Ταινίες της εβδομάδας (22/8/2019)

once-upon-a-time-in-hollywood
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Η ένατη ταινία του Quentin Tarantino παρουσιάζει το τέλος της αθωότητας στο Χόλυγουντ με την μοναδική ματιά του.

«Κάποτε... στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood)
Στο Λος Άντζελες του 1969 τα πάντα είναι ρευστά και όλα αλλάζουν. Ο τηλεοπτικός αστέρας Rick Dalton και ο για πολλά χρόνια κασκαντέρ του Cliff Booth κινούνται στη νέα βιομηχανία του θεάματος, την οποία με δυσκολία αναγνωρίζουν πια.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Quentin Tarantino, Ερμηνεύουν: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie και Emile Hirsch.

«Μία βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη» (A Rainy Day in New York)
Ο Γκάτσμπι και η Άσλεϊ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που φτάνουν στη Νέα Υόρκη με σκοπό να περάσουν ξέγνοιαστα το Σαββατοκύριακο τους. Τα σχέδια τους σύντομα θα ανατραπούν για τα καλά και θα περάσουν ο καθένας μόνος του τις επόμενες ώρες περιπλανώμενοι στην πόλη συναντώντας διάφορους ανθρώπους μέσα από κωμικά περιστατικά. Στη διάρκεια αυτής της απρόσμενης περιπέτειας, θα μάθουν πολλά περισσότερα από αυτά που φαντάζονταν.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Woody Allen, Ερμηνεύουν: Timothée Chalamet, Rebecca Hall, Elle Fanning και Jude Law.

«Μεσοκαλόκαιρο» (Midsommar)
Η Ντάνι και ο Κρίστιαν είναι ένα νεαρό ζευγάρι από την Αμερική, του οποίου η σχέση είναι υπό διάλυση. Όμως, μετά από μία οικογενειακή τραγωδία που ταράζει την Ντάνι, το πένθος τους φέρνει πάλι κοντά και η Ντάνι αυτοπροσκαλείται σε ένα ταξίδι του Ντάνι με τους φίλους του σε ένα μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα το μεσοκαλόκαιρο σε ένα απομονωμένο σουηδικό χωριό. Αυτό που ξεκινάει σαν μία ανέμελη καλοκαιρινή περιπέτεια σε ένα ηλιόλουστο καταφύγιο, παίρνει νοσηρή τροπή, όταν οι κάτοικοι του χωριού προσκαλούν τους καλεσμένους να συμμετέχουν σε εορτασμούς που μεταμορφώνουν αυτόν τον παράδεισο σε ένα όλο και πιο ανησυχητικό και ενοχλητικό μέρος.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ari Aster, Ερμηνεύουν: Florence Pugh, Jack Reynor, Vilhelm Blomgren και William Jackson Harper.

«Ο Τρίτος Άνθρωπος» (The Third Man)
Βιέννη, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βιέννη, στην καρδιά της Ευρώπης, άλλοτε αριστοκρατική και γλεντζέδικη, τώρα έχοντας περάσει από την φονική επίδραση των ναζί, είναι κατεστραμμένη, φτωχή και διαιρεμένη σε συμμαχικές ζώνες επιρροής, και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από συντρίμμια. Εκεί καταφτάνει ένας αφελής και άνεργος συγγραφέας, ο Χόλι Μάρτινς, ύστερα από πρόσκληση ενός παλιού του φίλου, του Χάρι Λάιμ. Όταν όμως φτάνει εκεί τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη: ο Λάιμ έχει ήδη πεθάνει σε ατύχημα. Και ενώ είναι έτοιμος να φύγει επιστρέψει στην Αμερική, αρχίζει υποψιάζεται ότι ο θάνατος του Χάρι ήταν δολοφονία. Καθώς ερευνά περισσότερο την υπόθεση, το μυστήριο μεγαλώνει, αφού φαίνεται ότι στον τόπο του ατυχήματος εκτός από τους δύο φίλους του Χάρι, υπήρχε και ένας τρίτος άνθρωπος…
Σκηνοθεσία: Carol Reed, Σενάριο: Graham Greene, Ερμηνεύουν: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli και Trevor Howard.

«Οι δώδεκα καρέκλες» (Las doce sillas)
Η χώρα περνάει στα χέρια σοσιαλιστών επαναστατών. Μια πλούσια γυναίκα δεν αντέχει να δώσει όλο τον πλούτο και τα υπάρχοντα της στη νέα κυβέρνηση. Κρύβει, λοιπόν, όλα τα πολύτιμα κοσμήματα της, σε δώδεκα καρέκλες, από μία τραπεζαρία. Μέτα το θάνατο της, ο γαμπρός της (Ιππόλυτος) , ανακαλύπτει τι είχε κάνει η πεθερά του. Οι καρέκλες όμως έχουν «εθνικοποιηθεί» και ανήκουν σε δώδεκα διαφορετικούς ανθρώπους. Μαζί με έναν παπά και τον πρώην υπηρέτη του, ο Ιππόλυτος αρχίζει μια τρελή κούρσα για να βρει τις καρέκλες και να πάρει ότι νομίζει, πως δικαιωματικά του ανήκει.
Σκηνοθεσία: Tomás Gutiérrez Alea, Σενάριο: Ugo Ulive και Tomás Gutiérrez Alea, Ερμηνεύουν: Enrique Santisteban, Reynaldo Miravalles, René Sánchez και Pilín Vallejo.

«Φθινοπωρινή σονάτα» (Höstsonaten)
Η Σαρλότ, μια πιανίστρια διεθνούς φήμης συναντά έπειτα από επτά χρόνια την κόρη της Εύα (η οποία ζει με τον πάστορα σύζυγό της Βίκτoρα), αναζητώντας επιβεβαίωση και συναισθηματική κάλυψη από το ταπεινωμένο κορίτσι. Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος. Δύο χαρακτήρες, μάνα και κόρη, που είναι δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι… Η κόρη της οποίας είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί και η μάνα της οποίας είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει. Αφού τα ψέματα και οι ωραιοποιήσεις εξαφανιστούν, οι αλήθειες θα εμφανιστούν και θα πληγώσουν όλους τους εμπλεκομένους ανεπανόρθωτα. Όλοι θύτες και θύματα της μοιραίας απόφασης που συνωμοτικά πήραν: να ζήσουν μια ζωή γεμάτη υπεκφυγές, φόβο και υπέρμετρο εγωισμό.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ingmar Bergman, Ερμηνεύουν: Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman και Halvar Björk.

«Ο Διαβολάκος» (Il Piccolo Diavolo)
Στη Ρώμη, ο Αμερικανός ιερέας Μορίς προσπαθεί να βρει ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και πνευματικής του ζωής, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μια μέρα τον καλούν για τον εξορκισμό μιας γυναίκας και το δαιμόνιο που φαίνεται να την είχε καταλάβει δεν είναι παρά ένας φοβισμένος διαβολάκος, ονόματι Τζουντίντα. Ο ανήσυχος διαβολάκος θέλει να ανακαλύψει και να απολαύσει τις χαρές της γήινης ζωής και έτσι ακολουθεί παντού τον ιερέα. Όταν όμως ο Τζουντίντα, συναντήσει τυχαία τη Νίνα, θα νιώσει ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Ερωτευμένος τώρα ο διαβολάκος, θα αποδεσμεύσει τον Μορίς από την παρουσία του και θα τρέξει πίσω της.
Σκηνοθεσία: Roberto Benigni, Σενάριο: Roberto Benigni και Vincenzo Cerami, Ερμηνεύουν: Roberto Benigni, Walter Matthau, Stefania Sandrelli και Franco Fabrizi.