Κριτική ταινίας:«Aνθρωπος από ατσάλι»

kritiki-tainiasanthropos-apo-atsali

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ο πιο δημοφιλής και πιο παλιός σούπερ-ήρωας, ο Σούπερμαν, παίρνει ξανά «σάρκα και οστά» στη μεγάλη οθόνη, δείχνοντας έτοιμος να μας παρασύρει σε νέα φανταστικά ταξίδια γεμάτα δράση και απογειωτικά εφέ.

«Άνθρωπος από ατσάλι»

Η νέα κινηματογραφική εκδοχή του Σούπερμαν «Άνθρωπος από Ατσάλι» φέρει την υπογραφή του Zack Snyder στη σκηνοθεσία («300», «Watchmen») και του David S. Goyer στο σενάριο. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Christopher Nolan με τη Warner Bross. Ο David S. Goyer έχει ξανασυνεργαστεί με το Nolan, καθώς έχει γράψει το σενάριο της τριλογίας του Μπάτμαν. Οι δημιουργοί του «Σκοτεινού Ιππότη» δίνουν μια νέα διάσταση, πιο σκοτεινή, στο μύθο του Σούπερμαν και θέτουν τις βάσεις για την έναρξη μιας σειράς ταινιών που θα ακολουθήσουν (με τον «Άνθρωπο από Ατσάλι» να είναι η πρώτη ταινία).

Η εικόνα του Σούπερμαν αποτελεί μια συμβολική φιγούρα που παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η λαϊκή φαντασία πάντοτε ανέτρεχε στη δημιουργία υπέρ-ηρώων που είναι ικανοί για τα πάντα, εξολοθρεύοντας όλους τους κακούς και σώζοντας την ανθρωπότητα με γρήγορες και μαγικές κινήσεις. Άλλα παλαιότερα παραδείγματα τέτοιων μορφών αποτελούν ο Ηρακλής ή ο Ζίγκφριντ.

Ο σύγχρονος άνθρωπος ζώντας μια καθημερινότητα γεμάτη πιέσεις, εντάσεις και αδικίες, προσπαθώντας να επιβιώσει σε μια κοινωνία όπου οι άλλοι αποφασίζουν για αυτόν, βρίσκει καταφύγιο εκτόνωσης και διασκέδασης στο θέαμα μιας αναπαράστασης χαρακτήρων που είναι ικανοί να κάνουν ό, τι δεν μπορεί ο ίδιος. Η ταύτιση με τον σούπερ-ήρωα γίνεται άμεσα λειτουργώντας λυτρωτικά.

Ο «Άνθρωπος από Ατσάλι» αποτελεί την έκτη κινηματογραφική διασκευή αναφερόμενη στο πρόσωπο του Σούπερμαν. Πρόκειται για ένα «reboot», για έναν επαναπροσδιορισμό του μύθου που επικεντρώνεται στην καταγωγή, στις ρίζες αυτού του σούπερ-ήρωα καθώς και στις θρυλικές μάχες που δίνει πολεμώντας με το Στρατηγό Zod (Michael Shannon). Είναι ολοκάθαρο ότι στη νέα ταινία επιχειρείται η αναπαράσταση ενός σύμπαντος στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι εμβληματικοί ήρωες της DC Comics και θα τροφοδοτούν με τη δράση τους μελλοντικά sequels. Το μενού των εικόνων της νέας ταινίας «Άνθρωπος από ατσάλι» περιλαμβάνει ποικίλες πυρπολήσεις, εκτινάξεις, απίθανες αναμετρήσεις και συντριβές που αναπαρίστανται με μια αισθητική επηρεασμένη από τα video-games και σαγηνεύει τους λάτρεις των θεαμάτων βιβλικής καταστροφής.

Ο άνδρας με το φουσκωμένο στήθος, το κορδωτό ανάστημα, την αγαθή καρδιά και τον πλατύ θώρακα πάνω στον οποίο φιγουράρει το εμβληματικό γράμμα «S» είναι πάλι εδώ και ανασταίνεται μέσα από την ερμηνεία του Henri Cavill («Immortals»). Πολλοί οπαδοί της φανταστικής φιγούρας του Σούπερμαν θα συρρεύσουν στις αίθουσες γεμάτοι ανυπομονησία και αγωνία για να δουν αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του Zack Snyder και να διαπιστώσουν αν ο Henri Cavill ανταποκρίνεται στον κεντρικό ρόλο τόσο αντάξια όσο ο Christopher Reeve της αξιομνημόνευτης παραγωγής του 1978.

Η ερμηνεία του είναι αξιόλογη και πειστική όσο και των υπολοίπων ηθοποιών που συνιστούν το κάστινγκ (με χαρακτηριστικούς, το Russel Crowe στο ρόλο του φυσικού πατέρα, τον Kevin Costner στο ρόλο του θετού και την Αmy Adams να υποδύεται τη δημοσιογράφο Lois Lane). Εκτός από την υποστήριξη των ηθοποιών, μια σειρά από οπτικά εφέ βασισμένα στις νέες τεχνολογίες επιστρατεύονται για να καταστήσουν εντυπωσιακή αυτή τη νέα παραγωγή του Σούπερμαν που θα ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και θα διασχίσει γενεές μέσα από ένα ταξίδι γεμάτο υποσχέσεις.

Για να καταστήσει πιο ρεαλιστική την αφήγησή του, ο σκηνοθέτης έκανε χρήση σε κάποιες σκηνές της κάμερας στον ώμο. Η τρισδιάστατη απόδοση της ιστορίας του θα απογειώσει ακόμη περισσότερο τους θεατές που θα (παρ)ακολουθούν την πορεία του αγαπημένου ήρωα από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ολοκλήρωσή του ως σωτήρας της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστικά είναι τα φλας-μπακ που απρόσμενα ενσωματώνονται στην αφήγηση συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και εκφράζοντας εύγλωττα τη διπλή υπόσταση του Σούπερμαν: μία ύπαρξη που συγκεντρώνει τα φυσικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και που είναι προικισμένη με υπερ-φυσικές δυνατότητες.

Ο Σούπερμαν –ή αλλιώς Καλ Ελ- έκανε για πρώτη φορά στην ιστορία την εμφάνισή του το 1938 σε ένα αμερικανικό βιβλίο κόμικ κερδίζοντας αμέσως το θαυμασμό εκατομμυρίων οπαδών ανά τον κόσμο. Μέσα σε μια απόκοσμη στολή, με μπλε κολλητή φόρμα, κόκκινο σλιπ και μεγαλοπρεπή μπέρτα, ο υπέρ-ήρωας καταφθάνει πάνω στη Γη από ένα μακρινό πλανήτη, τον Κρύπτον. Το σήμα κατατεθέν του Σούπερμαν, το «S» πάνω στο στήθος του, στη γλώσσα αυτού του πλανήτη σημαίνει «ελπίδα».

Το όνομά του δηλώνει τον «Υπέρ-Άνθρωπο», καθώς έχει την εκπληκτική ικανότητα να πετάει με ταχύτητα φωτός, να σηκώνει τα πιο απίθανα βάρη, να ακούει, να βλέπει και να θυμάται τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, έχει ως αποστολή να σώσει τον κόσμο, την ανθρωπότητα, από όλους τους κακούς. Μια αποστολή που παραπέμπει στο Χριστό ενδύοντας με ένα ιεραποστολικό χαρακτήρα το πρόσωπο του Σούπερμαν.

Ο Zack Snyder επιχειρεί σε αυτή τη σύγχρονη βερσιόν να καταστήσει αισθητή την ιερατική πλευρά της μορφής του σούπερ-ήρωα. Με ιδιαίτερες τεχνικές, όπως τα contre-plongés ή το να δίνει έμφαση στο βάδισμα του ήρωα με την μπέρτα να ανεμίζει αγέρωχα πίσω του, ο ήρωας παραδίδεται με μεγαλοπρέπεια προς θέαση και διασκέδαση.

Παίζουν: Henry Cavill, Amy Adams, Russel Crowe, Kevin Costner, Diane Lane, Laurence Fishburne, Michael Shannon. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ