Μια ενυδατική για το καλοκαίρι, αλλά ποια;

gunaika-xamogelo-kalokairi-paralia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Φόρμουλες με βάση το νερό ή το λάδι; Ή και τα δυο μαζί; Μάθετε τις διαφορές και επιλέξτε την ενυδάτωσή σας με γνώμονα τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Η αυξημένη ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κίνηση ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λάμψης, της νεότητας και της υγείας της επιδερμίδας, ανεξάρτητα από τον τύπο κάθε δέρματος. Αλλά στην ερώτηση τι ενυδατική φόρμουλα να επιλέξετε (με βάση το νερό ή τα έλαια), οι απαντήσεις είναι περισσότερες από μια.

Οι water-based ενυδατικές κρέμες έχουν λεπτόρρευστη και υδάτινη υφή, απορροφώνται εύκολα και αποτελούν ιδανική λύση ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν νιώθετε ότι τα πιο ενισχυμένα προϊόντα, κυρίως με λιπαρή υφή, «βαραίνουν» τον ήδη λιπαρό προς μεικτό τύπο της επιδερμίδας σας.

Επειδή περιέχουν υδρόφιλα συστατικά (όπως το υαλουρονικό οξύ, για παράδειγμα), αφομοιώνονται ευκολότερα και συγκρατούν το νερό γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας χωρίς να φράζουν τους πόρους. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι  επιτρέπουν στα προϊόντα μακιγιάζ να απορροφώνται γρήγορα και να στρώνουν εύκολα, χαρίζοντας ομοιόμορφο αποτέλεσμα χωρίς «σπασίματα».

Οι oil-based ενυδατικές κρέμες αποτελούν έναν καλό τρόπο να αναγεννάται η ξηρή επιδερμίδα και να αποφεύγει την ραγδαία αφυδάτωση κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Τα αγνά έλαια (όπως το άγριο τριαντάφυλλο, για παράδειγμα) προσφέρουν εξαιρετική θρέψη και ταυτόχρονα προστασία της ανώτερης στοιβάδας της επιδερμίδας, ενώ έχουν την ιδιότητα να «κλειδώνουν» τη φυσική υγρασία διατηρώντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και μολονότι τα έλαια δεν εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα των κυττάρων, όπως καταφέρνει το νερό, εντούτοις, η χρήση τους είναι ευεργετική στη θαμπή, άτονη, ξηρή και γερασμένη επιδερμίδα λειτουργώντας ως βασικός ρυθμιστικός παράγοντας στην απώλεια υγρασίας.

Ο ιδανικός συνδυασμός για κάθε τύπο επιδερμίδας: Αν και οι κρέμες με βάση το λάδι είναι ιδανικές για ξηρές και ώριμες επιδερμίδες, μπορούν να θεωρηθούν εξίσου προστατευτικές σε κανονικά ή λιπαρά και πιο νεανικά δέρματα, όσο αυτά εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο του καλοκαιριού. Απ’ την άλλη, οι φόρμουλες με βάση το νερό, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και από ξηρές επιδερμίδες, ως πρόσθετο στοιχείο αναζωογόνησης των κυττάρων σε βάθος.

Οι κανονικές και μεικτές επιδερμίδες μπορούν να επιλέξουν water-based κρέμα ημέρας και μια με έλαια ωςκούρα νυκτός (για μεγαλύτερη θρέψη και αναγέννηση της επιδερμίδας), ενώ για της ξηρές επιδερμίδες ισχύει το αντίθετο: oil-based κρέμα ημέρας και μια υδρόφιλη κρέμα νυκτός (για ξεδίψασμα και βαθύτερη δράση).

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ