Νάξος: oδοιπορικό στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων (βίντεο)

naksos
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Νότια της Μυκόνου και ανατολικά της Πάρου βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, με τα γραφικά του χωριά και τις κρυστάλλινες παραλίες του. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για μια πρώτη γνωριμία με τη Νάξο, μέσα από το Tripment του Μάνου Λιανόπουλου, προτού κλείσετε τις επόμενές σας διακοπές;

Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού και σήμερα έχει να περιφανεύεται για τα γραφικά χωριά της όπως το Φιλώτι και την Απείρανθο, τα κρυστάλλινα νερά του Άγιου Προκόπη, τα τοπικά προϊόντα της και φυσικά την «Πορτάρα», τη μεγάλη, μαρμάρινη πύλη στη νησίδα Παλάτια, που σήμερα ενώνεται με τη Χώρα της Νάξου και είναι ό,τι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα, που ξεκίνησε να χτίζεται την κλασική περίοδο.

Σε ένα τοπίο με πολλές εναλλαγές, με πεδιάδες να διαδέχονται άγονες περιοχές, βουνά να καταλήγουν σε βαθύσκιωτες ρεματιές, κάτασπρα χωριά και κυκλαδίτικο φόντο, η Νάξος είναι από τα νησιά που μπορεί να φιλοξενήσει τόσο οικογένειες, όσο και παρέες, προσφέροντας επιλογές για όλα τα γούστα.

Γνωρίστε το νησί καλύτερα μέσα από τα χωριά του

Επιβάλλεται μια βόλτα στα χωριά της, στο Φιλώτι, στο κέντρο σχεδόν του νησιού, στην Απείρανθο λίγο πιο βόρεια, στις πλαγιές ενός λόφου στους ανατολικούς πρόποδες της βουνοσειράς των Φαναριών, που θεωρείται το πιο παραδοσιακό και γραφικό του νησιού, στο Σαγκρί με τους βενετσιάνικους πύργους και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, αλλά και στην Κόρωνο, ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο ορεινά χωριά της Νάξου, στα βορειοανατολικά.

Μπάνιο στη Μικρή Βίγλα, 18 χιλιόμετρα νότια από τη Χώρα

Για τις βουτιές σας, ο Άγιος Προκόπης σίγουρα θα αποτελέσει στάση σας με τα κρυστάλλινα δροσερά νερά του και την τεράστια αμμουδιά γεμάτη κόσμο, εμείς όμως θα σας προτείναμε οπωσδήποτε μια βουτιά στη Μικρή Βίγλα, που είναι και η αγαπημένη παραλία των σέρφερ, το Καστράκι, το Αλυκό στη νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου με εξωτική εσάνς, το Πυργάκι που μπορεί να το πετύχετε ήσυχο ακόμη και τον Αύγουστο, τη Γλυφάδα με τα γαλαζοπράσινα νερά και πολλές ακόμη. Αν αναζητάτε κάτι λιγότερο εντυπωσιακό πιο κοντά στη Χώρα, σας περιμένει ο Άγιος Γεώργιος, με μια μεγάλη, οργανωμένη παραλία, με beach bars και θαλάσσια σπορ, η παραλία της Αγ. Άννας, αλλά και αυτή της Πλάκας, με τα καταγάλανα νερά και την εντυπωσιακή, απέραντη αμμουδιά.

Διαβάστε περισσότερα για τις παραλίες της Νάξου εδώ.