Αμοργός: διακοπές στο νησί με την άγρια ομορφιά (βίντεο)

amorgos-xora
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Είναι γνωστή ως το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου», από την ομώνυμη ταινία του 1988 «The Big Blue» του Luc Besson, που γυρίστηκε εκεί και την σύστησε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, την προτιμούν όσοι αναζητούν λιγότερο κοσμοπολίτικες διακοπές και περισσότερο χαλάρωση στις παραλίες, στην άμμο και παρεΐστικη κατάσταση το βράδυ.

Βρίσκεται στις ανατολικές Κυκλάδες με το ιδιαίτερο μακρόστενο σχήμα της και χαρακτηρίζεται από το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο χωρίς έντονη φύση, με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους. Τα δυο φυσικά της λιμάνια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της, με τα Κατάπολα να αποτελούν επίνειο της Χώρας στις δυτικές ακτές του νησιού και την Αιγιάλη, με τον παραθαλάσσιο πεζόδρομο και τη θέα από το ηλιοβασίλεμα να ξετρελαίνει τους επισκέπτες της.

Στην πανέμορφη Χώρα του νησιού

Η Χώρα της Αμοργού, κατάλευκη και γραφική, βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στην κορυφή ενός βράχου σε υψόμετρο 350 μέτρων, γύρω από το Ενετικό Κάστρο και με θέα μια σειρά ανεμόμυλους που βρίσκονται στο διπλανό λόφο. Εκεί θα βρείτε δεκάδες εκκλησίες και εκκλησάκια, με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα λευκά σπιτάκια, διώροφα αρχοντικά, περίτεχνες καμάρες και πέτρινα σκαλάκια με φυσικό νησιωτικό ντεκόρ τις γλάστρες με τους βασιλικούς και τις βουκαμβίλιες.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο του νησιού, στα βόρεια, λίγο πιο μακριά από τη Χώρα, είναι το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, «κρεμασμένο» σε ένα βράχο στα 300 μέτρα πάνω από τα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά της μικρής παραλίας Αγία Άννα, στο σημείο όπου γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο γαλάζιο». Οι φίλοι της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν και το ορειβατικό μονοπάτι από τη Χοζοβιώτισσα προς την Αιγιάλη, για να γνωρίσουν το νησί καλύτερα, να δουν τις παλιές σπηλιές και τα ξωκλήσια, αλλά και την ερημική παραλία Χάλαρα, στα βορειοανατολικά.

Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, πάνω από την ομώνυμη παραλία

Οι παραλίες, βέβαια, του νησιού είναι πολλές και ξεχωριστές. Κοντά στα Κατάπολα θα βρείτε το Κάτω Ακρωτήρι, το Μαλτέζι, τις Πλάκες όπου μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από τα Κατάπολα, τον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ ανατολικά θα βρείτε τη δημοφιλή Αγία Άννα. Στα νότια σας περιμένει το Αμμούδι και η εντυπωσιακή βοτσαλωτή παραλία του Μούρου, ενώ βόρεια θα βρείτε την απάνεμη παραλία του Αγίου Παύλου και σε απόσταση 300 μέτρων, ακριβώς απέναντι, σας περιμένουν οι δύο παραλίες της Νικουριάς.

Διαβάστε περισσότερα για την Αμοργό εδώ.