Who is who: Μarc Forster

who-is-who-marc-forster

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Μarc Forster

ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

«Το πάθος μου είναι να διηγούμαι ιστορίες που λένε κάτι σε μένα». Τα λόγια αυτά μπορούν να εξηγήσουν όλες τις ετερόκλητες επιλογές του Marc Forster, αλλά και τα αναπάντεχα «όχι» της καριέρας του. Ποιος είναι όμως ο σκηνοθέτης του blockbuster «Παγκόσμιος Πόλεμος Z»;

Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1969 στη Βαυαρία, ωστόσο η οικογένειά του εγκατέλειψε γρήγορα τον γερμανικό νότο, και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Σε ηλικία 20 ετών μετακόμισε στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να σπουδάσει κινηματογράφο. Τα τρία χρόνια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ, και το 1995 όπως κάθε φιλόδοξος σκηνοθέτης ταξίδεψε στη Μέκκα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, το Hollywood.

Η πρώτη του ταινία, το Loungers, με προϋπολογισμό μόλις 10.000 δολάρια, ξεχώρισε στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου «Slamdance», όπου και τιμήθηκε με το βραβείο κοινού. Έξι χρόνια αργότερα, η έναρξη της χιλιετίας σηματοδότησε και την ουσιαστική έναρξη της καριέρας του με το «Everything Put Together», ένα δράμα που επίσης προκάλεσε αίσθηση στα ανεξάρτητα κινηματογραφικά δρώμενα με την υποψηφιότητά του για το «Grand Jury Prize» στο φεστιβάλ του Sundance.

Ένα χρόνο αργότερα η φήμη του εκτοξεύτηκε χάρη στην ταινία «Ο Χορός των Τεράτων», με τον Billy Bob Thornton και την Halle Berry, η οποία είναι και η μόνη ηθοποιός που έχει κερδίσει Oscar υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Forster.

Η επόμενη ταινία του ήταν το «Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ» με τον Johnny Depp και την Kate Winslet, για την οποία μάλιστα απέρριψε την πρόταση να σκηνοθετήσει τo «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν», ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2005, συνεργάστηκε με τον Ewan McGregor, τη Naomi Watts και τον Ryan Gosling στο ψυχολογικό θρίλερ «Stay», απορρίπτοντας τη σκηνοθεσία του «Μυστικού του Brokeback Mountain».

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Μarc Forster με την Halle Berry.

O Forster δε φοβάται να πει «όχι». Έχει σκηνοθετήσει συνολικά 11 φιλμ ενώ έχει αρνηθεί να δουλέψει σε ένα project, παρότι ήταν άνεργος και ζούσε με δανεικά, γιατί «δεν πίστευε στο σενάριο και εκτιμούσε ότι θα έκανε κακό στη φήμη του». Επίσης, τολμά να πειραματιστεί με διάφορα κινηματογραφικά είδη. «Πηγαίνω από είδος σε είδος, γιατί έτσι νιώθω ότι κάνω κάτι νέο και φρέσκο. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της αποτυχίας αλλά τουλάχιστον δεν επαναλαμβάνομαι», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Έτσι λοιπόν μετά το ψυχολογικό θρίλερ, ασχολήθηκε μια ρομαντική κωμωδία με τους Will Ferrell, Dustin Hoffman και Emma Thompson, αλλά και με τη μεταφορά του βιβλίου του Khaled Hosseini, «Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη» για έναν Αφγανό, που έχοντας ζήσει χρόνια στην Αμερική, επιστρέφει στην, χτυπημένη από τον πόλεμο, πατρίδα του.

Φωτογραφία ΙΜDb: Οι Daniel Craig, Marc Forster, Gleen Foster στα γυρίσματα της ταινίας Quantum of Solace

Το 2008, είναι η χρονιά του blockbuster για τον Marc Forster που αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει τον Daniel Craig, στo «Quantum of Solace», τη δεύτερη ταινία του ηθοποιού ως James Bond. Η ταινία σκίζει εισπρακτικά και ο 39χρονος Forster γίνεται ο νεότερος σκηνοθέτης της εν λόγω σειράς ταινιών, εκθρονίζοντας τον Guy Hamilton του «James Bond εναντίον Χρυσοδάκτυλου».

Φέτος επιστρέφει με τον «Παγκόσμιο Πόλεμο Z», έχοντας μαζί του τον Βrad Pitt και τον Matthew Fox (τον Jack της σειράς Lost). H ταινία αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters του καλοκαιριού, έχοντας συγκεντρώσει 66 εκατομμύρια δολάρια ήδη από το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής της.

Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Brad Pitt και ο Μarc Forster στα γυρίσματα της ταινίας «Παγκόσμιος Πόλεμος Z»

Ο ίδιος αν και παραδέχεται ότι του αρέσουν τα μικρότερου προϋπολογισμού έργα, παραδέχεται ότι «αυτή η παραγωγή ήταν τεράστια αναστάτωση αλλά και μεγάλη απόλαυση για όλους μας». Η ταινία έχει να κάνει με zombies, τα όποια όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του τον γοητεύουν. «Aπό παιδί με ενθουσιάζει η ιδέα ότι μια μάζα έχει το δικό της μυαλό, είτε βλέποντας τα έντομα και ψάρια, είτε τους φανατισμένους οπαδούς ποδοσφαίρου (στην Ευρώπη) στο γήπεδο να ποδοπατούν κόσμο. Τα zombies είναι μια εξαιρετική μεταφορά για το πόσο τρομακτικό κι ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει το πλήθος».

Ενδεικτική Φιλμογραφία: «Loungers» (1995), «Everything Put Together» (2000), «Ο Χορός των Τεράτων» (2001), «Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ» (2004), «Stay» (2005), «Πιο Παράξενο κι από Παράξενο!» (2006), «Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη» (2007), «Quantum of Solace» (2008), «Φύλακας Αγγέλων» (2011), «Ζ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» (2013).

Πληροφορίες: Η ταινία «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 27 Ιουνίου.

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ