Φτιάξτε μόνοι σας το πιο θρεπτικό ψωμί χωρίς γλουτένη

psomi-fagopuro
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Για αρκετούς η αποφυγή της γλουτένης είναι κάτι πέρα από μόδα. Είναι ανάγκη! Γι’ αυτό και η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Στέλλα Σαρηπαναγιώτου, από το diatrofi.gr, μας βοηθά να φτιάξουμε το πιο νόστιμο και θρεπτικό ψωμί με φαγόπυρο, χωρίς γλουτένη.

Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, εάν έχετε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη ή αν απλά έχετε πεπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατανάλωσή της, το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα αναζητήσατε είναι μια καλή συνταγή για ψωμί! Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές. Όπως θα βρείτε κι αρκετά μείγματα αλεύρων στην αγορά που σας υπόσχονται την τέλεια συνταγή.

Προσωπικά χάλασα πολλά κιλά (ακριβό) αλεύρι μέχρι να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα: ακόμα κι αν το ψωμί πετύχει (που δεν πετυχαίνει εύκολα χωρίς τη γλουτένη), θα αποτελείται από κακής ποιότητας άλευρα που στερούνται φυτικών ινών και που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Άλευρα από λευκό ρύζι, καλαμπόκι και πατάτα ανεβάζουν αρκετά το σάκχαρο στο αίμα και οδηγούν συνήθως σε υπερινσουλιναιμία.

Τα έτοιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη του εμπορίου αποτελούνται κυρίως από τέτοιου είδους άλευρα και αρκετή ζάχαρη. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους που κάνουν χρόνια αποφυγή γλουτένης.

Με πολλά πειράματα κατέληξα στα αγαπημένο μου ψωμί από φαγόπυρο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο στη γεύση δημητριακό, πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες, όπλο στην αποφυγή του διαβήτη και της υπερινσουλιναιμίας κι εύκολο πλέον να το βρείτε με μόλις 2€ το κιλό.

Προσωπικά έχω προμηθευτεί έναν απλό, οικονομικό ηλεκτρικό μύλο που αλέθει κόκκους καφέ με μόλις 9€. Με αυτόν και με λίγη υπομονή και αγάπη, κάνω αλεύρι από όποιον καρπό και σπόρο θέλω. Έτσι αλέθω το δικό μου αλεύρι φαγόπυρου που είμαι σίγουρη πως δεν θα έχει επιμόλυνση με γλουτένη. Βέβαια αλεύρι φαγόπυρου μπορείτε να βρείτε συσκευασμένο και στα βιολογικά.

Στη συνταγή θα βρείτε 2 άλευρα που δεν είναι συνηθισμένα: από αραρούτι και από ταπιόκα. Αυτά τα χρησιμοποιούμε γιατί έχουν αρκετό άμυλο και θα κάνουν πιο «λεπτή» την υφή και τη γεύση του ψωμιού. Εάν δεν τα έχετε μπορείτε να βάλετε άμυλο καλαμποκιού (νεσεστέ). Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει κάποιο σε πολύ καλή τιμή ( <1€ τα 500γρ) με την υποσημείωση «χωρίς γλουτένη».

Το αλεύρι από κεχρί το βρίσκει κάποιος επίσης εύκολα σε καταστήματα με βιολογικές τροφές, δεν έχει γλουτένη, είναι πολύ θρεπτικό και θα κάνει λίγο πιο «γλυκό» το ψωμί σας -για όσους δεν αγαπούν πολύ το φαγόπυρο.

Επίσης θα δείτε να χρησιμοποιώ ένα συστατικό που λέγεται ξανθανικό κόμμι. Κοστίζει 7€ τα 100γρ αλλά κρατάει μήνες! Το βρίσκεις με την υποσημείωση χωρίς γλουτένη στα βιολογικά. Αυτό δίνει μάζα στη ζύμη και την κάνει πιο κολλώδη. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε 1 ασπράδι αβγού, αλλά θα υπολογίσετε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω αλεύρι φαγόπυρου.

Χρησιμοποιήστε μια κλασική στρογγυλή φόρμα για κέικ -αυτή με την τρύπα- για να ψηθεί καλύτερα το ψωμάκι σας και να γίνει πιο τραγανό.

Καλή επιτυχία!

Ψωμί φαγόπυρου χωρίς γλουτένη

Υλικά

430γρ αλεύρι φαγόπυρου (ή 160 γρ αλεύρι φαγόπυρου και 270 γρ αλεύρι από κεχρί )

20 γρ αλεύρι από αραρούτι και 50 γρ αλεύρι ταπιόκας (ή συνολικά 70γρ άμυλο καλαμποκιού)

1 κ.γλ. ξανθανικό κόμμι

2 κ.γλ. μαγιά χωρίς γλουτένη

1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. μέλι

500 γρ χλιαρό νερο

Λάδι για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι στο νερό.

Προσθέτουμε τα άλευρα και το ξανθανικό κόμμι και ανακατεύουμε απαλά να γίνει ελαστικός χυλός, σαν χυλός για κέικ. Δεν θα γίνει ζυμάρι που πλάθεται.

Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Λαδώνουμε καλά τη φόρμα του κέικ

Ρίχνουμε μέσα το χυλό ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε με πετσέτα σε ζεστό σημείο (σε ζεστό φούρνο ή πάνω στο καλοριφέρ) και αφήνουμε 1-2 ώρες μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες μικρές φουσκάλες.

Αφού φουσκώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, κ.λπ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Δεν ανοίγουμε το φούρνο μέχρι να ψηθεί.

Σημείωση: Το ψωμί δεν φουσκώνει πάρα πολύ. Βγαίνει ένα πολύ αφράτο αλλά με τραγανή κόρα ψωμάκι με τη χαρακτηριστική ελαφρά γήινη γεύση του φαγόπυρου.

Να είστε σίγουροι πως έχετε φτιάξει κάτι πολύ θρεπτικό και μοναδικό!

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr