Δισκοκριτική: «13» Black Sabbath

diskokritiki-13-black-sabbath

ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το νέο στούντιο άλμπουμ και ταυτόχρονα κύκνειο άσμα του ιστορικού βρετανικού συγκροτήματος Black Sabbath, με τίτλο «13», είναι το πρώτο εδώ και τριανταπέντε χρόνια με την αρχική και αυθεντική τους σύνθεση, με τους Tony Iommi - στην κιθάρα, Geezer Butler – στο μπάσο και Ozzy Osbourne – στα φωνητικά.

Το «13» ηχογραφήθηκε κυρίως στο Λος Άντζελες με τον γνωστό παραγωγό Rick Rubin (Johnny Cash, Metallica, System Of A Down), ενώ στα ντραμς, στη θέση του Bill Ward, κάθισε ο Brad Wilk των Rage Against The Machine.

Η επανένωση των Black Sabbath, η οποία ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη επανένωση συγκροτήματος των τελευταίων ετών, έρχεται για να μας θυμίσει εποχές που τα τραγούδια ήταν τομή για την τότε δισκογραφία. Οι Sabbath μαζί με τους Deep Purple και τους Led Zeppelin είναι τα τρία συγκροτήματα που αποτέλεσαν τους δημιουργούς του heavy metal μουσικού ιδιώματος, ενώ είναι αυτοί, κυρίως, που θεωρούνται το πρώτο heavy metal συγκρότημα.

Ο θρυλικός μπασίστας, Geezer Butler, αποκάλυψε γιατί το συγκρότημα αποφάσισε να ονομάσει την τελευταία τους δουλειά «13».

«Αρχικά η δισκογραφική ήθελε να γράψουμε 13 κομμάτια, ούτως ώστε να έχουμε επιλογές. Όταν φτάσαμε στα 10 αποφασίσαμε να μην γράψουμε άλλα, όμως αυτοί επέμεναν ότι έπρεπε να γράψουμε 13. Οπότε αποφασίσαμε να ονομάσουμε τον δίσκο «13» για να τους εκνευρίσουμε. Στο τέλος, καταλήξαμε, βέβαια, να έχουμε γράψει 16 κομμάτια. Το καλό είναι ότι όταν είχαμε γράψει μόνο 10, ήταν όλα πολύ βαριά. Στα υπόλοιπα 6 που γράψαμε μετέπειτα υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Ένα ακουστικό, ένα μπλουζ, δύο γρήγορα κλπ».

Το 8άλεπτο «End of the Beginning» ανοίγει την ακρόαση του «13» με δυνατό ήχο και την κιθάρα του Iommi να κατευθύνει τον βαρύ uptempo ρυθμό, του οποίου οι αλλαγές κρατάνε το ενδιαφέρον παρά τη μεγάλη διάρκεια. Η μπάντα εμφανίστηκε να παίζει ζωντανά το εναρκτήριο τραγούδι του νέου τους άλμπουμ, στο φινάλε της 13ης σεζόν της σειράς «CSI», ενώ αυτήν ακριβώς τη «συναυλία», κυκλοφόρησαν και ως επίσημο video clip.

Η συνέχεια έρχεται μέσα από το «God Is Dead?», κομμάτι το οποίο με την σκοτεινή του αισθητική μάς περνάει στα ρυθμικά riff του «Loner», με τον Ozzy να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και τον Brad Wilk να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Η ψυχεδελική μπαλάντα «Zeitgeist», μας κάνει να βγάλουμε το πόδι από το γκάζι και μας οδηγεί σε πιο μπλουζ διαδρομές οι οποίες οδηγούν στο εκπληκτικό σημείο που φέρει το όνομα «Age of Reason».

Tony Iommi και Geezer Butler συνεργάζονται με μοναδική μαεστρία και «ζωγραφίζουν» μέσω ενός όμορφου riff, το οποίο συνοδεύεται από την «επεξεργασμένη» φωνή του Osbourne και τους αυτοσχεδιασμούς του Wilk.

Ο ρυθμός ανεβαίνει κατακόρυφα με το «Live forever», που μας οδηγεί στην τελική ευθεία της ακρόασης κάνοντας μια 8άελπτη στάση στον σταθμό «Damaged Soul», ο οποίος μέσα από την χαλαρή, 70’s ατμόσφαιρα που αποπνέει, μας πηγαίνει μια βόλτα στο παρελθόν θυμίζοντάς μας τις αμέτρητες αριστουργηματικές συνθέσεις που μας έχουν χαρίσει επί σειρά ετών οι Black Sabbath.

Το μεγάλο φινάλε φέρει τον τίτλο «Dear Father», ασύλληπτες μπασογραμμές, αιχμηρά riff, δυναμικά ντραμς και αρκετές αλλαγές ρυθμού που κλείνουν έναν κύκλο με τον ίδιο τρόπο που άνοιξε πριν κάποιες δεκαετίες, με τον πένθιμο ήχο της καμπάνας να ακούγεται μέσα στη βροχή.

Αυτό που μας αφήνει η ακρόαση του «13» είναι θετικές εντυπώσεις για μια ιστορική μπάντα που δεν προσπαθεί να δραπετεύσει από τις επιρροές της, ενώ συνεχίζει να προσφέρει όμορφες συνθέσεις απεγκλωβισμένες από κάθε άγχος εμπορικής ύπαρξης.

Ο αγαπημένος Ozzy στέκεται με αξιοπρέπεια, υποβοηθούμενος από την τεχνολογία, ενώ πρέπει να αισθάνεται τυχερός που οι ερμηνείες του ντύνονται με μοναδικά riff από τον Tony Iommi, ο οποίος έχει στο πλάι του τον μοναδικό Geezer Butler καθώς και τον Brad Wilk που εναρμονίστηκε μια χαρά στο ύφος των Sabbath.

Το άλμπουμ δεν διεκδικεί θέση ανάμεσα στα κορυφαία του θρυλικού συγκροτήματος εκεί που υπάρχουν αριστουργήματα όπως τα «Paranoid» και «Master of Reality», είναι όμως μια τίμια και αξιοπρεπέστατη δουλειά που περιέχει τον γνήσιο ήχο των Black Sabbath που πολύς κόσμος ήθελε να ακούσει από το μεγαλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών στο είδος του. Το «13», εκτός από μια θέση στη δισκοθήκη των πολυάριθμων οπαδών της μπάντας, έχει σίγουρα και μια θέση στους κορυφαίους δίσκους των συγκροτημάτων που έχουν επανασυνδεθεί.

Καλλιτέχνης: Black Sabbath

Album: «13»

Record Label: Vertigo

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης