Το Παρίσι ετοιμάζει ιπτάμενα ταξί

parisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Οι επισκέπτες της Πόλης του Φωτός μπορεί σύντομα να φτάνουν στο κέντρο της πόλης με στυλ, πετώντας.

Μέχρι στιγμής έχουμε δοκιμάσει ταξί-ποδήλατο, tuk-tuk, ταξί-μηχανάκι, θαλάσσιο ταξί, πέραν των συμβατικών. Τώρα φαίνεται πως έρχεται η ώρα και για μια πιο πρωτοποριακή μορφή ταξί, που θα… προσγειώνεται και θα απογειώνεται.

Η βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus συνεργάζεται με την διαχειρίστρια εταιρία μέσων μαζικής μεταφοράς RATP Group για να διερευνήσει το κατά πόσον είναι εφικτό να δημιουργηθούν οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) και να λειτουργήσουν στη γαλλική πρωτεύουσα, φέρνοντας τα αεροταξί εγκαίρως στην πόλη για του Ολυμπιακούς του 2024.

Η μελέτη που θα πραγματοποιηθεί από την Groupe ADP, την περιοχή Paris Ile-de-France και τη γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας (DGAC) θα εξετάσει τη διαχείριση της κίνησης, την αστική ενσωμάτωση, τη συντήρηση, τον σχεδιασμό και την παραγωγή, ώστε να δουν πώς θα πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ των 11,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα γίνουν, μάλιστα, προσπάθειες, ώστε το ιπτάμενο αυτόνομο όχημα να είναι προσβάσιμο για τους περισσότερους.

Στην παρούσα φάση, για να φτάσει κάποιος στο κέντρο της πόλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Charles de Gaulle, πρέπει να πάρει ταξί ή τρένο για 35 λεπτά ή λεωφορείο σε μια διαδρομή που μπορεί να διαρκέσει από 45 έως 90 λεπτά.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να βρεθεί το μέρος που θα αξιοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας των ιπτάμενων ταξί στο Παρίσι και σύμφωνα με τα πλάνα, το μέρος θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αλλά απαιτεί 10 εκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής.

Να πούμε ότι η Airbus δεν είναι η μόνη εταιρία που σκοπεύει να λανσάρει ιπτάμενα ταξί. Η Uber έχει συνεργαστεί με τη NASA στο πρόγραμμα για ιπτάμενα ταξί που έχει ονομαστεί Elevate και είναι μια από τις πολλές εταιρίες που πασχίζει να κάνει τα εναέρια ταξί πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Uber, η Μελβούρνη θα ήταν η πρώτη πόλη εκτός ΗΠΑ με τα δικά της εναέρια ταξί, μετά το Ντάλας και το Λος Άντζελες, ενώ η Rolls Royce και η Boeing έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για ταξί που πετάνε.