Μια κασέτα αλλάζει (σχεδόν) όλα όσα ξέραμε για την διάλυση των Beatles

the-beatles-abbey-road
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η ηχογραφημένη συζήτηση αποκαλύπτει πως τα «Σκαθάρια» σχεδίαζαν να ηχογραφήσουν άλλον έναν δίσκο μετά το «Abbey Road».

AP

Το τελευταίο album που ηχογράφησαν οι Beatles πριν την διάλυση τους, το «Abbey Road», κλείνει φέτος 50 χρόνια από την κυκλοφορία του. Σύμφωνα όμως με μια κασέτα που βρήκε ο ιστορικός της rock Mark Lewisohn, το εμβληματικό συγκρότημα σχεδίαζε να βγάλει άλλο ένα άλμπουμ ενώ καταρρίπτεται ο μύθος που ήθελε τον John Lennon να ευθύνεται για το τέλος των «Σκαθαριών».

Η κασέτα περιλαμβάνει την συνάντηση των John Lennon, Paul McCartney και George Harrison στα κεντρικά γραφεία της Apple Corps και ηχογραφήθηκε από τον Lennon για τον Ringo Starr, ο οποίος αδυνατούσε να παρευρεθεί λόγω προβλημάτων υγείας στο έντερο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, τα τρία μέλη των Beatles συζήτησαν για το ενδεχόμενο ενός νέου δίσκου μετά το «Abbey Road» και σχεδίαζαν μάλιστα να κυκλοφορήσουν ένα single για τα Χριστούγεννα.

Granger/REX/Shutterstock

«Είναι αποκάλυψη. Τα βιβλία μας έλεγαν πάντα πως [οι Beatles] ήξεραν ότι το “Abbey Road” θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους και ήθελαν να το λήξουν με μια σπουδαία καλλιτεχνική δουλειά. Αλλά όχι – συζητούν το επόμενο άλμπουμ. Εάν νομίζει κανείς πως ο John ήταν αυτός που ήθελε να τους διαλύσει, όταν ακούσει κανείς [την κασέτα, θα δει] ότι δεν είναι αυτός» δήλωσε ο Lewisohn στον Guardian, εκτιμώντας πως το ντοκουμέντο αλλάζει «σχεδόν όλα όσα ξέραμε» για την τελευταία περίοδο των Beatles.

Η ένταση ανάμεσα στα μέλη των Beatles γίνεται πιο αντιληπτή αργότερα στην ηχογραφημένη συζήτηση, όταν ο Lennon αναφέρεται στον «μύθο Lennon και McCartney» και εκφέρει την άποψη πως τα τραγούδια των Beatles πρέπει να αναφέρουν ξεχωριστά τον κάθε συνθέτη, αντί να αποδίδονται τα τραγούδια στους δύο μουσικούς.

AP

Στην συνέχεια ο McCartney επικρίνει τις ικανότητες του Harrison στην σύνθεση τραγουδιών. «Νόμιζα πως μέχρι αυτό το άλμπουμ τα τραγούδια του George δεν ήταν τόσο καλά» αναφέρει ο μπασίστας, για να απαντήσει ο κιθαρίστας πως «αυτό είναι θέμα γούστου» και ότι «ο κόσμος έχει αγαπήσει τα τραγούδια μου».

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια των Beatles έχουν ενσωματωθεί στην πλοκή του μιούζικαλ «Hornsey Road» που έγραψε ο Lewisohn. Η μουσική θεατρική εξιστορεί την δημιουργία του «Abbey Road» και πως λειτουργεί ως το «τελευταίο αντίο» του εμβληματικού συγκροτήματος.