Μέτρα του Netflix κατά του καπνίσματος

netflix-hq Paul Sakuma
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Η πλατφόρμα streaming ανακοίνωσε πως θα περιορίσει σημαντικά την απεικόνιση της «κακής συνήθειας» στις παραγωγές του.

Ο τρίτος κύκλος του «Stranger Things» έκανε την πρεμιέρα του στην πλατφόρμα του Netflix μέσα στη εβδομάδα και σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των παραγωγών και θαυμαστών της σειράς. Πέραν όμως των πολλών εγκωμιαστικών σχολίων και βραβείων που έχει αποσπάσει, η σειρά επιστημονικής φαντασίας και τρόμου έχει κατηγορηθεί για τις πολλές σκηνές καπνίσματος.

Σύμφωνα με έρευνα του μη-κερδοσκοπικού αντικαπνιστικού οργανισμού The Truth Initiative, οι παραγωγές του Netflix παρουσιάζουν την χρήση καπνικών προϊόντων περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στην διετία 2016-2017 υπήρξαν 866 σκηνές με κάπνισμα σε παραγωγές του Netflix, με τις περισσότερες να βρίσκονται στο «Unbreakable Kimmy Schmidt» και το «Stranger Things».

Netflix

Το Netflix από την πλευρά του παραδέχτηκε πως το κάπνισμα είναι επιβλαβές και πως εάν παρουσιαστεί κατά έναν θετικό τρόπο, μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες νέων ανθρώπων. Το «Stranger Things» αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αφού το κάπνισμα χρησιμοποιείται με ιδιαίτερα συμβολική αξία στην περίπτωση του Jim Hopper (τον οποίο υποδύεται ο David Harbour) και του Billy Hargove (Dacre Montgomery).

Έτσι λοιπόν το Netflix αποφάσισε να μην απεικονίζει το κάπνισμα ή την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παραγωγές του που απευθύνονται σε θεατές κάτω 14 ετών, παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν «ιστορικοί λόγοι». Στην περίπτωση παραγωγών που απευθύνονται σε ενήλικες, το Netflix σχολίασε πως θα αφαιρέσει το κάπνισμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτός εάν είναι «απαραίτητο» για το δημιουργικό όραμα του καλλιτέχνη ή ορίζει την προσωπικότητα ενός χαρακτήρα (για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους).