Πάμε πίσω στο καλοκαίρι και την Άνδρο

andros
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Με θέα στις Κυκλάδες, η Άνδρος είναι ένας από τους πιο βολικούς προορισμούς του συμπλέγματος ακόμη και για μικρή απόδραση από την Αθήνα, κάθε εποχή.

Η εικόνα της Άνδρου διαφοροποιείται από τις άγονες Κυκλάδες, όπως τις γνωρίζουμε, κι ο λόγος είναι απλός: είναι πράσινη. Έχει φαράγγια, πλαγιές με βλάστηση, καταρράκτες, χωρίς να στερείται νησιώτικη ομορφιά ή ιδιαίτερες παραλίες. Κι όλα αυτά σε μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας.

Στην Άνδρο θα συναντήσετε αρκετά κεντρικά σημεία: Το ένα είναι η Χώρα στα ανατολικά του νησιού, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και την ενετική αύρα της, όπου θα συναντήσετε έντονο το πολιτιστικό στοιχείο, με πολλά μουσεία, την Καΐρειο βιβλιοθήκη, το Εμπειρίκειο γυμνάσιο (ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος είχε καταγωγή από την Άνδρο) και τον εντυπωσιακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στα δυτικά, σας περιμένει το άλλο κεντρικό και τουριστικό της σημείο, το Μπατσί, ένα αμφιθεατρικά σχεδιασμένο, παραδοσιακό χωριό, που τα καλοκαιρινά βράδια μετατρέπεται στην καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού. Γύρω του βρίσκονται αρκετά χωριά όπως το Απρόβατο και «κρυμμένες» παραλίες σαν την Ανερούσα και την Αγία Μαρίνα.

Το νότιο κέντρο του νησιού είναι η περιοχή του Κορθίου, σε μια εύφορη κοιλάδα με ένα επιβλητικό φαράγγι και άφθονα τρεχούμενα νερά. Εκεί δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, μια παλιά μεσαιωνική οχύρωση, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Στο Κόρθι θα βρείτε πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες, με πιο γνωστή της Γριάς το Πήδημα, σε μικρούς και μεγάλους όρμους. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια θα δείτε ανεμόμυλους και νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια και ξωκλήσια, γεφύρια, όμορφα αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και καταπράσινους κήπους.

Γνωρίστε καλύτερα την Άνδρο εδώ.