Πάμε για βουτιές σε έξι πανέμορφες παραλίες των Δωδεκανήσων

patmos-psili-ammos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Οι ατελείωτες ώρες με τo καράβι ή το κόστος των αεροπορικών είναι ενδεχομένως αποτρεπτικοί παράγοντες για κάποιους ως προς μια επίσκεψη στα Δωδεκάνησα. Αν, όμως, κατορθώσετε να ξεπεράσετε αυτούς τους υφάλους, σας περιμένουν πανέμορφες παραλίες σε ένα σύμπλεγμα που έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και στέκεται λίγο πιο μακριά από τα φώτα των Κυκλάδων και του Ιονίου.

Ψιλή Άμμος, Πάτμος
Το νησί της Αποκάλυψης, αποτελεί... αποκάλυψη και στις παραλίες του, με κορυφαία την Ψιλή Άμμο στην οποία σας περιμένει λευκή άμμος και τιρκουάζ νερά. Για να βουτήξετε εκεί θα πρέπει είτε να πάρετε καϊκάκι από τη Σκάλα, είτε αν είστε πιο σκληροπυρηνικοί να πάτε ως το Διακόφτι και έπειτα να πεζοπορήσετε για 20 λεπτά στο μονοπάτι. Ο δεύτερος δρόμος είναι και ο πιο κοπιαστικός, αλλά σας επιφυλάσσει θέα από ψηλά που θα σας αποζημιώσει. Στην παραλία θα βρείτε δέντρα για να απλώσετε την πετσέτα σας και μια ταβέρνα για φαγητό και νερό, ώστε να ολοκληρωθεί η εμπειρία.

Κουνούπι, Αστυπάλαια
Μπορεί η όμορφη Αστυπάλαια να μη φημίζεται για άκρως εξωτικές παραλίες, αλλά αν πάρετε το καραβάκι για τα νησάκια Κουνούπι και Κουτσομύτη, θα ζήσετε την απόλυτη εμπειρία θαλάσσιου μπάνιου. Ειδικά στο Κουνούπι, θα κάνετε τα μακροβούτια σας σε μια πανέμορφη και ήρεμη τιρκουάζ θάλασσα που χωρίζεται στα δυο με μια λωρίδα γης, όπου μπορείτε να απλώσετε την ψάθα σας και να χαρείτε τον ήλιο. Φροντίστε, μόνο, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, μέσα στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και μάσκα για θαλάσσιες εξερευνήσεις και μια ομπρέλα για σκιά.

Cavo Paradiso, Κως
Στο νότιο άκρο του νησιού, η εν λόγω παραλία είναι από τις πιο απομονωμένες, με το τοπίο να συνθέτουν γαλάζια νερά και χρυσή άμμος, ό,τι πρέπει δηλαδή για την απόλυτη χαλάρωση. Όσοι αναζητάτε και τις ανέσεις σας, θα πρέπει να στραφείτε στο οργανωμένο τμήμα της, αν και θα σας συστήναμε την ήσυχη πλευρά της. Θα τη βρείτε περίπου μισή ώρα από το χωριό της Κεφάλου και η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος για να φτάσετε είναι δύσκολος, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, όμως, ο προορισμός θυμίζει παράδεισο και αξίζει τον κόπο.

Συκάτη, Κάλυμνος
Στο νησί που μοιάζει να έχει μείνει πίσω στο χρόνο, προσφέροντας μια απολαυστική απόδραση από το «σήμερα» στους επισκέπτες του, το κύριο άθλημα για πολλούς δεν είναι το κολύμπι, αλλά η αναρρίχηση. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο στη Συκάτη, βόρεια του νησιού, όπου θα βρείτε ένα από τα πιο δημοφιλή σπήλαια για αναρρίχηση κι έπειτα μπορείτε να κάνετε τη βουτιά σας αγναντεύοντας τη Λέρο, σε κρυστάλλινα νερά. Η παραλία έχει βότσαλα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει την ψάθα σας στη σκιά που δημιουργούν τα αλμυρίκια, όσο εσείς απολαμβάνετε την απόλυτη ηρεμία μετά το 20λεπτο περπάτημα στο μονοπάτι.

Άπελλα, Κάρπαθος
Και μόνο που η ονομασία της ταυτίζεται με την «εξωτική παραλία του νησιού» και με μια από τις «ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου», καταλαβαίνετε ότι η παραλία αυτή πρέπει να μπει στην to do λίστα σας στην Κάρπαθο. Κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και πολλά πεύκα αρκούν για να συνθέσουν μια εξωτική εικόνα που σίγουρα θα ανατρέχετε συχνά-πυκνά τον χειμώνα.

Λιμνάρι, Αρκιοί
Οι Αρκιοί είναι το νησί που θα πάτε όσοι πραγματικά δεν αναζητάτε τίποτα παραπάνω από μια καλή παραλία και την απόλυτη ησυχία στις διακοπές σας. Απέχουν μόλις μια ώρα από την Πάτμο με το πλοίο της γραμμής κι εκεί θα βρείτε (κάνοντας μισής ώρας πεζοπορία) τις παραλίες Λιμνάρι και Τηγανάκια, όπου τα νερά τους μοιάζουν στ’ αλήθεια με πισίνα. Αν επιλέξετε το Λιμνάρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε την παραλία μόνοι σας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ