Πώς είναι τα εστιατόρια των καλύτερων σεφ στον κόσμο; (βίντεο)

noma
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Τρυπώνουμε στα εστιατόρια διάσημων σεφ ανά τον κόσμο, από τον Αlain Ducasse και τα 21 αστέρια Michelin του μέχρι τον νεότερο, αλλά άκρως επιτυχημένο και δημοφιλή, Rene Redzepi του Noma.

Οι λάτρεις της γαστρονομίας σίγουρα έχουν στόχο να δειπνήσουν κάποτε στο Noma της Κοπεγχάγης ή σε κάποιο από τα 25 εστιατόρια του διάσημου σεφ Alain Ducasse σε όλο τον κόσμο για να γευτούν την έμπνευση των καλύτερων σεφ παγκοσμίως στο πιάτο. Μέχρι τότε, όμως, ας δούμε τι συμβαίνει σε τέσσερα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για μια πρώτη... γεύση. 

Εστιατόρια που ξεπερνούν κάθε φαντασία, όπως το Noma το οποίο έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου του κόσμου, έκλεισε το 2017 για να ξανανοίξει το 2018 ως αστική φάρμα, αποτελώντας ένα από τα πιο influential εστιατόρια με τον Rene Redzepi να είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σεφ του κόσμου. Σερβίρει σκανδιναβική κουζίνα, αλλάζοντας το μενού κάθε εποχή και για να κλείσει κάποιος τραπέζι εκεί θα πρέπει να μπει σε λίστα αναμονής… 1200 ατόμων –σημειώστε ότι το εστιατόριο χωράει μόλις 42 άτομα.

Το Rivea στο Saint Tropez, ένα από τα 25 εστιατόρια του Alain Ducasse

Ο Alain Ducasse από την άλλη, αποτελεί έναν παλαιότερο και πιο έμπειρο σεφ, που μετρά 21 αστέρια Michelin και 25 εστιατόρια στον κόσμο, έχοντας γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στον χώρο της γαστρονομίας. Στα εστιατόριά του, μπορεί κάποιος να διαλέξει μόνος του τα βότανα για το αφέψημά του, να δει τον καφέ από το Λάος να φιλτράρεται μπροστά στα μάτια του, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ψάρι που ψήνεται πάνω στην πέτρα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. 

Ένα ακόμη διάσημο εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας αυτή τη φορά είναι το Kyoto Kitcho στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου κάθε γεύμα γίνεται σε διαφορετικό δωμάτιο, με τις αίθουσες να είναι όλες χαμηλές, αναγκάζοντας τον επισκέπτη να σκύψει και την τελετουργική ατμόσφαιρα να μην λείπει από την εμπειρία.

Το τέταρτο και τελευταίο εστιατόριο στο οποίο θα κάνουμε στάση σήμερα είναι το Alinea στο Σικάγο, με σεφ τον Grant Achatz, ο οποίος μάλιστα έχει επιβιώσει από καρκίνο στη γλώσσα. Το Alinea έχει βάση τη μοριακή κουζίνα και χαρακτηριστικό είναι ότι ο σεφ σερβίρει επιδόρπια πάνω στο τραπέζι του κάθε επισκέπτη, βασισμένα σε σχέδια του Τζάκσον Πόλοκ, εκπροσώπου του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.