Είναι ο διαλογισμός το καλύτερο φάρμακο κατά των ρυτίδων;

andras-dialogismos
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Γιατί αξίζει να εντάξετε δέκα λεπτά καθημερινού διαλογισμού στη ρουτίνα ομορφιάς σας, σύμφωνα με την επιστήμη

Αντιρυτιδικές κρέμες και θαυματουργοί οροί που λειαίνουν ή σβήνουν τις ρυτίδες, εξαφανίζουν την κούραση, και επαναφέρουν τη φρεσκάδα και τη νεανική λάμψη στην επιδερμίδα σας, υπάρχουν σωρό. Γιατί όμως δεν δουλεύουν σε σας, ακόμη και όταν είστε πολύ κάτω των 40; «Προφανώς, επειδή έχετε  τόσο στρες στην καθημερινότητά σας, που καθιστά κάθε ρουτίνα αντιγήρανσης (από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την περιποίηση της επιδερμίδας με καλλυντικές φόρμουλες), μάταιη», λέει η Elena Brower, μια από τις πιο επιδραστικές δασκάλες γιόγκα, meditation expert και συγγραφέα στον πλανήτη.

«Το άγχος δεν αποτελεί μόνο μια ψυχική κατάσταση, αλλά έχει άμεση και ορατή επίδραση και στην όψη σας: το δέρμα να γίνεται ξηρό και ωχρό, ενώ η μυϊκή ένταση μπορεί να κάνει το πρόσωπό μας να φαίνεται ρυτιδιασμένο και θαμπό, ενώ καμία καλλυντική φόρμουλα δεν έχει τη δύναμη να αντιστρέψει τη φυσιολογική ισορροπία», γράφει η Brower στην εισαγωγή του best seller βιβλίου της Art Of Attention και υπογραμμίζει: «Ο τακτικός διαλογισμός αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να μειώσετε το στρες και να δώσετε στο δέρμα σας -το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας, το οποίο “επικοινωνεί” ταυτόχρονα με τον περιβάλλον και τον εσωτερικό σας “κόσμο”- να αποκτήσει νέα προοπτική».

Τι λέει η επιστήμη
Πρόσφατη μελέτη από μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέδειξε ότι δεν υπάρχει κάποιο «θαύμα» που κρύβεται μέσα σε μια δεκάλεπτη ρουτίνα διαλογισμού, αλλά μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που σας βοηθά να βρείτε τον δρόμο όχι μόνο για καλύτερη ψυχική υγεία, αλλά και για διαρκή διατήρηση της νεότητας από μέσα προς τα έξω. Αναφέρει η καθηγήτρια ψυχολογίας Sara Lazar και επικεφαλής της μελέτης: «Μετά οκτώ βδομάδες καθημερινού διαλογισμού, οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι οι μεταβολές που συμβαίνουν στη δομή του εγκεφάλου, βοήθησαν στην σταδιακή μείωση των στρεσογόνων συναισθημάτων, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη στην όψη του προσώπου, χάρη στη σταδιακή μείωση των συσπάσεων της επιδερμίδας εξαιτίας του μόνιμου στρες».

 Η απλή μέθοδος διαλογισμού για «ομορφιά εκ των έσω»
«Δοκιμάστε να εισάγετε το διαλογισμό στη ρουτίνα ομορφιάς σας με αυτή την απλή καθημερινή 10λεπτη πρακτική -πριν απλώσετε τις αντιγηραντικές σας κρέμες- και ανακαλύψτε τα θεαματικά αποτελέσματα μετά από δυο έως τρεις εβδομάδες», λέει η Brower.

-Οι ιδανικές ώρες για διαλογισμό είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

-Διαλέξτε ένα ήσυχο σημείο και καθίστε σταυροπόδι με τον κορμό ίσιο και τα χέρια να ακουμπούν επάνω στους μηρούς.

-Κλείστε τα μάτια και βρείτε έναν ήπιο και σταθερό ρυθμό αναπνοής, εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Προσπαθήστε να γεμίζετε και να αδειάζετε πλήρως τους πνεύμονές σας σε κάθε ανάσα.

-Ενώ εισπνέετε, ωθήστε τους ώμους προς τα πάνω και πίσω ανασηκώνοντας το πιγούνι, ώσπου το κεφάλι να ξεκουραστεί άνετα, χωρίς βάρος, στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης. Στην εκπνοή κάνε την αντίστροφή κίνηση, χαμηλώνοντας του ώμους και κατεβάζοντας το πηγούνι κοντά στο στέρνο, παρατηρώντας πόσο εύκολα βγαίνει η ένταση από τους μυς σας.

-Προσηλωθείτε σ’ αυτή τη διαδικασία για 10 λεπτά χωρίς να ανοίξετε καθόλου τα μάτια και χωρίς να διασπάται η προσοχή σας από τις ανάσες και τη στάση του σώματος.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ