Πόσο υγιή είναι τα μαλλιά σας; Κάντε το τεστ!

poso-ugii-einai-ta-mallia-sas-kante-to-test
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τραβήξτε τα, βουτήξτε τα σε νερό και δέστε τα αλογοουρά για να ανακαλύψετε αν είναι επαρκώς ενυδατωμένα, δυνατά και υγιή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μυς σας, έτσι και τα μαλλιά σας, όσο πιο δυνατά είναι τόσο καλύτερα φαίνονται. Εδώ θα μάθετε πώς να επαναφέρετε τον όγκο, την ελαστικότητα και την υγεία τους στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, ενόσω είστε ακόμη σε διακοπές.

Σε γενικές γραμμές: Για να διατηρηθεί η δύναμη των μαλλιών σας θα πρέπει να αποφεύγετε τις κακές συνήθειες που τα καταστρέφουν, να τους χαρίζετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά και να ακολουθείτε μια συστηματική φροντίδα. Το στέλεχος κάθε τρίχας είναι χτισμένο για να είναι ανθεκτικό. Αλλά με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή τη θερμότητα των τεχνικών εργασιών στο κομμωτήριο, τα προϊόντα styling, ακόμη και τα ακατάλληλα σαμπουάν μπορεί να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τη δομή της τρίχας.

Άραγε, τα δικά σας μαλλιά σε τι σημείο υγείας και δύναμης βρίσκονται; Το παρακάτω τεστ θα σας βοηθήσει να το ανακαλύψετε. Στη συνέχεια, και ανάλογα με το βαθμό προβλημάτων που θα προκύψουν, μάθετε ποιες κινήσεις είναι αναγκαίες για να φέρετε ξανά τα μαλλιά σας στην νεανική τους ζωντάνια και ομορφιά.

Το τεστ του τεντώματος
Πρέπει τα μαλλιά σας να αναπηδούν ανάλαφρα και να επανέρχονται στην ίδια θέση μόλις τα τραβήξετε ελαφρώς. Πιάσε λοιπόν μια τούφα και τεντώστε την απαλά προς τα πάνω.

- Αν οι τρίχες σας εκτείνονται λίγο περισσότερο από εκεί που αρχίζετε να πονάτε, τότε έχουν καλή ελαστικότητα.

- Αν κάποιες τρίχες της τούφας σπάνε αμέσως, αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας είναι αφυδατωμένα και αδύναμα. Οι πιο πιθανοί ένοχοι; Αμελείτε την προστασία τους με αντηλιακό μαλλιών, επιμένετε να τα στεγνώνετε με θερμό σεσουάρ και να τα ισιώνετε με το σίδερο. Όλες αυτές οι συνθήκες μπορεί να αποδυναμώσουν το στέλεχος της τρίχας σε σημείο που τα μαλλιά σας να χάνουν το φυσιολογικό τους κυματισμό.
Πώς θα το διορθώσετε: Να θυμάστε να απλώνετε αντηλιακό μαλλιών (τα προϊόντα με ψεκασμό είναι ιδανικά για εύκολη και αποτελεσματική εφαρμογή παντού) και προσπαθήστε να περιορίσετε τα θερμά εργαλεία ισιώματος και στεγνώματος. Για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να ανακτήσουν τα επίπεδα θωράκισης και ενυδάτωσης που χρειάζονται, δοκιμάστε μια θεραπεία με κερατίνη, μια βασική πρωτεΐνη που τα κρατά ισχυρά και τους εξασφαλίζει επιπλέον ενυδάτωση. Δυο φορές την εβδομάδα χρησιμοποιήστε μάσκες βαθιάς ενυδάτωσης για ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά.

 Το τεστ της ενυδάτωσης
Όταν νιώθετε (και βλέπετε) τα μαλλιά σας  ξηρά και θαμπά, σημαίνει ότι τους λείπει φυσική υδάτωση, άρα είναι πολύ επιρρεπή σε σπασίματα και άλλες βλάβες.

Πιάστε μια πλεξούδα και τοποθετήστε την άκρη της σε ένα ποτήρι νερό.

- Αν επιπλέει για λίγα δευτερόλεπτα, τότε τα μαλλιά σας είναι καλά ενυδατωμένα.

- Αν όμως βυθίζεται αμέσως, αυτό σημαίνει ότι οι τρίχες σας έχουν γίνει πολύ «πορώδεις», κάτι το οποίο μεταφράζεται σε σοβαρή αφυδάτωση, μουντάδα στο χρώμα και μόνιμο φριζάρισμα.
Πώς θα το διορθώσετε:
Τα προϊόντα θρέψης με πλούσια σύνθεση σε βούτυρο καριτέ και εκχυλίσματα ελιάς, είναι ικανά να κλειδώνουν την υγρασία στην τρίχα σφραγίζοντας τις ρωγμές στο στέλεχός της. Επίσης, μια μάσκα μαλλιών για θεραπεία με πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει τη θωράκιση των αφυδατωμένων και σπασμένων μαλλιών. Σημαντικό είναι να μη λούζεστε με οποιοδήποτε σαμπουάν. Πολλά σαμπουάν έχουν σκληρές συνθέσεις για το δικό σου τύπο μαλλιών κάνοντάς τα να χάνουν ακόμη περισσότερη υγρασία μακροπρόθεσμα. Ένα προστατευτικό προϊόν λουσίματος με βιταμίνες θα δράσει ως σφραγιστικό, σχηματίζοντας ένα φράγμα πάνω από την επιδερμίδα της τρίχας και θα την προστατεύσει από τις βλάβες.

Το τεστ του όγκου
Ακόμη και πολλές νέες γυναίκες (εκτός από τις μεγαλύτερες) παρατηρούν σταδιακή απώλεια μαλλιών, αφήνοντας όχι μόνο ορατά κενά στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και μια γενική αίσθηση ευθραυστότητας στις τρίχες που παραμένουν ακόμη. Δοκιμάστε να πιάσετε τα μαλλιά σας αλογοουρά. Εάν μπορείτε να τυλίξετε το λαστιχάκι περισσότερο από τρεις φορές -ενώ παλιά αρκούσαν δύο μόνο περιστροφές-, σημαίνει ότι τα μαλλιά σας έχουν αρχίσει να αδυνατίζουν επικίνδυνα (και η συνήθειά σας να τα δένετε αλογοουρά επιδεινώνει το πρόβλημα).

Πώς θα το διορθώσετε:
Ο έλεγχος του καθημερινού άγχους θα βοηθήσει τα μαλλιά σας ώστε να αντιστρέψετε τη ραγδαία τριχόπτωση. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας -ψευδάργυρος, σίδηρος, και πρωτεΐνες- τα οποία ενισχύουν τη ανάπτυξη και τη δύναμη της τρίχας. Ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει για ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση ωφέλιμων συστατικών. Αναζητήστε συμπληρώματα που  περιέχουν βιοτίνη, η οποία ενισχύει τον όγκο του στελέχους της τρίχας, καθώς και βιταμίνες C και E, που διατηρούν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και ενισχύουν τη δομή των μαλλιών από μέσα προς τα έξω. Παράλληλα, προμηθευτείτε ένα δυναμωτικό σαμπουάν και μια θεραπευτική λοσιόν με δενδρολίβανο, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των τριχών.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ