Νέα στοιχεία για τον «φόνο» του Brian Jones των Rolling Stones

brian-Jones-rolling-stones
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix επιχειρεί να ρίξει φως στις αδιευκρίνιστες συνθήκες θανάτου του κιθαρίστα πριν από 50 χρόνια.

Ο θάνατος του κιθαρίστα των Rolling Stones Brian Jones πριν από 50 χρόνια παραμένει μυστήριο και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix, ενδέχεται να ήταν τελικά φόνος. Ο Βρετανός μουσικός είχε βρεθεί νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του τον Ιούλιο του 1969, με τις ιατροδικαστικές αρχές να κάνουν λόγο για ατύχημα.

Σύμφωνα με μια συνέντευξη που παραχώρησε ο μάνατζερ του Jones, Tom Keylock, στον δημοσιογράφο Terry Rawlings το 2009, ο κιθαρίστας των Rolling Stones «είχε χάσει το μυαλό» από χρήση ναρκωτικών το βράδυ που πέθανε. O Rawlings έχει γράψει το βιβλίο «Who Killed Christopher Robin?», το οποίο αποτελεί την βάση του ομώνυμου ντοκιμαντέρ. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία προβολής του ντοκιμαντέρ από την πλατφόρμα streaming.

REX/Shutterstock / Terry O'Neill

«Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος ήταν πως είχαν φτιάξει πολύ ισχυρά κέικ με χασίς. Για αυτό όλοι ήταν φτιαγμένοι και δεν ήξεραν τι μέρα ήταν» ανέφερε ο Keylock στον δημοσιογράφο. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές της αστυνομίας, τρία άτομα βρίσκονταν στο σπίτι του Jones το μοιραίο βράδυ – η σύντροφος του κιθαρίστα Anna Wohlin, η σύντροφος του Keylock Janet Lawson και ο οικοδόμος Frank Throrogood, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αρχικά για τον θάνατο του Jones.

«Η Janet μου είπε πως δεν θυμόταν τίποτα γιατί είχε χάσει το μυαλό της, όπως όλοι τους. Ο μόνος που δεν ήταν φτιαγμένος ήμουν εγώ» συμπλήρωσε ο Keylock. Στην συνέχεια ο μάνατζερ ισχυρίζεται πως αδερφός του, Ken Keylock – ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματικός του τμήματος ποινικών ερευνών της Σκότλαντ Γιάρντ – του αποκάλυψε πως ο θάνατος του μουσικού «κουκουλώθηκε» λόγω σφαλμάτων της τοπικής αστυνομίας κατά την διάρκεια των ερευνών της.

AP

«Νομίζω πως [οι αρχές] ήθελαν να απαγγείλουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, όμως τους είπαν να το ξεχάσουν. Ο μόνος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ήταν ο Frank Thorogood, επειδή ήταν ο μόνος στην πισίνα. Όμως η αστυνομία είπε “ξεχάστε το”. Οι διαταγές να μην ασκηθεί δίωξη ήρθαν από την κορυφή» τόνισε ο Keylock.

Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατο του μουσικού, ο Thorogood φέρεται να σκότωσε τον Jones για οικονομικές διαφορές. Οι σχετικές θεωρίες αναφέρουν πως ο κιθαρίστας είχε πληρώσει τον Thorogood 18.000 λίρες για εργασίες στην φάρμα του, όμως ο οικοδόμος απαίτησε άλλες 6.000 λίρες.

Το 2009 οι αστυνομικές αρχές του Σάσεξ άνοιξαν ξανά την υπόθεση, όταν έλαβαν νέα στοιχεία από τον δημοσιογράφο Scott Jones. Όμως και σε εκείνη την περίπτωση, η αστυνομία αποφάνθηκε πως ο θάνατος του μουσικού οφείλεται σε ατύχημα.