Διαβήτης: καθημερινές συμβουλές για να τον προλάβουμε

diabitis-kathimerines-sumboules-gia-na-ton-prolaboume

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ο διαβήτης είναι μια «ύπουλη» μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 (ο οποίος είναι και ο πιο κοινός) και ο διαβήτης της κύησης.

Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται ο διαβήτης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τον τύπο του διαβήτη. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο τύπος 1 είναι αυτός που είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί ξαφνικά (και σε μικρότερη ηλικία), με τα θορυβώδη συμπτώματα της οξείας επιπλοκής του (π.χ διαβητική κετοξέωση), ενώ ο τύπος 2 συνήθως ακολουθεί μία πιο ήπια πορεία ή μπορεί να είναι ακόμα και τελείως ασυμπτωματικός.

Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης, αλλά μήπως υπάρχει τρόπος να τον προλάβουμε, πριν εκδηλωθεί;

Σηκώστε βάρη

Αυξάνοντας τη μυϊκή σας μάζα, θα μπορούσατε δυνητικά να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη και να απαλλαγείτε από τις πιθανότητες για την ανάπτυξη προδιαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι για κάθε αύξηση 10% της μυϊκής μάζας, ο κίνδυνος εμφάνισης προδιαβήτη μειώνεται κατά 12%. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 2 ½ ώρες την εβδομάδα ασκήσεις cardio για την καύση της γλυκόζης. Ιδανικά είναι τα αθλήματα όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή η κολύμβηση.

Ύπνος, ύπνος και πάλι ύπνος

Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να ενισχύσει μεταξύ άλλων και την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα σε άτομα με γενετική προδιάθεση για διαβήτη.

Μια προκαταρκτική μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσε, ότι εκείνοι που κοιμούνται τακτικά λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Φυτικές ίνες στο φουλ

Όταν ποθείτε κάτι γλυκό, καλύτερα να επιλέγετε φρούτα, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι και η προσθήκη καφέ ρυζιού στη διατροφή σας.

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων καφέ ρυζιού την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τα ποσοστά μάλιστα, σύμφωνα με τις έρευνες αγγίζουν ακόμα και το 11%.

Χαλαρώστε

Το χρόνιο στρες είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του διαβήτη. Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται το άγχος, απελευθερώνει ορμόνες, που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ωφέλιμη μέχρι ένα σημείο, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη μακροπρόθεσμα. Επιλέξτε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως είναι ο διαλογισμός, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε ένα μασάζ για να καταστείλετε τις ορμόνες του στρες και να βοηθήσετε στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Τα σωτήρια Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα) μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον μια μερίδα από αυτά τα ψάρια, κάθε εβδομάδα.

Αντίθετα, η χοληστερόλη που περιέχει το κόκκινο κρέας αλλά και τα πρόσθετα, που βάζουν οι εταιρείες στα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.

Βιταμίνη D, η ηλιόλουστη

Η βιταμίνη του ήλιου, η γνωστή σε όλους βιταμίνη D, μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας για την καταπολέμηση του διαβήτη. Μια έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» αποκάλυψε μάλιστα, ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Κανέλα η βασίλισσα

Η κανέλα είναι ένα ευεργετικό για την υγεία μπαχαρικό, της οποίας τα συστατικά μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα, που διεγείρουν τους υποδοχείς της ινσουλίνης. Το γλυκό αυτό μπαχαρικό έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, των λιπιδίων του αίματος που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει την ινσουλίνη να κάνει τη δουλειά της πιο αποτελεσματικά.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Πολλά από τα συμπτώματα του διαβήτη είναι «σιωπηλά». Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας δείξει αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι σε επικίνδυνο και ανησυχητικό στάδιο.

Ειδικά αν είστε υπέρβαρος, έχετε ιστορικό διαβήτη, χοληστερίνης ή υψηλής πίεσης στην οικογένειά σας, καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση αίματος.