Αφιέρωμα «Προβιοτικά»: πώς μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή

probiotics
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει τον θεμελιώδη ρόλο των προβιοτικών στην υγεία μας. Ας δούμε τι μας προσφέρουν αναλυτικά.

Τι είναι

Τα προβιοτικά είναι τα «φιλικά» βακτήρια που αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις αρρώστιες. Αντίθετα, τα «κακά» ή παθογόνα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες.

Γιατί τα χρειάζομαι

Γιατί η ισορροπία μεταξύ «φιλικών» και «παθογόνων» βακτηρίων είναι ευαίσθητη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια από 400 διαφορετικά είδη συναγωνίζονται μεταξύ τους για την επικράτηση.

Παράγοντες όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες (ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές κ.ά.), το χλωριωμένο νερό, το στρες, η ηλικία, διάφορες ασθένειες, ασθένειες ταξιδιωτών ή λοιμώξεις, η λήψη αντιβιοτικών (άμεσα ή έμμεσα μέσω τροφών), συνήθειες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά και περιπτώσεις όπως οι καισαρικές τομές επιτρέπουν επιτρέπουν στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύσουν.  Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα συμπτώματα γίνονται χρόνια, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό και οδηγούμαστε σε σοβαρές παθήσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθούν

  1. Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα
    2. Αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
    3. Αν αρρωσταίνετε συχνά ή έχετε αυξημένο στρες
    4. Αν εμφανίζετε αλλεργίες ή δυσανεξίες
    5. Αν λαμβάνετε αντιβιώσεις
    6. Αν υποφέρετε από συχνές ουρολοιμώξεις
    7. Αν παρουσιάζετε μυκητιάσεις ή βακτηριακές μολύνσεις
    8. Αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη
    9. Αν ταξιδεύετε συχνά
    10. Αν είστε έγκυος ή θα γεννήσετε με καισαρική τομή

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα προβιοτικά συμπληρώματα

Η χλωρίδα του εντέρου, δηλ. τα «φιλικά» και τα παθογόνα βακτήρια, είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν. Κάθε προβιοτικό στέλεχος έχει το δικό του ρόλο και τη δική του συνεισφορά στην καθολική συνολική υγεία και παράλληλα όλα τα στελέχη είναι συμβιωτικά, δηλ. η παρουσία τους ενός εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του άλλου. Επομένως, η λήψη σωστά επιλεγμένων προβιοτικών από εξειδικευμένες καλλιέργειες που είναι φυσιολογικοί κάτοικοι των ανθρώπινων οργανισμών εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, τα προβιοτικά, που κυκλοφορούν ως διατροφικά συμπληρώματα, πρέπει να διασφαλίζουν απολύτως εγγυημένα ότι:

* είναι ζωντανά
* παραμένουν ενεργά μέσα στον οργανισμό μας και δημιουργούν αποικισμούς με μακρά επιβίωση
* η ποικιλία και ο πληθυσμός των ζώντων κυττάρων που εμπεριέχουν είναι ικανά μεγάλος, ώστε να καλύπτει πραγματικά τις πολύπλοκες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. 

Γιατί Προβιοτικά Flora: τα 10 σημεία υπεροχής 

Κατάλληλη σύνθεση

1. Υπάρχουν 8 διαφορετικές εξειδικευμένες φόρμουλες σύμφωνα με την ηλικία και την  κατάσταση υγείας, και περιέχουν ευρύ φάσμα συμβιωτικών καλλιεργειών ώστε να  ανταποκρίνονται στην «ατομική προβιοτική ταυτότητα του καθενός.

2. Περιέχουν ιδανικές αναλογίες ανθρώπινων προβιοτικών καλλιεργειών που διασφαλίζουν άμεσο αποικισμό, καλύτερη συμβατότητα και μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και πολλαπλασιασμού των φιλικών βακτηρίων.

3. Δε συμπεριλαμβάνονται καλλιεργημένες τροφές, πρεβιοτικά, βιταμίνες, μέταλλα, πρόσθετα, μαγιά και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS), παρά μόνον αγνά, σε μεγάλη συγκέντρωση ζώντα προβιοτικά με εγγυημένη δραστικότητα μέχρι την ημερομηνία λήξης.

4. Δεν περιέχονται αλλεργιογόνα όπως άλευρα, σόγια, δημητριακά, γλουτένη, γαλακτοκομικά (λιγότερα από 1%) και μπορούν να ληφθούν από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

5. Παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις GMP στον Καναδά, από «μητρικές καλλιέργειες» βακτηρίων που ενδημούν αποκλειστικά σε ανθρώπινες βλεννογόνους κι έχουν ειδικά ελεγχθεί και επιλεχθεί.

6. Δεν χρησιμοποιούνται ζωικές προβιοτικές καλλιέργειες που συνήθως βρίσκονται σε  συμβατικά συμπληρώματα, γιαούρτια ή γαλακτοκομικά, που μπορεί να είναι προσωρινά χρήσιμες αλλά είναι διερχόμενες/μεταβατικές από το πεπτικό και αποβάλλονται χωρίς να έχουν δυνατότητα αποικισμού.

7. Επιλέγονται συγκεκριμένες καλλιέργειες με βάση δημοσιευμένες κλινικές μελέτες και έρευνες και μετά από αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους.

9. Χρησιμοποιούμε πρωτοποριακές τεχνικές συσκευασίας.

10. Διατηρούνται στο ψυγείο ζωντανά «σε ύπνωση» και γίνονται ενεργά μόνον αφού εισέλθουν στον οργανισμό μας.

Η οικογένεια των Προβιοτικών της Flora αποτελείται από:

  • Toddler΄s Probiotic για βρέφη και μωρά από 1 έως 3 ετών
  • Tο παιδικό Kids Probiotic για μέχρι 15 ετών
  • Tο Super Adult Microbiota  για ενήλικες μέχρι 55 ετών
  • Tο Senior’s Probiotic για ενήλικες άνω των 55 ετών
  • Tο Super 8 Plus για τη βλεννογόνο του λεπτού εντέρου και του ουρογεννητικού
  • To Super 5 για το στόμα και το ανώτερο πεπτικό
  • Tο Super Hi-Potency για το παχύ έντερο
  • To Cholviva είναι ένα νέο και καινοτόμο προβιοτικό προϊόν που στοχεύει στη μείωση της χοληστερόλης και των δεικτών φλεγμονής.