Τι απειλεί την επιδερμίδα σας το φθινόπωρο

ti-apeilei-tin-epidermida-sas-to-fthinoporo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η μελαγχολία της εποχής και το στρες έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ομορφιά σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όλα τα γιατί -και όλες οι λύσεις-, εδώ.

Η επιστροφή στις καθημερινές υποχρεώσεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με τον φόρτο εργασίας και το άγχος να σας πολιορκούν έντονα, όχι μόνο σας εξασθενούν σωματικά και ψυχικά αλλά επηρεάζουν και την εμφάνιση της επιδερμίδας σας στερώντας τη από λάμψη και υγεία. «Το μυϊκό σύστημα του προσώπου εκφράζεται, συσπάται και αντανακλά τη κούραση και το στρες στη όψη του προσώπου, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στην κυτταρική δομή της επιδερμίδας», λέει χαρακτηριστικά ο Tom Mammone, ένας από τους κορυφαίους δερματολόγους στον κόσμο και αντιπρόεδρος της εταιρείας Estée Lauder. «Έχει μάλιστα διαπιστωθεί πως τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης εξαιτίας του στρες επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων με συνέπεια να παρουσιάζεται υπερέκκριση σμήγματος, διαταραχή της μικροκυκλοφορίας και μειωμένη οξυγόνωση της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα; Όψη γκρίζα και θαμπή και επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, ορατές ρυτίδες. Παράλληλα», συνεχίζει ο Mammone «το δέρμα, που από τη φύση του έχει πολύ εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία, όταν επιδρούν διάφοροι παράγοντες - είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί, δηλαδή από τα συναισθήματα μελαγχολίας μέχρι τη διατροφή αλλά ακόμη και από τις μεταπτώσεις του καιρού όλο το φθινόπωρο- διαστέλλονται και γίνονται πολύ ορατά στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Έτσι προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση: το δέρμα κοκκινίζει, «καίει» και τραβάει, ενώ βαθιά, στο υπόστρωμα, τα αγγεία αρχίζουν να ασφυκτιούν. Αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη φλεγμονή».

 Πώς θα προστατεύσετε την επιδερμίδα σας από το φθινοπωρινό στρες: Κάντε καθημερινή σας υποχρέωση μια antistress-κούρα που θα ενισχύσει τη μικροκυκλοφορία και θα βοηθήσει στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών. Μια κατάλληλη κρέμα με μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και καταπραϋντικά αιθέρια έλαια καταπολεμά δραστικά την κούραση της επιδερμίδας. Επιλέξτε κάποια που περιέχει συστατικά όπως ροδόξυλο, σανδαλόξυλο, τεϊόδεντρο, τριαντάφυλλο και γιασεμί, δεδομένου ότι αυτά τα αιθέρια έλαια προσφέρουν επιστημονικά αποδεδειγμένο αποτέλεσμα antistress και ανακούφισης κατά 25% περισσότερο.

Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι η ζάχαρη λειτουργεί σαν μαγνήτης νερού καθώς έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα μόριά του και να τα συγκρατεί ακόμα και όταν οι συνηθισμένοι ενυδατικοί παράγοντες αδρανούν, δηλαδή σε αντίξοες συνθήκες χαμηλής υγρασίας περιβάλλοντος (έως και 50%).

Την ίδια ακριβώς δράση έχουν και τα κόκκινα μικροάλγεια που ζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, ανοιχτά του Ισραήλ. Το πολυσακχαρίδιο που βρίσκεται στα κύτταρα των άλγεων συμβάλλει στην εξουδετέρωση των αρνητικών ορατών επιπτώσεων από το στρες.

Τέλος, το θαλάσσιο εκχύλισμα padina pavonica έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι υποβοηθά τη φυσική ικανότητα του δέρματος να απορροφά το ασβέστιο, με αποτέλεσμα έναν ισχυρότερο προστατευτικό μηχανισμό της επιδερμίδας, που μπορεί να ανθίσταται καλύτερα στο στρες.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ