Δισκοκριτική: «Ready To Die» Iggy and The Stooges

diskokritiki-ready-to-die-iggy-and-the-stooges

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ο «νονός του Punk Rock», ο Iggy Pop, ξανασυναντήθηκε στο στούντιο με τους παλιόφιλούς του, The Stooges, για να δηλώσουν όλοι μαζί μέσα από την νέα τους δουλειά, με τίτλο «Ready To Die», πως είναι ακόμα ενεργοί και έχουν μεγάλη διάθεση και όρεξη να δώσουν μια φρέσκια rock νότα στα μουσικά δρώμενα.

Έξι χρόνια μετά το «The Weirdness», το οποίο δίχασε τους κριτικούς - που σίγουρα περίμεναν κάτι ποιοτικότερο και τέσσερα χρόνια έπειτα από το συμπαθητικό «Preliminairies», ο Iggy Pop βρίσκεται και πάλι μαζί με τον Scott Asheton και την παρέα του, για να ηχογραφήσουν αλλά και να περιοδεύσουν.

Αυτή είναι η πρώτη δουλειά με νέο υλικό από τους Iggy Pop, James Williamson και Scott Asheton, έπειτα το «Raw Power» του 1973. Στο μπάσο, στη θέση του Ron Asheton που δεν είναι πια στη ζωή, βρίσκεται ο Mike Watt.

Ο τίτλος του νέου πονήματος του ιστορικού σχήματος, «Ready To Die», έχει στόχο να τραβήξει αμέσως την προσοχή και το καταφέρνει εύκολα. Οι απόψεις διίστανται, με πολλούς να μιλάνε για ένα έξυπνο διαφημιστικό τρικ και άλλους να υποστηρίζουν πως ένας εντυπωσιακός τίτλος τραγουδιού βρήκε θέση στο εξώφυλλο του άλμπουμ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο Iggy περνάει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να κλείσει ο καλλιτεχνικός κύκλος του, έπειτα από σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Το «θυμωμένο» ραδιοφωνικό hit, «Burn», ανοίγει την ακρόαση του «Ready To Die» αποκαλύπτοντας τις άγριες διαθέσεις των γερόλυκων μουσικών, οι οποίοι φέρνουν σε πρώτο πλάνο το σεξ και το χρήμα μέσα από τους σαρκαστικούς στίχους του «Sex And Money». Πίσω από το σαξόφωνο συναντάμε τον παλιό συνεργάτη του συγκροτήματος, Steve MacKay, να βάζει την προσωπική πινελιά του, επεμβαίνοντας σε αρκετά κομμάτια του άλμπουμ.

Το «Job» - με στίχους που θα το κάνουν να ακουστεί ξανά και ξανά («I got a job and it don't pay shit»), τουλάχιστον από τους έλληνες funs- ακολουθεί με πατημένο τέρμα το γκάζι το «Gun», το οποίο μπαίνει στο «αντίθετο ρεύμα» αλλά και στο γνωστό ύφος και στυλ που μας έχουν συνηθίσει οι πρωτοπόροι άρχοντες του proto-punk. «If I had a fuckin' gun I would shoot at everyone», τραγουδά με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ο Iggy.

Η συναισθηματική μπαλάντα με την λυρική ερμηνεία, «Unfriendly World», δεν επηρεάζει ούτε χαλάει την καθαρά rock αισθητική, η οποία επιστρέφει δυναμικά στα «Ready To Die», «DD's» και «Dirty Deal».

Με την ήρεμη ατμόσφαιρα, τα γυναικεία φωνητικά, και την κιθάρα του James Williamson που συνοδεύουν την απαγγελία του Iggy Pop στο «Beat That Guy», οδηγούμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο της ακρόασης.

Το «Departed» - τελευταίος σταθμός του άλμπουμ – αποτίει φόρο τιμής στον Ron Asheton που πέθανε σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή.

Ο Ron Asheton μαζί με τον Iggy Pop έφτιαξαν τους Stooges στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ενώ η παραμορφωμένη κιθάρα του σε θρυλικά τραγούδια, όπως τα «Ι wanna be your dog» και «Νο fun», έδωσε στο συγκρότημα τον χαρακτηριστικό του ήχο. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό Rolling Stone στη λίστα του με τους εκατό καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, είχε δώσει στον Asheton την 29η θέση.

Τα δέκα κομμάτια του άλμπουμ, διάρκειας 35 περίπου λεπτών, προσφέρουν μια απολαυστική ακρόαση που αφήνει να έρθουν στην επιφάνεια οι καταβολές μια μπάντας, της οποίας το όνομα αναγράφεται σε πολλές από τις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας της μουσικής.

Το «Ready To Die» είναι σίγουρο πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο για να γνωρίσει κάποιος τους Stooges, αλλά μπορεί να ακουστεί ευχάριστα, βάζοντας σε πειρασμό το νεώτερο ηλικιακά κοινό να μάθει περισσότερα για καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι εν ζωή, εν ενεργεία και παραμένουν έτοιμοι για όλα!

Καλλιτέχνης: Iggy and The Stooges

Album: «Ready To Die»

Record Label: Fat Possum

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης