«Έφυγε» ο Rutger Hauer

rutger-hauer Victoria Will
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ο πολυαγαπημένος Ολλανδός ηθοποιός άφησε εποχή με την εκπληκτική ερμηνεία του στο «Blade Runner» του Ridley Scott.

Ο Rutger Hauer, γνωστός για τους ρόλους του σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, πέθανε την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουλίου στην ηλικία των 75 ετών. Η κηδεία του Ολλανδού ηθοποιού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Αναμφίβολα η πιο γνωστή και σημαντική ερμηνεία του Hauer ήταν στο εμβληματικό «Blade Runner» του Ridley Scott το 1982, όπου ενσάρκωσε τον Roy Batty – τον αρχηγό των επαναστατημένων ανδροειδών που αναζητούν την ελευθερία τους και τους οποίους κυνηγά ο χαρακτήρας του Harrison Ford.

Warner Bros/Kobal/REX/Shutterstock

Στη τελευταία του σκηνή στην ταινία ο Hauer απέδωσε έναν συγκλονιστικό μονόλογο για την ανθρώπινη εμπειρία και φύση, την οποία ο ίδιος είχε επεξεργαστεί και αυτοσχεδιάσει το βράδυ πριν τα γυρίσματα. Σε δηλώσεις του στο Empire το 2015, ο Hauer παραδέχτηκε πως οφείλει πολλά στο «Blade Runner» και ότι πρόκειται για την πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ταινία που να την ανταγωνίζεται, λάμπει εντελώς μόνη της για πάντα».

Στην συνέχεια της καριέρας του ο Hauer εμφανίστηκε σε καλτ ταινίες όπως «Το ωτοστόπ του τρόμου» και «Τυφλός σαμουράι», αλλά και στην πρώτη κινηματογραφική περιπέτεια της «βαμπιροφόνισσας» Buffy με την Kristy Swanson. Αργότερα ο Hauer εμφανίστηκε σε μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, όπως την μεταφορά του «Sin City» από τους Frank Miller και Robert Rodriguez, αλλά και το «Batman Begins» του Christopher Nolan.

AP / Chris Pizzello

Παράλληλα όμως με τους ρόλους του στην μεγάλη οθόνη, ο Hauer είχε εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως το «True Blood» του HBO και το «The Last Kingdom» του BBC. Τελευταίοι του ρόλοι σε μεγάλες παραγωγές ήταν το «Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες» του Luc Besson το 2017 και το «Οι Αδελφοί Σίστερς» του Jacques Audiard το 2018.

Η είδηση του θανάτου του Hauer σκόρπισε θλίψη στον χώρο του θεάματος, με πολλούς συνεργάτες, φίλους και οπαδούς του ηθοποιού να εκφράζουν την λύπη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Guillermo del Toro ξεχώρισε τον «υπέροχο Hauer» για «την αλήθεια, την δύναμη και την ομορφιά» που έδινε στις ταινίες του, ενώ ο Vincent D’Onofrio σχολίασε πως ήταν ένας «πραγματικά αξιαγάπητος άνθρωπος».

Από τον χώρο της μουσικής, ο Bryan Adams και ο Ice T τόνισαν μέσω Twitter πόσο ήταν υπέροχο που κατάφεραν να συνεργαστούν μαζί του, ενώ ο Gene Simmons των Kiss δήλωσε πως «πάντα ήταν κύριος, ευγενικός και συμπονετικός».