Οι «κακές» λευκές τροφές

oi-kakes-leukes-trofes

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Την εποχή που οι δίαιτες είναι της μόδας και κάθε τρόφιμο έχει και από ένα αρνητικό στοιχείο να του προσάψουμε, τη σειρά παίρνουν τα «λευκά τρόφιμα» που απ’ ό,τι δείχνουν οι μελέτες και παρουσιάζουμε παρακάτω, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πρόκειται για μια συνήθεια που καλό θα είναι να κοπεί σιγά – σιγά.

Οι «κακοί» υδατάνθρακες, δηλαδή η ραφιναρισμένη ζάχαρη και τα παρασκευάσματα από λευκό αλεύρι, θεωρούνται ο βασικός υπεύθυνος για την αύξηση της παχυσαρκίας. Δυστυχώς όμως η συνείδηση του κόσμου αφυπνίζεται μόνο όταν η μόδα φέρνει στο προσκήνιο δίαιτες όπως η Atkins και όχι όταν δημοσιεύονται έρευνες που αποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, αυξάνει την πιθανότητα για παχυσαρκία και εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Η αλήθεια είναι ωστόσο, πως οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού. Όμως, πηγή υδατανθράκων δεν είναι μόνο το άσπρο αλεύρι και η άσπρη ζάχαρη αλλά και τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Για να μην είμαστε όμως δογματικοί, τα λευκά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να αποτελούν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής αλλά πάντα με μέτρο και σύνεση.

Ποιες είναι οι «λευκές τροφές»;

Οι «λευκές τροφές» προσδιορίζονται και από το χρώμα τους και από την επεξεργασία που έχουν υποστεί. Eίναι το αλεύρι, το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί, τα κράκερς, τα δημητριακά και η ζάχαρη. Τα φυσικά και μη επεξεργασμένα προϊόντα, αλλά λευκά στο χρώμα, όπως τα κρεμμύδια, το κουνουπίδι, τα λευκά φασόλια και οι πατάτες, δεν συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατηγορία. Εκτός και αν τα μαγειρέψετε και αυτά σε μπόλικο λάδι ή βούτυρο και τα καταναλώσετε με κρέμα γάλακτος και τυρί, που τότε εμπίπτουν σε μια τελείως άλλη κατηγορία.

Η διαφορά μεταξύ των λευκών τροφών και των υγιεινών αντιπάλων τους, είναι η επεξεργασία που έχουν υποστεί και οι περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Η βάση των περισσότερων λευκών τροφίμων είναι το αλεύρι, κατά την επεξεργασία του οποίου αφαιρείται το περίβλημα του καρπού του σιταριού, που είναι και το σημείο που περιέχει όλες τις φυτικές ίνες.

Οι «κακοί υδατάνθρακες» είναι λιγότερο χορταστικοί

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, εκτός της ανάγκης που δημιουργούν για κατανάλωση περισσότερης ποσότητας από αυτή που χρειαζόμαστε, δεν μας χορταίνουν και η αίσθηση της πείνας επανέρχεται συντομότερα του αναμενόμενου. Το σώμα απορροφά πιο γρήγορα τους επεξεργασμένους σπόρους και τα ζάχαρα, ενώ τα αυξημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα ενεργοποιούν την έκκριση της ινσουλίνης και μετά από μια με δυο ώρες, πεινάμε ξανά, κάτι που δε συμβαίνει με τους «καλούς υδατάνθρακες».

Οι λιγότερο επεξεργασμένοι («καλοί») υδατάνθρακες, μας χορταίνουν περισσότερο και οι ποσότητες που καταναλώνουμε ελέγχονται ευκολότερα με αποτέλεσμα και τον αντίστοιχο έλεγχο του βάρους μας.

Αν μη τι άλλο, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, έχουν υδατάνθρακες αλλά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στο θέμα των θρεπτικών συστατικών.

Ο βασικός υδατάνθρακας όμως που όλοι δυσκολευόμαστε περισσότερο να βγάλουμε από τη διατροφή μας, είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη που συναντάται σε πολλές μορφές, προσφέρει λίγα θρεπτικά συστατικά και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία για ακόμα περισσότερη (ζάχαρη). Επίσης, τελευταία η ζάχαρη σχετίζεται όλο και πιο άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των προβλημάτων στην καρδιά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καταναλώσουμε κάτι… λευκό, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά του και να προτιμήσουμε τις τροφές που έχουν ολικής άλεσης στοιχεία. Και αν ακόμα αδυνατούμε να βγάλουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, τουλάχιστον να την περιορίσουμε, επιλέγοντας τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από μια ολόκληρη τούρτα σοκολάτας.