Ξέρετε γιατί τα αεροπλάνα πετούν στα 36 χιλιάδες πόδια;

aeroplano
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, το υψόμετρο πτήσης είναι ανάμεσα στα 33 χιλιάδες και τα 42 χιλιάδες πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Γιατί όμως;

Προτού αναλύσουμε το υψόμετρο πτήσης των αεροπλάνων και γιατί αυτό είναι αποτελεσματικό, ας βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο και ας πούμε ότι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου είναι το Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και ένα αεροπλάνο πρέπει να πετά 9,5 με 13 χιλιόμετρα πάνω από αυτή.

Ο πιο σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι σχετίζεται με τα καύσιμα.

Σε αυτό το υψόμετρο, ο αέρας είναι πολύ λεπτός και η πυκνότητά του πολύ μικρή, που σημαίνει ότι δεν δημιουργεί μεγάλη αντίσταση στο αεροπλάνο και δεν το ζορίζει. Έτσι το αεροσκάφος διατηρεί σταθερή ταχύτητα με λιγότερο καύσιμο.

Σε αυτό το υψόμετρο, επίσης, τα αεροπλάνα αποφεύγουν πουλιά, drone, ελικόπτερα και άλλα ελαφριά αεροσκάφη που μπορεί να πετούν πιο χαμηλά και παρ’ όλο που κι εκεί μπορεί να υπάρχουν αναταράξεις, συμβαίνουν πολύ λιγότερο λόγω του υψομέτρου.

Πέραν τούτου, στην περίπτωση μιας επείγουσας κατάστασης, το υψόμετρο αυτό δίνει το περιθώριο στον πιλότο να διορθώσει την κατάσταση ή να βρει ένα ασφαλές μέρος να προσγειωθεί.

Οι πιλότοι, αν και υπεύθυνοι για την πτήση, πρέπει να πούμε ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για το υψόμετρο. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι αυτοί που σχεδιάζουν την πορεία του αεροπλάνου, όπως και το υψόμετρο που θα φτάσει.