Φθινόπωρο 2019: οι νέοι κανόνες ομορφιάς

fthinoporo-2019-oi-neoi-kanones-omorfias
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Καθαρισμός, απολέπιση, ενυδάτωση: αυτά ίσχυαν μέχρι χθες. Μάθετε τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές που έχουν σαν κέντρο του στόχου τον μεταβολισμό της επιδερμίδας σας.

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια ριζική αλλαγή λαμβάνει χώρα στα επιστημονικά εργαστήρια της εξελιγμένης κοσμετολογίας. Τα δεδομένα που ίσχυαν από πενήντα χρόνια πριν έως και σήμερα, αλλάζουν δραστικά.«Αν μια γυναίκα κατανοήσει τη βιολογία της επιδερμίδας θα αντιληφθεί πως όλα όσα κάνει για τη φροντίδα της είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά ή και εντελώς λανθασμένα», λέει ο Dr Harold Lancer, ιδρυτής της μεγαλύτερης δερματολογικής κλινικής του κόσμου, με έδρα το Λος Άντζελες. «Μπορεί, μισό αιώνα πριν, αυτές οι μέθοδοι περιποίησης και αντιγήρανσης να ήταν δόκιμες. Αλλά όσο το κλίμα ή ο τρόπος ζωής συνεχίζει να μεταβάλλεται, η ανθρώπινη επιδερμίδα υποχρεώνεται να προσαρμοστεί. Αυτό, μπορείτε να το αντιληφθείτε από μόνες σας, όταν μετά από κάθε καλοκαίρι βλέπετε την επιδερμίδα σας να έχει όλο και μεγαλύτερες ανάγκες ανάκαμψης –κι αυτό δεν είναι μόνο επειδή μεγαλώνετε χρόνο με το χρόνο», λέει  ο Lancer και εξηγεί: «Η λέξη-κλειδί όταν τελειώνει το καλοκαίρι και μπαίνουμε σταδιακά στις κρύες εποχές είναι ενυδάτωση. Αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με μια κρέμα. Είναι σημαντικό να ακούσετε το βιολογικό σας χρονόμετρο, που υπαγορεύει το ρυθμό των φυσιολογικών λειτουργιών. Το σώμα αλλάζει σε αρμονία με τους ρυθμούς της φύσης. Με άλλα λόγια, το δέρμα σας ανταποκρίνεται στις κλιματολογικές και εποχικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα τη μείωση της θερμοκρασίας της εποχής, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων και με την μικροκυκλοφορία του αίματος να επιβραδύνεται. Άρα το δέρμα προσλαμβάνει λιγότερο οξυγόνο».Με πιο απλά λόγια, τα υγιή θρεπτικά συστατικά που προσπαθείτε να συμπληρώσετε μέσω των ορών βιταμίνης C και των κρεμών, δεν απορροφώνται τόσο εύκολα στα 30, όπως στα 20. «Επιπλέον, η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών», προσθέτει ο Lancer και προσθέτει: «Έχειτε παρατηρήσει ότι ενώ μπορεί να χρησιμοποιούσατε ένα προϊόν για χρόνια, μια μέρα ήταν σαν να σταμάτησε να λειτουργεί; Αν ναι, τότε πιθανότατα φταίει ο μεταβολισμός σας».

Η νέα ρουτίνα ομορφιάς και αντιγήρανσης

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα δεν είναι ότι είστε καταδικασμένη να αντιμετωπίζετε τον βραδύτερο μεταβολισμό του δέρματός σας σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. «Πολλά από τα συστατικά περιποίησης όπως τα αντιοξειδωτικά, τα απολεπιστικά και τα ενισχυτικά κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του δέρματος και να ενισχύσουν όλες τις λειτουργίες που ελέγχει -κυτταρική ανανέωση, παραγωγή κολλαγόνου, απορρόφηση προϊόντων και έλεγχο βλαβών», τονίζει ο γιατρός, προτείνοντας τη χρήση καινοτόμων προϊόντων με αντιοξειδωτικά ένζυμα και απολέπιση με οξέα όπως τα AHAs (γλυκολικό οξύ) και τα BHAs (σαλικυλικό οξύ), ρετινοειδή και εκχυλίσματα βλαστικών κυττάρων. «Η εφαρμογή προϊόντων με αυτά τα συστατικά ενεργοποιεί τις βιολογικές οδούς και διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, ενισχύοντας τον ενδογενή μεταβολικό ρυθμό», τονίζει.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ