Μήπως το αντιηλιακό σας φράζει τους πόρους;

mporei-to-antiiliako-pou-aplonete-na-frazei-tous-porous-tou-prosopou-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ίσως ναι και, μάλλον ίσως εκεί βρίσκεται ο ένοχος για την επίμονη ακμή σας όλο το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Ναι, το αντηλιακό που φοράτε μπορεί να φράξει τους πόρους, πράγμα που οδηγεί στον σχηματισμό ατελειών στην επιδερμίδα, έως και ακμή», λέει η δερματολόγος Dr. Nina Roos, της Vichy Laboratories. Όπως εξηγεί, οι εξάρσεις αυτές μπορεί να παρουσιαστούν κάτω από κάποια από τις τρεις παρακάτω συνθήκες  -ή όλες μαζί:

 - Αν το αντιηλιακό έχει πλούσια υφή -κάτι που σημαίνει ότι αφήνει λιπαρότητα στην επιδερμίδα.

- Αν η επιδερμίδα εκτεθεί σε ρύπους και σκόνη.

- Αν βρίσκεστε σε προορισμούς διακοπών, όπου η υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα.Την εξήγηση αυτή της Dr. Roos, για το ότι ορισμένα αντιηλιακά συνδέονται με τις εξάρσεις ακμής, υποστηρίζουν και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, οι οποίεςδείχνουν ότι η ακμή και η ροδόχρους νόσος επιδεινώνονται με τη χρήση αντηλιακών που εμπεριέχουν χημικά φίλτρα (τα οποία, αν και περισσότεροφωτοσταθερά και με ισχυρότερη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, εντούτοις η σύσταση τους έχει ενοχοποιηθεί ότι φράσσει τους πόρους στις λιπαρές, που είναι λιπαροί ή έχουν μεγάλο μοριακό μέγεθος και, ως εκ τούτου,φράσσουν τους πόρους της επιδερμίδας.

Η γιατρός συμβουλεύει ότι τα άτομα με λιπαρή (και, σε μερικές περιπτώσεις, κανονική) επιδερμίδα πρέπει να επιλέγουν απλές, μινιμαλιστικές συνθέσεις. «Σε κάθε περίπτωση επιλέγετε αντιηλιακές κρέμες με πολύ ανάλαφρη υφή και oil free σύνθεση (ιδίως αν εμφανίζετε υπερέκκριση φυσικών ελαίων από τους πόρους), ενώ αν έχετε τάση ακμής, αναζητήστε ένα προϊόν με συστατικά που καταπολεμούν το πρόβλημα μειώνοντας το σμήγμα και δεν φράσσουν τους πόρους, όπως το οξείδιο ψευδαργύρου».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ