Τι θα συμβεί αν ΔΕΝ τρώμε δυο μήλα την ημέρα;

mila
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν δεν καταναλώνουμε δυο μήλα (ή το ισοδύναμό τους) την ημέρα, κινδυνεύουμε.

Ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να γεμίζουν καθημερινά το πιάτο μας. Ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα, όμως, κάτω από την οποία αρχίζουμε και κινδυνεύουμε;

Νέα έρευνα έδειξε ότι 1 στους 7 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό προκαλείται από την ελλιπή ή μηδενική κατανάλωση φρούτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δύο μήλα την ημέρα ή το ισοδύναμό τους είναι το ελάχιστο που μπορούμε να καταναλώνουμε,. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτή την ποσότητα, μας θέτει σε κίνδυνο.

Τα λαχανικά, φυσικά, δεν πρέπει να μένουν εκτός διατροφικού πλάνου. Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 12 ενήλικες καταναλώνει λιγότερα λαχανικά από 390 γραμμάρια καθημερινά, δηλαδή περίπου όσο 3 φλιτζάνια ωμό καρότο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Global Dietary Database που χρηματοδοτείται από το Bill & Melinda Gates Foundation και κατέληξαν ότι η χαμηλή κατανάλωση φρούτων οδήγησε σε περίπου1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό και περισσότερους από 520 χιλιάδες θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως.

Η χαμηλή κατανάλωση λαχανικών, συγκεκριμένα, ευθύνεται για περίπου 200 χιλιάδες θανάτους από εγκεφαλικό και περισσότερους από 800 χιλιάδες θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μετά την εκτίμηση των διατροφικών οδηγιών από προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ιδανική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά είναι 280 γραμμάρια φρούτα και περίπου 400 γραμμάρια λαχανικά. Κι όσοι, μάλιστα, καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στη ζωή τους και εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Το μήνυμα, λοιπόν, αφορά όλους, όχι μόνο το απιδιά, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στους άντρες οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις παθήσεις και να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Τώρα που είναι καλοκαίρι και η δροσιά τους είναι απαραίτητη, φροντίστε να τα εντάξετε στο διατροφικό σας πλάνο με διάφορους τρόπους: smoothies, φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι, στη σαλάτα, σε κρύες σούπες κ.ο.κ.