Δέκα επισημάνσεις του Quentin Tarantino για το «Κάποτε… στο Χόλιγουντ»

once-upon-a-time-in-hollywood
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Προσοχή, ακολουθούν ορισμένα spoilers.

Η ένατη ταινία του Quentin Tarantino έκανε την πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες, ενώ έχει ήδη αφήσει άφωνους κριτικούς και θεατές για την μοναδική ματιά του. Σε μια νέα συνέντευξη του στο περιοδικό Empire, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης έκανε δέκα επισημάνσεις για το «Κάποτε… στο Χόλιγουντ».

AP/REX/Shutterstock
Δεν ήθελε να μπλέξει το μυαλό του με την οικογένεια του Charles Manson
Όταν έγινε γνωστό πως ο Tarantino σχεδιάζει μια ταινία με αναφορές στον Charles Manson και τους ακολούθους του, εκφράστηκαν ανησυχίες για το κατά πόσο θα άρμοζε να γυριστεί μια ταινία για ένα τόσο τραγικό συμβάν στην ιστορία του Χόλυγουντ. Όπως παραδέχεται ο σκηνοθέτης και ο ίδιος προβληματίστηκε από την προοπτική να καταπιαστεί με τον Manson.

«Ήμουν έτοιμος να κάνω μια μεγάλη βουτιά και ξαφνικά σκέφτηκα πως πρέπει να σταματήσω και [να αναρωτηθώ] εάν ήθελα πραγματικά να αφήσω την οικογένεια Manson να μπει στο κεφάλι μου, μέσα στην ψυχή μου, εάν ήθελα να σκέφτομαι για το τι τους ώθησε. Η απάντηση ήταν όχι, οπότε έβαλα [το σενάριο] στην άκρη. Το υλικό που έγραψα όμως ήταν τόσο καλό που συνέχισα να επιστρέφω σε αυτό ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Αυτό που με καθοδήγησε σε όλη την πορεία ήταν η τελευταία σκηνή» εξήγησε ο Tarantino.

Ήθελε να δείξει την καθημερινότητα της Sharon Tate που έχουμε ξεχάσει
Πολλά έχουν γραφτεί για την επιλογή του Tarantino να παρουσιάσει την Sharon Tate (την οποία ενσαρκώνει η Margot Robbie) κατά έναν «επιφανειακό» τρόπο, καθώς εμφανίζεται μεν σε πολλές σκηνές της ταινίας να πηγαίνει σε πάρτι, να αγοράζει βιβλία και να βλέπει ταινίες, όμως μονάχα στην τελευταία πράξη αρχίζει να επηρεάζει την πλοκή. «Αυτή ήταν η ζωή της όσο ζούσε, αυτό ήταν που της έκλεψε η οικογένεια Manson. Αυτό ήταν που της πήραν. Ο περισσότερος κόσμος, όταν σκέφτεται για την Sharon, σκέφτεται για το τραγικό τέλος της. Έχει καθοριστεί από την τραγική κατάληξη της. Οπότε σκέφτηκα πως θα ήταν ιδιαίτερο απλά να την δούμε να ζει την ζωή της» εξήγησε ο σκηνοθέτης.

Γιατί έκοψε μια σκηνή με τον Charles Manson και τον Cliff Booth
Το Empire αναφέρει πως στην preview έκδοση της ταινίας υπήρχε μια σκηνή μεταξύ του Charles Manson (Damon Herriman) και του Cliff Booth (Brad Pitt) η οποία όμως κόπηκε από το τελικό μοντάζ. Στην σκηνή αυτή, ο Manson είναι στο σπίτι των Tate και Polanski και αντικρίζει τον Booth, ο οποίος βρίσκεται στην σκεπή του σπιτιού του Jack Dalton (Leonardo DiCaprio). Αφού βρίζει τον Booth, αποκαλώντας τον «Jack», ο Manson κάνει ορισμένες κινήσεις καράτε. Σύμφωνα με τον Tarantino η Columbia τον προέτρεπε να διατηρήσει την σκηνή στην ταινία, με τον ίδιο να παραδέχεται πως δεν ήταν σίγουρος για την επιλογή του. Αυτό που τελικά τον έπεισε να την αφαιρέσει ήταν επειδή θεώρησε πως καθυστερούσε την δραματική εξέλιξη της πλοκής και τις προσδοκίες των θεατών.

Variety/Shutterstock / Michael Buckner
Ο τελευταίος χαρακτήρας που επινόησε άλλαξε τα πλάνα του σεναρίου
Μια από τις κεντρικές θεματικές του «Κάποτε… στο Χόλιγουντ» είναι η αίσθηση της αλλαγής και το τέλος μιας εποχής. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο σε μια σκηνή του Rick Dalton, όπου παθαίνει μια κρίση διαβάζοντας το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς «Lancer» για έναν ξεπερασμένο καουμπόι, τον Easy Breezy. Σε εκείνο το σημείο, η οχτάχρονη συμπρωταγωνίστρια του στην σειρά Trudi Fraser (Julia Butters) προσπαθεί να του δώσει κουράγιο, εντείνοντας όμως άθελα της την κρίση που περνάει. «Η Trudi ήταν ο τελευταίος χαρακτήρας που επινόησα. Μου ήρθε εκείνη η σκηνή και σκέφτηκα πως ήταν υπέροχη και μου άρεσε πολύ. Τότε έπρεπε να επεξεργαστώ ξανά το υπόλοιπο δράμα, ώστε [η σκηνή] να πέσει ακριβώς στην μέση και να βρεθεί στο σωστό σημείο» σχολίασε ο σκηνοθέτης.

Ο Kurt Russell είναι ο αφηγητής
Ο Kurt Russell παίζει τον ρόλο ενός κασκαντέρ στο «Κάποτε… στο Χόλιγουντ», αλλά και του αφηγητή της ταινίας. Όπως εξήγησε ο Tarantino, αποφάσισε να δώσει στον Russell την αφήγηση επηρεασμένος από τον Paul Thomas Anderson, ο οποίος χρησιμοποίησε τον Ricky Jay ως χαρακτήρα και αφηγητή στο «Magnolia». Ο Tarantino σχολίασε πως ήταν αυτονόητη η επιλογή του Russell για την αφήγηση, αφού ο ηθοποιός ήταν παρόν σε πολλές από τις σειρές και ταινίες που αναφέρονται στο σενάριο (έστω και σε παιδική ηλικία). «Ήταν από αυτή την εποχή και ξέρει ακριβώς για τι μιλάω [στο σενάριο]» τόνισε ο σκηνοθέτης.

Ποιον θα έπαιζε ο Rick Dalton στο «Reservoir Dogs»;
Στην συνέντευξη του, ο Quentin Tarantino ρωτήθηκε πως πιστεύει θα συνέχιζε η καριέρα του Rick Dalton μετά το τέλος του «Κάποτε… στο Χόλιγουντ», με τον σκηνοθέτη να απαντά πως γνωρίζει ποιον χαρακτήρα θα υποδυόταν στο «Reservoir Dogs». «O Rick είναι στα 40 του το 1969, οπότε ο σωστός ρόλο για αυτό θα ήταν του Joe» εξήγησε ο Tarantino, εννοώντας τον μαφιόζο που οργάνωσε την ληστεία διαμαντιών στην ταινία και τον οποίο ενσάρκωσε ο Lawrence Tierney.

Στον φανταστικό κόσμο του Tarantino, ο Steve McQueen είναι καλύτερος του Rick Dalton
Σε μια από τις διασκεδαστικές σκηνές της ταινίας, ο Rick Dalton φαντάζεται τον εαυτό το να πρωταγωνιστεί στο «Η μεγάλη απόδραση» αντί του Steve McQueen (τον οποίο ενσαρκώνει ο Damian Lewis). Στον κόσμο του «Κάποτε… στο Χόλιγουντ», ο χαρακτήρας του DiCaprio ήταν ένας από τελικούς πέντε υποψηφίους για τον συγκεκριμένο ρόλο, όμως σύμφωνα με τον Tarantino, ο McQueen ήταν η καλύτερη από τον Dalton. «Ο McQueen ήταν ο εντέλει καλύτερος για τον ρόλο. Ο Rick κάνει καλή δουλειά, αλλά εγώ θα επέλεγα τον McQueen» εξήγησε γελώντας ο Tarantino, συμπληρώνοντας πως «δεν συζητάμε για τον Leo, συζητάμε για τον Rick – μπορεί να επέλεγα τον Leo για την “Μεγάλη απόδραση”».

Ένα τσιγάρο με LSD άλλαξε τα πάντα την τελευταία στιγμή
Η τελευταία πράξη του «Κάποτε… στο Χόλιγουντ» ουσιαστικά παίρνει μπρος όταν ο χαρακτήρας του Brad Pitt καπνίζει ένα τσιγάρο με LSD, λίγο πριν η οικογένεια Manson πραγματοποιήσει την επίθεση της. Ο συγκεκριμένη σκηνή δεν ήταν καν στο σενάριο της ταινίας, με τον Tarantino να αποκαλύπτει πως την συνέλαβε «αρκετά αργά» και επηρεάστηκε από το ντοκιμαντέρ «Revolution» του Jack O’Connell για το κίνημα των χίπηδων. Ο σκηνοθέτης τόνισε παράλληλα πως η σκηνή σηματοδοτεί την αλλαγή της ιστορίας στον φανταστικό κόσμο της ταινίας. «Πρέπει να πω ότι είναι μια από τις καλύτερες ιδέες που είχα ποτέ. Είναι σαν αλλάζει σχεδόν όλο το τέλος, κατά έναν τρόπο για τον οποίο δεν ήμουν ακριβώς προετοιμασμένος. Καταφέρνω ώστε το κοινό να έχει την κατάλληλη ψυχοσύνθεση για το τι πρόκειται να συμβεί χάρη στο τσιγάρο με LSD» εξήγησε ο Tarantino.

Variety/REX/Shutterstock / Michael Buckner
Ο Tim Roth θα έπαιζε τον ρόλο ενός Βρετανού μπάτλερ
Παρά το γεγονός ότι ο Tim Roth συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας και ο Tarantino τον ευχαριστεί του τίτλος τέλους, οι σκηνές του ηθοποιού κόπηκαν από το τελικό μοντάζ. «Αποτελεί μέλος της παρέας και εκτιμώ που εμφανίστηκε για να παράσχει τις υπηρεσίες του με την δέουσα επιμέλεια. Ήταν μια αστεία σκηνή, όμως κόπηκε»» σχολίασε ο σκηνοθέτης, αποκαλύπτοντας πως ο Roth είχε ενσαρκώσει τον Βρετανό μπάτλερ του Jay Sebring (Emile Hirsch).

Ο Tarantino οραματιζόταν την τελευταία σκηνή της ταινίας για χρόνια
Το «Κάποτε… στο Χόλιγουντ» ολοκληρώνεται με μια ευχάριστη και παραμυθένια νότα – με ένα τραγικό ιστορικό γεγονός να έχει αποφευχθεί, την Sharon Tate να προσκαλεί τον Rick Dalton και την κάμερα να απομακρύνεται στον ουρανό. «Συνέλαβα εκείνη την τελική εικόνα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ήταν πάρα πολύ καθαρτικό που την είχα στο μυαλό μου τόσο καιρό, που κατάφεραν να την γυρίσω ακριβώς όπως την είχα φανταστεί και την αποτύπωσα στο φιλμ» δήλωσε ο Tarantino, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το φινάλε, αφού θέλει τους θεατές να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.