Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του βραβείου Booker για το 2019

margaret-atwood-salman-rushdie
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι πρώην νικητές του βραβείου Margaret Atwood και Salman Rushdie συναγωνίζονται φέτος με άλλους τέσσερις συγγραφείς.

Τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες θα αναμετρηθούν φέτος για το βραβείο Booker, καθώς ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Peter Florence ανακοίνωσε την βραχεία λίστα των υποψηφίων σε μια ειδική εκδήλωση στην Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.

Ανάμεσα στους έξι συγγραφείς είναι η Margaret Atwood και ο Salman Rushdie, οι οποίοι έχουν κερδίσει στο παρελθόν το βραβείο. Η Καναδέζα συγγραφέας τιμήθηκε με το Booker το 2000 για το «Ο τυφλός δολοφόνος», ενώ ο Βρετανός το κέρδισε το 1981 με το δεύτερο μυθιστόρημα του, το «Τα παιδιά του μεσονυκτίου».

Οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Booker έχουν ως εξής:

  • Margaret Atwood (Καναδάς) – «The Testaments»
  • Lucy Ellmann (Μεγάλη Βρετανία/ΗΠΑ) – «Ducks, Newburyport»
  • Bernardine Evaristo (Μεγάλη Βρετανία) – «Girl, Woman, Other»
  • Chigozie Obioma (Νιγηρία) – «An Orchestra of Minorities»
  • Salman Rushdie (Μεγάλη Βρετανία/Ινδία) – «Quichotte»
  • Elif Shafak (Τουρκία/Μεγάλη Βρετανία) – «10 Minutes 38 Seconds in This Strange World»

«Το κοινό στοιχείο είναι ο θαυμασμός μας για την εξαιρετική φιλοδοξία καθενός από αυτά τα βιβλία. Υπάρχει αφθονία χιούμορ, πολιτικής και πολιτισμικής προσέγγισης, στιλιστικής τόλμης και εκπληκτικής ομορφιάς στην γλώσσα. Όπως όλη η σπουδαία λογοτεχνία, αυτά τα βιβλία σφύζουν από ζωή, με έναν βαθύτατο και εορταστικό ανθρωπισμό» σχολίασε ο Florence.

The Booker Prizes

Για το φετινό βραβείο προτάθηκαν συνολικά 151 μυθιστορήματα τα οποία εκδόθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Μια κριτική επιτροπή από πέντε μέλη κατέληξε στην βραχεία λίστα, ενώ το όνομα του νικητής θα ανακοινωθεί σε μια επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου.