Who is who: Ηenry Cavill

who-is-who-ienry-cavill

Φωτογραφία ΙΜDb: Stephen Lovekin/Getty Images. O Henry Cavill.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

«Μικρός, ένιωθα πολύ μόνος. Μπορώ λοιπόν να ταυτιστώ με το Superman, με αυτή τη αίσθηση του να θες να πεις κάτι και να μην μπορείς», εξηγεί ο Henry Cavill, o ηθοποιός που υποδύεται τον ήρωα της DC από τον πλανήτη Κρύπτον στη νέα ταινία «Άνθρωπος από ατσάλι».

Ο Henry William Dalgliesh Cavill, γνωστός ως Henry Cavill, γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1983 στο νησί Jersey των Channel Islands της Αγγλίας. Φοίτησε στο οικοτροφείο Stowe, όπου κι ανακάλυψε την αγάπη του για την υποκριτική, χάρη στις σχολικές παραγωγές αλλά και με τη συμμετοχή του σε ρόλο κομπάρσου στην ταινία «Απόδειξη Ζωής» με τον Russell Crowe, που γυρίστηκε στο συγκεκριμένο οικοτροφείο. Η εμπειρία του αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της μετέπειτα καριέρας του, αφού ως τότε σκεφτόταν να ασχοληθεί με την αρχαιολογία και συγκεκριμένα με την Αιγυπτιολογία.

Η κινηματογραφική βιομηχανία ανακάλυψε τον Henry Cavill στα 17 του, το 2002, όταν συμμετείχε στο casting για το φιλμ «Ο Κόμης Μόντε Κρίστο». Οι συντελεστές επισκέφτηκαν όλα τα οικοτροφεία της Αγγλίας για το ρόλο του γιού του Κόμη. «Υπήρξα πολύ τυχερός τότε. Ήμουν στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα, έτυχε να μοιάζω με την εικόνα που είχε ο σκηνοθέτης για το χαρακτήρα και να έχω και μικρή υποκριτική εμπειρία και έτσι πήρα εύκολα το ρόλο», θυμάται ο Cavill.

Μετά όμως από τη λαμπρό ντεμπούτο του, η καριέρα του νεαρού ηθοποιού έπαψε να ανταποκρίνεται στις ομολογουμένως υψηλές προσδοκίες που έθεσε η συμμετοχή του στην μεγάλη κι επιτυχημένη μεταφορά του ομώνυμου λογοτεχνικού έργου του Alexandre Dumas. Ο Cavill είχε περιοριστεί σε μικρές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές ενώ η συμμετοχή του σε πιο ακριβές παραγωγές, όπως το «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Kevin Reynolds με τον James Franco και το «Αστερόσκονη» του Matthew Vaughn, περνούσε απαρατήρητη.

Την ίδια περίοδο, από το 2003 μέχρι το 2007, ο Cavill βίωσε απανωτές απορρίψεις, που λίγο έλειψαν να τον οδηγήσουν να εγκαταλείψει το όνειρό του. Έχασε δύο ρόλους από τον Robert Pattinson, αυτόν του Cedric Diggory στη μεταφορά του τέταρτου βιβλίου της σειράς Harry Potter, «Ο Harry Potter και το Κύπελλο της Φωτιάς», καθώς και το ρόλο του, επίσης λογοτεχνικού, βαμπίρ Edward Cullen, στην ταινία «Twilight».

Παρότι η συγγραφέας Stephenie Meyer, τον είχε βρει τέλειο για να ενσαρκώσει τον απέθαντο ήρωα, μέχρι να αρχίσει η παραγωγή του φιλμ, ο 24χρονος τότε ηθοποιός θεωρήθηκε μεγάλος για να υποδυθεί έναν 17χρονο ήρωα.

Επιπλέον, το 2006, έφτασε πολύ κοντά, μέχρι και το τελικό screen test, στο να παίξει τον James Bond αλλά η ηλικία του στάθηκε ξανά εμπόδιο, αυτή τη φορά θεωρήθηκε πολύ νέος, και ο ρόλος πήγε στον Daniel Craig. Την ίδια χρονιά επίσης, επρόκειτο να παίξει τον Superman, σε ένα φιλμ με τίτλο «Superman: Flyby», ωστόσο ξαφνικά ο σκηνοθέτης ΜcG, αντικαταστάθηκε από τον Bryan Singer, που μετονόμασε το έργο σε «Superman, η επιστροφή» και διάλεξε για το ρόλο του σούπερ ήρωα τον Brandon Routh.

Φωτογραφία IMDb: Ο Ηenry Cavill στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά«The Tudors»

«Σχεδόν εγκατέλειψα την βιομηχανία γιατί τα πράγματα δεν προχωρούσαν. Οι ταινίες που συμμετείχα δεν έβρισκαν διανομή, και εγώ δεν γινόμουν γνωστός. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να ξεπεράσω την απογοήτευση για όλους τους ρόλους έχασα», εξομολογείται ο ηθοποιός. Εξαιτίας αυτήν της επαναλαμβανόμενης ατυχίας, το περιοδικό «Empire», τον χαρακτήρισε ως τον «πιο άτυχο άνδρα στο Hollywood».

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 2007, με τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «The Tudors», η οποία έχει προβληθεί και στην ελληνική τηλεόραση. Ο βασικός ρόλος σε μια σειρά που προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Emmy, τον έκανε γνωστό και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με το περιοδικό «Entertainment Weekly» να τον χαρακτηρίζει ως τον πιο «έξοχο Δούκα» και να τον επαινεί για το ταλέντο του αλλά και το σώμα του.

Μετά το τέλος της σειράς, το 2010, ο αναγνωρίσιμος και στην Αμερική πλέον, ηθοποιός, συνεργάστηκε με τον Mickey Rourke στο φιλμ «Αθάνατοι», σε σκηνοθεσία τουTarsem Singh, όπου υποδύθηκε τον Θησέα. Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο ρόλος των ονείρων του είναι ένας άλλος Έλληνας, ο μέγας Αλέξανδρος. Έπαιξε επίσης και στο πλευρό των Bruce Willis και Sigourney Weaver, στο «Μην Εμπιστεύεσαι Κανέναν» του Mabrouk El Mechri.

Φέτος, κλείνοντας το λογαριασμό που είχε ανοίξει με τον Superman το 2006, ντύνεται με τη στολή του σούπερ ήρωα, στην ταινία «Άνθρωπος από ατσάλι» του Zack Snyder (300, Sucker Punch) και γίνεται ο πρώτος μη Αμερικανός ηθοποιός που υποδύεται αυτόν τον χαρακτήρα. Ο ίδιος ενθουσιασμένος με το ρόλο του, διηγείται ένα αστείο περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο μόλις πήρε το ρόλο δεν μπορούσε να βρει κανέναν φίλο ή συγγενή στο τηλέφωνο για να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μαζί με την Amy Adams, τον Michael Shannon αλλά και τον «γνωστό από τα παλιά», Russell Crowe.

Ο Ηenry Canvill είναι νέος Σούπερμαν στην ταινία «Άνθρωπος από ατσάλι».

Ο Cavill αντιλαμβάνεται ότι φέρει ευθύνη παίζοντας ένα τόσο αγαπημένο ήρωα, ενώ δηλώνει κι ο ίδιος φανατικός των κόμιξ. «Είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθώ στις προσδοκίες και να αποδώσω τον ρόλο όπως του αρμόζει. Πολύς κόσμος βασίζεται πάνω μου και δε θέλω να τους απογοητεύσω. Καταλαβαίνω πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη, αλλά είναι εξίσου μεγάλη και η ευκαιρία για μένα. Για το λόγο αυτό δεν αφήνω το άγχος να πει εμπόδιο, αντίθετα, αγνοώ την πίεση και ασχολούμαι μόνο με το πώς θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για το Superman». Πάντως ο 30χρονος ηθοποιός νιώθει εξαιρετικά χαρούμενος και δικαιωμένος με την ευκαιρία αυτά. «Βλέπεις τον εαυτό με τη στολή με το S στο στήθος και τη μπέρτα και συνειδητοποιείς ότι είσαι Superman. Είναι αληθινά μοναδικό συναίσθημα, που σίγουρα θα θυμάμαι για πάντα».

Σύμφωνα με φήμες, τα μελλοντικά σχέδια του Henry Cavill, περιλαμβάνουν μια συνεργασία με το σκηνοθέτη Guy Ritchie, στην ταινία «The Man from U.N.C.L.E.». Οι φήμες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Αν όλα πάνε καλά, ο Cavill θα αντικαταστήσει τον Tom Cruise που αποχώρησε από το φιλμ για να γυρίσει τις νέες «Επικίνδυνες Αποστολές». Επίσης ο ηθοποιός θεωρείται ήδη φαβορί για το ρόλο του Christian Grey στη μεταφορά του βιβλίου «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι».

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Ο Κόμης Μόντε Κρίστο» (2002), «Αιχμάλωτη Καρδιά» (2004), «Τριστάνος και Ιζόλδη» (2006), «Αστερόσκονη» (2007), «Κι Αν Σου Κάτσει;» (2009), «Η Φυλή των Αθανάτων» (2009), «Αθάνατοι» (2011), «Μην Εμπιστεύεσαι Κανέναν» (2012), «Άνθρωπος από Ατσάλι» (2013).

Πληροφορίες: Η ταινία «Άνθρωπος από ατσάλι» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 20 Ιουνίου.

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ