Τα βασικά του ροζέ που πρέπει να γνωρίζετε

roze-krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του krasiagr.com «ξεδιπλώνουν» γεμίζουν το ποτήρι με ροζέ και «ξεδιπλώνουν» τις γνώσεις τους.

«Όλοι θεωρούν ότι το ροζέ είναι ένα μη-ποιοτικό, φτηνό κρασί, όταν στην πραγματικότητα εδώ και αιώνες οι τσάροι της Ρωσίας, οι Πάπες, οι βασιλείς της Γαλλίας  προτιμούσαν όλοι να πίνουν ροζέ», δηλώνει η Cole, συγγραφέας του βιβλίου Rosé All Day. «Το κόκκινο ήταν για τους χωρικούς».

Σήμερα φαίνεται ότι το ροζέ είναι για όλους. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των ροζέ κρασιών αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελώντας πλέον έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στην παραδοσιακή κατανάλωση λευκού κρασιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για ποιον ή ποιους, όμως, λόγους είχαμε αυτή την «έκρηξη» στις πωλήσεις των ροζέ κρασιών τα τελευταία χρόνια; Είναι οι οινοποιοί που αντιμετωπίζουν αυτό το στυλ κρασιού με την ίδια φροντίδα όπως τα κορυφαία κόκκινα και λευκά κρασιά που οδηγούν σε κρασιά υψηλότερης ποιότητας; Είναι οι Millennials που οδηγούν τη ζήτηση; Είναι η αύξηση των ετικετών κρασιών που ανήκουν σε διασημότητες; Ή μήπως οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν ότι αυτό είναι απλώς ένα εκπληκτικό κρασί που μπορεί να το απολαύσουν μόνο του ή με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων;

Η Προβηγκία στη Νότια Γαλλία είναι ευρέως γνωστή για την παραγωγή εξαίρετων παραδειγμάτων κομψών, ελαφρών στυλ ροζέ. Και μπορεί η πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή ροζέ να είναι η Γαλλία με κυριότερη περιοχή την Προβηγκία που καθιέρωσε το χαρακτηριστικό χρώμα του σολομού ή φλοιού του κρεμμυδιού, αλλά τα τελευταία χρόνια υιοθετώντας το Provence στιλ κρασιών, έλληνες παραγωγοί κυκλοφόρησαν στην αγορά ενδιαφέροντα ροζέ κρασιά ιδιαίτερα απολαυστικά όταν συνδυάζονται με το ανέμελο ύφος των διακοπών. Το ελαφρύτερο χρώμα του σολομού αυτών των ροζέ τείνει να τα κάνει πολύ πιο ελκυστικά για τον καταναλωτή. Επίσης σημαντικές χώρες παραγωγής ροζέ είναι η Ισπανία, Ιταλία, Η.Π.Α. Χιλή και Αυστραλία.

Το μάρκετινγκ έχει διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο με τις έξυπνες ετικέτες, τις ελκυστικές συσκευασίες και την σύνδεση με κινηματογραφικούς αστέρες, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία, σε πολλές περιπτώσεις, της αίσθησης, «καλύτερης ποιότητας».

Το ροζέ είναι σίγουρα το… instagrammable χρώμα. Σχεδόν 3,1 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram φέρουν ετικέτα #rosé, ενώ τα Swish Beverages, που δημιουργήθηκαν από τρεις ειδικούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, έχουν πλημμυρίσει τις κοινωνικές τροφοδοσίες με λαχταριστά ροζέ.

Tο κοινό είναι πλέον πιο μορφωμένο για το κρασί και γνωρίζει ότι το ροζέ έρχεται σε πολλά διαφορετικά στυλ με μια πολύπλοκη ποικιλία γεύσεων για όλες τις περιπτώσεις. Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε επιτέλους ότι το ροζέ κρασί δεν είναι μόνο για γυναίκες! Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικές, το 47% όλων των καταναλωτών που προτιμούν rosé είναι άνδρες.

Οι σνομπ του κρασιού και πολλοί οινόφιλοι είναι αυτό που λέμε, rose haters. Θεωρούν ότι το ροζέ είναι μόνο για κορίτσια ή έχουν δοκιμάσει ένα κακό ροζέ και έχουν έκτοτε διαμορφωμένη άποψη. Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, δοκιμάστε ένα πραγματικά καλό ροζέ και όχι αυτά τα χρωματισμένα νεροζούμια που κυκλοφορούν και θα αλλάξετε γνώμη!

Αντίθετα με το κόκκινο, το ροζέ κρασί δεν γίνεται καλύτερο όσο παλαιώνει- γι’ αυτό μην σας μπαίνουν ιδέες να αποθηκεύσετε το ροζέ κρασί που σας φέρανε στη κάβα του σπιτιού σας. Δεν είναι ντροπή να πίνετε κρασιά της προηγούμενης χρονιάς. Και πιθανότατα δεν θα βρείτε στην αγορά ροζέ που χρονολογούνται περισσότερο από 2-3 χρόνια πίσω -εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

To να γνωρίζει κάποιος τις ιδιαιτερότητες κάθε στυλ κρασιού, ήταν πάντα κάτι δύσκολο για όσους δεν είχαν σπουδάσει sommelier. Τα τελευταία χρόνια όμως με τον πολλαπλασιασμό των ρεπορτάζ για το κρασί και τα διάφορα infographics, όλο αυτό άρχισε να γίνεται ευκολότερο για έναν απλό οινόφιλο. Το ροζέ κρασί κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μόνο τον τελευταίο καιρό έχει γίνει της μόδας και ο καθένας ενδιαφέρεται να μάθει τι πίνει. Ενημερωθείτε εδώ με έναν εύχρηστο πεντάλεπτο οδηγό για το ροζέ κρασί και μερικές απλές ιδέες για συνδυασμό ροζέ κρασιού και φαγητού.

Τι είναι το ροζέ κρασί;
Με απλά λόγια, ροζέ είναι ένα κρασί που διαθέτει μερικές από τις ιδιότητες και τις γεύσεις που συνήθως συνδέονται με το κόκκινο κρασί, αλλά είναι πιο ελαφρύ και πιο φρουτώδες. Το ροζέ μπορεί να είναι ήσυχο ή αφρώδες κρασί, και κυμαίνεται στη γεύση από γλυκό σε ξηρό. Το ροζέ μπορεί να παρασκευαστεί με σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία κόκκινου κρασιού, με ανοιχτότερο χρώμα και γεύση να επιτυγχάνεται με ορισμένες τεχνικές ζύμωσης. Συνήθως αναγνωρίζεται ως ροζέ από τον καταναλωτή, αλλά το πραγματικό χρώμα μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό του σολομού, ματζέντα μέχρι και έντονο μοβ.

Πώς παράγεται;
Σύμφωνα με αυτό που πιστεύαμε όταν ήμασταν παιδιά, το ροζέ κρασί γίνεται αναμιγνύοντας λευκό και κόκκινο κρασί. Σωστά; Απολύτως λάθος! Όταν παρασκευάζεται ένα καλό ροζέ κρασί, ο χυμός του σταφυλιού μένει σε επαφή με τις φλούδες του σταφυλιού για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, από μερικές ώρες έως και μια ημέρα. Οι φλούδες αφαιρούνται πριν ο χυμός απορροφήσει όλες τις χρωστικές ουσίες που περιέχονται στη φλούδα του σταφυλιού. Έτσι, το κρασί αποκτά χρώμα ροζέ. Εναλλακτικά, κάποια γαλλικά ροζέ δημιουργούνται μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται μέθοδος Saignée, όπου μια μικρή ποσότητα του χυμού διαχωρίζεται νωρίς κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και προορίζεται για ροζέ, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν σε επαφή με τις φλούδες για να γίνουν κόκκινα κρασιά.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Rosé και το Blush Wine;
Ο όρος «κοκκινωπό κρασί (blush wine)» έχει εμφανιστεί στις ετικέτες στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες και είναι ταυτόσημος με το ροζέ. Τα γλυκά κρασιά, όπως το λευκό merlot, τo ροζέ μοσχάτο και τα κρασιά zinfandel είναι αυτά που συνήθως χαρακτηρίζονται blush, αλλά θεωρούνται επίσης και ροζέ.

Ξηρό ροζέ κρασί
Πολλοί λένε ότι το καλό ροζέ κρασί είναι πάντα ξηρό. Εάν είστε διατεθειμένοι να συμφωνήσετε, ξεκινήστε με pinot noir και ξινόμαυρο. Άλλα ξηρά ροζέ είναι τα sangiovese, syrah, και περιστασιακά το cabernet sauvignon.

Γλυκό ροζέ κρασί
Αυτό είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Βασικά οτιδήποτε με τη λέξη zinfandel στην ετικέτα συνήθως θα είναι γλυκό ή ημι-γλυκό. Άλλα κοινά γλυκά ροζέ περιλαμβάνουν λευκό merlot, ροζέ moscato. Αν ψάχνετε για χύμα ή φθηνό επιτραπέζιο κρασί, οτιδήποτε με τη λέξη blush στην ετικέτα είναι πιθανότατα γλυκό. Αν ψάχνετε για κάτι fancy, βρείτε το garnacha rosado.

Αφρώδης οίνος Rosé ή Rosé Champagne
Σχεδόν κάθε περιοχή του κρασιού στον κόσμο παράγει αφρώδες ροζέ. Η πιο ασφαλής επιλογή για έναν αρχάριο είναι να προτιμήσει την αφρώδη εκδοχή του κρασιού που προτιμάει. Το αφρώδες ροζέ μοσχάτο είναι αρκετά δημοφιλές, επίσης ροζέ από ξινόμαυρο και μοσχοφίλερο, αλλά και μια brut rosé cava έχει περίπλοκη γεύση σε μέτρια τιμή.

Ροζέ κρασί και φαγητό
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για το πώς να σερβίρετε το ροζέ κρασί. Τα ροζέ κρασιά είναι γνωστό ότι είναι απίστευτα συμβατά με πολλά είδη φαγητού. Τραγανά, νόστιμα, ψηλής ποιότητας ροζέ απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, φτιαγμένα από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ποικιλιών, είναι οι βασικοί παίκτες τόσο σε επιλογές by the glass όσο και σαν συνοδοί σε μια μεγάλη γκάμα φαγητών με ιδιαίτερη αγάπη σε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως γεμιστά, φασολάκια λαδερά κ.ά.

Τα ροζέ είναι κατά κανόνα κρασιά food-friendly. Είναι ευέλικτα στο food pairing γιατί είναι κάτι ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό. Δηλαδή δεν έχουν τόσο ένταση όσο ένα τανικό κόκκινο, που γεμίζει το στόμα αλλά έχουν περισσότερο βάθος από ένα ελαφρύ λευκό κρασί. Αυτό το ευέλικτο προφίλ σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί με το φαγητό σας, όποιο κι αν είναι αυτό (ψάρι, λαχανικά, κοτόπουλο, ψητά κ.α.). Απλά φροντίστε να σερβίρετε το ροζέ σας δροσερό στο τραπέζι.

Το Provençal στιλ ροζέ ταιριάζει απόλυτα με τα μεσογειακά φαγητά, αλλά και με ασιατικά, ινδικά και πικάντικα πιάτα μέχρι και τάπας. Δεδομένου ότι το ροζέ μπορεί να ποικίλει από το στυλ του ξηρού έως γλυκό, είναι δυνατό να βρούμε ένα κρασί που ταιριάζει με τα περισσότερα τρόφιμα από τα αλμυρά μέχρι τα γλυκά.

Πηγή: www.krasiagr.com