Καλοκαιρινό, φωτογραφικό ταξίδι στην Κίμωλο

kimolos
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ένα κυκλαδίτικο νησί, ίσως όχι τόσο δημοφιλές όσο άλλα, αλλά σίγουρα εξίσου όμορφο και αρκετά πιο γαλήνιο, η Κίμωλος αποτελεί έναν μικρό παράδεισο στα νοτιοδυτικά των Κυκλάδων που εύκολα «μαγεύει» τους επισκέπτες της και επιβεβαιώνει το «Κίμωλο, παράδεισό μου!» από το διάσημο νησιώτικο τραγούδι.

Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερτάς / sooc

Η διαφορετικότητά της φαίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα πατήσει κάποιος το πόδι του στην Κίμωλο και θα μάθει ότι δεν έχει Χώρα, αλλά Χωριό. Κι όταν λέμε Χωριό, το εννοούμε όπως το φαντάζεστε:  ηρεμία, παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία, χωρίς πολυκοσμία, χωρίς ξέφρενη νυχτερινή ζωή, χωρίς μαγαζιά που θυμίζουν Αθήνα, χωρίς κοσμικότητες και «πασαρέλες».

Αποτελεί ένα μικρό και γραφικό νησί που παραμένει αυθεντικό, τουλάχιστον έως σήμερα, με φιλικούς και φιλόξενους ντόπιους, με ήρεμες κρυστάλλινες παραλίες και με κάποιους μικρότερους οικισμούς όπως οι: Ψάθη (λιμάνι), Γούπα, Καρά, Πράσα, Αλυκή, Μπονάτσα και Δέκα, που κατοικούνται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Το μεσαιωνικό της κάστρο είναι ο παλιότερος οικιστικός πυρήνας του νησιού, με το Μέσα Κάστρο να είναι σήμερα ερειπωμένο και το Έξω Κάστρο να διατηρεί ακόμη μια σειρά διώροφων κυκλαδίτικων σπιτιών, πολλά από τα οποία έχουν στην πρόσοψή τους οικόσημα και χρονολογίες.

Οι παραλίες του νησιού σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν, με την ψιλή αμμουδιά, το βότσαλο και τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, με τα Πράσα να είναι από τις πιο διάσημες, με απέραντη αμμουδιά, κατάλευκη, χοντρή άμμο και τιρκουάζ νερά. Πέραν αυτής, αξίζει να βουτήξετε στην Αλυκή, το Καλαμίτσι, την Μπονάτσα και, λίγο μακρύτερα, τα Μαυροσπήλια.

Μην φύγετε από το νησί, χωρίς να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη σπεσιαλιτέ του, τη λαδένια, που είναι κάτι σαν ελληνική πίτσα: φρέσκο, ψημένο ζυμάρι με ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά και την κολοκυθένια, που είναι ένα είδος κολοκυθόπιτας.

Στο μεταξύ, απολαύστε την στις παρακάτω φωτογραφίες, όπως την αποτύπωσε ο φωτογράφος Νίκος Λυμπερτάς, φέτος το καλοκαίρι.

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC

Διαβάστε περισσότερα για την Κίμωλο εδώ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ