Who is Who: Michael Jackson

who-is-who-michael-Jackson

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Ο Βασιλιάς της pop, το παιδί-θαύμα, ο Πήτερ Παν της μουσικής βιομηχανίας, ένας βασανισμένος μουσικός με εκατομμύρια θαυμαστές, που ένιωθε μόνος του μέχρι την τελευταία του στιγμή. Τέσσερα χρόνια μετά τον αιφνίδιο και μυστηριώδη θάνατό του στις 25 Ιουνίου 2009, το click@Life θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές της ταραχώδους ζωής του.

- Ο Michael Jackson γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1958 στην Indiana, το όγδοο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας Jackson. Η σχέση με τον πατέρα του ήταν κακή από τότε που ο Michael ήταν σε παιδική ηλικία. Όπως αργότερα δήλωσε ο ίδιος, ο πατέρας του τον κακοποιούσε, ψυχολογικά και σωματικά και απαιτούσε απόλυτη πειθαρχία. Πολλά από τα προβλήματα που παρουσίασε η ψυχική υγεία του Jackson στην μετέπειτα πορεία του, οφείλονται στη συμπεριφορά του πατέρα του, Jesse.

- To 1964, ο Michael και ο Marlon μπήκαν στους Jackson Brothers, μια μπάντα στην οποία συμμετείχαν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, Jackie, Tito και Jermaine. Λίγο μετά μετονομάστηκαν σε Jackson 5, με τον Michael στα φωνητικά. Το ταλέντο του ξεχώρισε αμέσως και το συγκρότημα μετά την υπογραφή συμβολαίου με τη Motown, γνώρισε επιτυχία με singles όπως «I Want You Back» και «ABC».

- To 1978 και ενώ οι Jackson 5 συνέχιζαν τις περιοδείες και την κυκλοφορία hits, ο Jackson πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Ο Μάγος του Οζ» στο ρόλο του Σκιάχτρου, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με αποτυχία. Εκεί όμως, γνώρισε τον παραγωγό Quincy Jones, άνθρωπο-σταθμό στην καριέρα του. Μαζί ηχογράφησαν το solo album του Michael, «Off The Wall». To album έγινε τεράστια επιτυχία, με κομμάτια όπως «Don’t Stop Till You Get Enough» πουλώντας πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Παρ’ όλα αυτά ο Jackson αισθανόταν ότι το album μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο ντόρο και ήθελε το επόμενο βήμα του να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

- Αυτό το κατάφερε με το «Thriller» του 1982, το album με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία και τραγούδια όπως το ομώνυμο, το «Billie Jean» και το «Beat It». Οι χορευτικές φιγούρες του, το θρυλικό πλέον moonwalk που έγινε το σήμα κατατεθέν του, η σκηνική του παρουσία και η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, καθώς και τα πιασάρικα pop τραγούδια του, τον έκαναν όλο και πιο δημοφιλή.

- Το 1984, γυρίζοντας ένα διαφημιστικό της Pepsi, τα μαλλιά του έπιασαν φωτιά, προκαλώντας του εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως από αυτό το ατύχημα και υπεβλήθη αναγκαστικά στην τρίτη ρινοπλαστική του. Το 1985, μαζί με τον Lionel Richie έγραψαν το «We Are The World», ένα από τα πιο γνωστά all-star φιλανθρωπικά τραγούδια.

- Καθώς η φήμη του μεγάλωνε, τόσο μεγάλωνε και ο θόρυβος γύρω από τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα του, τα εξωφρενικά του ρούχα καθώς και την αλλαγή στο δέρμα του. Πολλές ήταν οι φήμες ότι η αλλαγή του από Αφρο-αμερικανό σε σχεδόν λευκό ήταν αποτέλεσμα λεύκανσης του δέρματος. Σύμφωνα με γιατρούς, έπασχε από Λύκο και λεύκη, που του έκαναν το δέρμα πιο ανοικτό. Η εμφάνιση του όμως συνεχώς άλλαζε, και οι πλαστικές διαδέχονταν η μία την άλλη. Τότε παντρεύτηκε και την κόρη του Elvis Presley, Liza Marie, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για ένα διαφημιστικό τρικ. Κάτι που μάλλον δεν ήταν λάθος, καθώς ο γάμος κράτησε ελάχιστα και ο Jackson παντρεύτηκε λίγο αργότερα τη βοηθό του δερματολόγου του Debbie Rowe, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

- Η ζωή του δε θύμιζε σε τίποτα τη ζωή κανενός άλλου star. Τα tabloids έγραφαν απίστευτες ιστορίες για την προσωπική του ζωή που προσπαθούσε να κρατήσει κρυφή. Από το ότι κοιμόταν σε θάλαμο οξυγόνου, μέχρι το ότι θέλησε να αγοράσει τα κόκκαλα του Ανθρώπου-Ελέφαντα. Οι ιστορίες αυτές του έδωσαν το παρατσούκλι «Wacko-Jacko». Όλα αυτά όμως, του έδιναν ακόμα περισσότερη δημοσιότητα, εκτοξεύοντας παράλληλα και τις πωλήσεις των albums του, όπως το επόμενα «Bad» και «Dangerous». Τα videoclip του ήταν σωστές υπερπαραγωγές, με συμμετοχές μεγάλων αστέρων, όπως στο «Remember The Time» που συμμετέχουν ο Eddie Murphy και η Iman.

- Σε μια συνέντευξη του στην Oprah Winfrey το 1993 αποκάλυψε πολλά στοιχεία για την παιδική του ηλικία, την κακοποίηση που έζησε από τον τελειομανή πατέρα του. Τα σκοτεινά σύννεφα δεν είχαν έρθει ακόμα. Την ίδια χρονιά, ο 13χρονος τότε Jordan Chandler και οι γονείς του, κατηγόρησαν τον Jackson ότι αποπλάνησε τον γιο του. Η αστυνομία έψαξε όλο του το σπίτι για στοιχεία και τον υπέβαλαν σε εξευτελιστικές εξετάσεις των απόκρυφων σημείων του, κάτι που ποτέ δεν ξεπέρασε. Τελικά οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό και η κοινή γνώμη διχάστηκε για το αν η ιστορία ήταν αληθινή ή αν επρόκειτο για πλεκτάνη για την οικονομική εκμετάλλευση του τραγουδιστή.

- Ο Jackson προσπάθησε να αναγεννηθεί μετά το σκάνδαλο, κυκλοφορώντας το «HIStory» ένα greatest hits album και ηχογραφώντας το «Scream» μαζί με τη μικρή του αδερφή Janet Jackson, ένα τραγούδι που μιλούσε για την πίεση που άσκησαν πάνω του τα media.To 1997 κυκλοφόρησε το «Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix»,που θεωρείται το remix album με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

- Μετά από έξι χρόνια δισκογραφικής σιωπής, στα οποία εκτός από το να προκαλεί τα media με την εμφάνισή του, την περίεργη οικογένειά του και να κάνει πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, κυκλοφόρησε το «Invincible» το 2001. Αν και πούλησε λιγότερα από τα προηγούμενα, διατήρησε υψηλές πωλήσεις. Το πρώτο single «You Rock My World», στο οποίο εμφανίζεται στο videoclip και παρ’ ότι εκτελεί άψογα τις χορευτικές του κινήσεις, το αλλοιωμένο του πρόσωπο φαίνεται ελάχιστα. Το 2002 έγινε πατέρας ενός ακόμα αγοριού, μέσω παρένθετης μητέρας. Ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο, πολλοί fans είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο του. O Jackson βγήκε στο μπαλκόνι και κράτησε το μωρό από το χέρι του, κρύβοντας το πρόσωπο του με μια πετσέτα. Το μωρό αιωρούταν για λίγη ώρα στο κενό και η εικόνα αυτή αμαύρωσε για άλλη μια φορά την εικόνα του star.

- Λίγο καιρό αργότερα, ένα ακόμα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ξέσπασε. Αφορμή ήταν το ντοκιμαντέρ «Living With Michael Jackson», στο οποίο σε μια σκηνή ο Jackson φαίνεται να κρατιέται χέρι χέρι με ένα αγόρι και να κανονίζουν το πώς θα κοιμηθούν. Ο Jackson συνελήφθη και οι γονείς του αγοριού τον κατηγόρησαν για σεξουαλική κακοποίηση. Η δίκη του κράτησε πέντε μήνες, ενώ τα media τον κατασπάραξαν. Αθωώθηκε και μετακόμισε μαζί με τα παιδιά του στο Bahrain, ως φιλοξενούμενος του Σεΐχη. Ένα ακόμα χτύπημα ήταν το κλείσιμο της Neverland λόγω χρεών.

- Μετά από αρκετό καιρό σιωπής, ο Jackson επέστρεψε στην Αμερική και άρχισε να εμφανίζεται σποραδικά σε εκδηλώσεις. Τον Μάρτιο του 2009 ανακοίνωσε στο Λονδίνο την επιστροφή του, με την περιοδεία «This Is It», που θα ήταν και οι τελευταίες του ζωντανές εμφανίσεις. Άρχισε να δουλεύει σκληρά και να ετοιμάζει το καινούργιο του show.

- Τρεις βδομάδες πριν την έναρξη των συναυλιών, ο Jackson βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στις 25 Ιουνίου του 2009. Ο αιφνίδιος θάνατός του προήλθε σύμφωνα με το πόρισμα σε καρδιακή προσβολή. Τα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα μέσω του διαδικτύου προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Τα social media πήραν φωτιά, ενώ οι fans δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Για μήνες όλοι ασχολούνταν με το μυστήριο γύρω από τον θάνατό του. Το 2009 ο Jackson ήταν ο καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ο γιατρός του Conrand Murray που του χορηγούσε υπνωτικά κατηγορήθηκε για αμέλεια και τελικά βρέθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

- Η κηδεία του στο Staples Center ήταν μία άτυπη συναυλία, που συμμετείχαν πολλοί από τους φίλους του, όπως η Mariah Carey, ο Stevie Wonder, η Brooke Shields, ο Usher και η Jennifer Hudson ανάμεσα σε άλλους. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν η κόρη του Paris, ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά στο κοινό.

- Μέχρι σήμερα, ο θάνατος του Jackson και η απίστευτη ζωή του προκαλούν το κοινό αίσθημα. Η κληρονομιά που άφησε όμως σχεδόν σε όλους τους σύγχρονους pop stars και τα αξέχαστα τραγούδια του θα ζουν για πάντα.

Ροζίνα Αράπη