Πώς να κάνετε τον πρωινό καφέ σας πιο υγιεινό

kafes-kalokairi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Κάποιες συνήθειες θα μας ακολουθούν ενδεχομένως για πάντα στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό καλό είναι να τις βελτιώνουμε και να τις κάνουμε όσο πιο υγιεινές γίνεται. Ξεκινάμε από τον καφέ, με τη βοήθεια της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινας Μαρσέλου.

Εφόσον ο πρωινός καφές είναι ανάγκη για τους περισσότερους και δεν λείπει από το πρωινό ξύπνημα και το ξεκίνημα της ημέρας, γιατί να μην τον κάνουμε όσο πιο ευεργετικό για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας γίνεται; Αν αναρωτιέστε πώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να του προσθέσουμε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά οφέλη, ελαχιστοποιώντας φυσικά την ζάχαρη που του προσθέτουμε. Όπως οι παρακάτω.

Πασπαλίστε λίγη κανέλα για καλύτερη υγεία της καρδιάς
Η κανέλα προσθέτει αντιοξειδωτικά στον καφέ σας και ας μην ξεχνάμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φάρμακο για χιλιάδες χρόνια. Ο λόγος είναι ότι έχει περίπου 41 προστατευτικά συστατικά και θρεπτικές ουσίες, ενώ συνολικά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα μπαχαρικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτες σε ποντίκια, η κανέλα παρουσιάζει προστατευτική δράση σε καρδιά και εγκέφαλο, ενώ μελέτη σε ανθρώπινα κύτταρα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Προσθέστε ½ κ.γ. στο φλιτζάνι σας ή προσθέστε 1 κ.γ. στον καφέ σας, ανακατέψτε και κάντε την εκχύλιση. Προτιμήστε την κανέλα Κεϋλάνης, η οποία παρ’ όλο που είναι πιο ακριβή, είναι ανώτερης ποιότητας και πιο ασφαλής. 

Προσθέστε λίγο τζίντζερ για τους μυϊκούς πόνους
Εκτός του ότι θα προσθέσει άρωμα και πικάντικη χροιά στον καφέ σας, το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι γνωστό για τη δράση του σε περιπτώσεις ναυτίας και πεπτικών προβλημάτων εδώ και αιώνες. Είναι αντιοξειδωτικό και με αντιφλεγμονώδη στοιχεία, ενώ μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση του πόνου των μυών, να ρίξει το χοληστερίνη και να βοηθήσει στην πέψη. Προσθέστε το σε ποσότητα μέχρι 1 κ.γ. ανά φλιτζάνι απευθείας στον καφέ σας και αφήστε το να χαρίσει γεύση και οφέλη. 

Δοκιμάστε τα μανιτάρια για συνολική υγεία
Μπορεί εκ πρώτης όψεως ο καφές από μανιτάρια να μοιάζει ασύμβατη εικόνα, αλλά υπάρχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία από αυτόν τον συνδυασμό. Τα μανιτάρια έχουν αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τονώνουν το ανοσοποιητικό, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση σε ποντίκια. Κάποιες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων του ήπατος και στην πέψη, λόγω των πρεβιοτικών του που θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Υπάρχουν κάποια brands που παράγουν καφέ από μανιτάρια και στο εξωτερικό, μάλιστα, αποτελούν τάση, το καθένα με διαφορετικά οφέλη.

Επιλέξτε latte κουρκουμά για πεπτική υγεία
Όσοι ασχολείστε με τις τάσεις στην υγιεινή διατροφή, σίγουρα θα γνωρίζετε τον latte κουρκουμά, ο οποίος φτιάχνεται με γάλα, κουρκουμά, πιπέρι, κανέλα και μέλι, δίνοντας ένα χρυσό αποτέλεσμα. Πολλά από τα ιατρικά του οφέλη προέρχονται από την ουσία κουρκουμίνη του κουρκουμά, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, υποστηρίζει την αποτοξίνωση του ήπατος και μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στη θεραπεία της κατάθλιψης. Μην ξεχνάτε μόνο να προσθέτετε στον καφέ σας και μαύρο πιπέρι, το οποίο βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά και τον καθιστά πιο αποτελεσματικό σε μικρότερες δόσεις. Για να τον φτιάξετε, ρίχνετε γάλα της αρεσκείας σας στο μπρίκι, το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτετε 1 κ.σ. κουρκουμά, 1 κ.γ. κανέλα, λίγο πιπέρι και λίγο μέλι και τα ανακατεύετε.

Βάλτε maca για εξισορρόπηση ορμονών
Η σκόνη maca είναι μια σκόνη που προέρχεται από το φυτό maca και θα τη βρείτε παντού σε καταστήματα υγιεινής διατροφής με βιολογικά. Παραδοσιακά, η ρίζα του χρησιμοποιείται για ενίσχυση της γονιμότητας και έχει δείξει ότι βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονών, ενώ έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσει τις αθλητικές επιδόσεις, τα επίπεδα ενέργειας και τις σεξουαλικές επιδόσεις. Πέραν τούτου, είναι πολύ θρεπτικό, αφού περιέχει πάνω από 20 αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένων 8 απαραίτητων), πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα και βιταμίνη C. Για να λάβετε τα οφέλη, συνιστάται η κατανάλωση 1-3 κ.σ. την ημέρα και μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο καφέδες εμπλουτισμένους με maca ή να δοκιμάσετε να προσθέσετε εσείς στον καφέ σας. Για να σας κρατήσει η σκόνη maca περισσότερο, αποθηκεύστε την στο ψυγείο.

Προσθέστε κακάο για αντικαταθλιπτική δράση
Η σοκολάτα και ο καφές δημιουργούν έναν πολύ καλό συνδυασμό και αν προσθέσετε λίγη σκόνη κακάο στον καφέ σας, σίγουρα τον ανεβάζετε επίπεδο. Το κακάο είναι γνωστό ότι αποτελεί μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές και είναι η πιο πλούσια πηγή σιδήρου φυτικής προέλευσης, ενώ ταυτόχρονα κάνει καλό και στην καρδιά. Ακόμη, είναι αντιφλεγμονώδες, μειώνει την πίεση, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή, παρουσιάζοντας οφέλη και στη γνωστική λειτουργία. Η δράση του επεκτείνεται και στη διάθεση, αφού παρουσιάζει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα είναι και απολαυστικό. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας στον καφέ σας για έξτρα αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες και επιλέξτε το ωμό βιολογικό κακάο για περισσότερα οφέλη.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive