Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την υγεία και την ομορφιά των ματιών σας

ton-ilio-kai-ta-matia-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Ίσως να μην πάει το μυαλό σας, αλλά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (γύρω στο 13%) των καρκίνων που πιθανό να εμφανίσει ο ανθρώπινος οργανισμός, αφορά στα βλέφαρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των βλαβών της περιοχής των ματιών και των βλεφάρων δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ μόνο 10% οφείλεται σε μολύνσεις και άλλα δερματολογικά αίτια. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι, ενώ σε όλο το σώμα μας οι βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας προσβάλλουν το εξωτερικό δέρμα -και συνήθως σταματούν εκεί- αντίθετα, γύρω από τα μάτια, η ζημιά προχωρά μέχρι και στους βαθύτερους χιτώνες της εξαιρετικά λεπτής επιδερμίδας της συγκεκριμένης περιοχής. Οι γιατροί (δερματολόγοι και οφθαλμίατροι) επισημαίνουν ότι μια επισφαλής έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κερατίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονα συμπτώματα δακρύρροιας και φωτοφοβίας, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της εμφάνισης φωτοεγκαυμάτων στα βλέφαρα, χρόνιας κερατίτιδας ή ξηροφθαλμίας. Επίσης, μιλούν για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρότερων οφθαλμικών παθήσεων, όπως καρκίνωμα των βλεφάρων ή του επιπεφυκότα, καταρράκτης, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, έγκαυμα της ωχράς κηλίδας, κερατίτιδες ή εγκαύματα κερατοειδούς και φλεγμονές όπως το πτερύγιο, με όλα αυτά να οφείλονται σε υπερβολική έκθεση των ματιών στο υπεριώδες φως του ήλιου χωρίς προστασία.

 Οι σωτήριες κινήσεις

- Διασφαλίστε την υγεία των ματιών σας αγοράζοντας γυαλιά ηλίου από ένα εξειδικευμένο κατάστημα οπτικών και μην ενδώσετε σε φθηνές λύσεις ή απομιμήσεις. Τα μη απορροφητικά γυαλιά καταστέλλουν τα φυσικά μέτρα προστασίας του ματιού, όπως είναι το κλείσιμο της ίριδας και η ενστικτώδης αποφυγή της έντονης ακτινοβολίας, δημιουργώντας διαταραχές στην κυτταρική δομή της επιδερμίδα των ματιών αλλά και στα οπτικά νεύρα.

- Επίσης, οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεσή σας στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά για την περιοχή των ματιών. Eπιλέξτε μια φόρμουλα με φυτικά συστατικά και εκχυλίσματα, χωρίς χημικά φίλτρα, άρωμα και parabens, η οποία προσφέρει προστασία στα βλαστοκύτταρα του δέρματος και καταπραΰνει τους ερεθισμούς που οφείλονται σε κακή ενυδάτωση, ηλιακή έκθεση ή περιβαλλοντικούς ρύπους.

- Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι λεπτό και πολύ πιο ευαίσθητο συγκριτικά με το δέρμα στην υπόλοιπη περιοχή του προσώπου, η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ειδικά για τα μάτια είναι απαραίτητη στο τέλος της ημέρας, ως μέρος της ρουτίνας after sun. Οι περιεκτικότητες σε δραστικά συστατικά στις κρέμες ματιών είναι διαφορετικές από τις αυτές στις κρέμες προσώπου (ακόμα και αν είναι της ίδιας σειράς). Κάποια πολύ δραστικά συστατικά που ωφελούν την επιδερμίδα του προσώπου πιθανόν να είναι ερεθιστικά για τα βλέφαρα και τα μάτια, γι’ αυτό και παραλείπονται ή περιορίζονται, εμπεριέχοντας άλλα εξειδικευμένα συστατικά που χρειάζεται η περιοχή γύρω από τα μάτια για την καταπολέμιση των μαύρων κύκλων τα πρηξίματα και τις ρυτίδες.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ