Η «Lucille» του B.B. King άλλαξε χέρια για 280.000 δολάρια

bb-king Rogelio V. Solis
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η μαύρη κιθάρα του θρύλου των blues απέκτησε το όνομά της λόγω μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε μεταξύ δύο ερωτικών αντίζηλων.

Μια από τις κιθάρες του θρυλικού B.B. King ξεχώρισε σε πρόσφατη δημοπρασία περίπου 550 προσωπικών αντικειμένων του και πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Julien’s για 280.000 δολάρια. Η μαύρη Gibson ES-345 ήταν ένα πρωτότυπο που έλαβε ο King ως δώρο για τα 80ά γενέθλια του το 2005 και ήταν η πρώτη σε μια περιορισμένη έκδοση 80 αντιγράφων. Ο αγοραστής της κιθάρας, η αξία της οποίας αρχικά είχε εκτιμηθεί στις 80.000 με 100.000 δολάρια, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μετά από ένα τραγικό συμβάν που συνέβη το 1949, ο King αποφάσισε να δώσει το όνομα «Lucille» σε όλες τις κύριες κιθάρες που χρησιμοποιούσε στις συναυλίες του. Εκείνη την χρονιά ο «Βασιλιάς των Blues» έπαιζε σε ένα dance hall, όταν ξαφνικά ξέσπασε μια πυρκαγιά κατά την διάρκεια συμπλοκής δύο ερωτικών αντίζηλων.

Ο King κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από τον χώρο, όμως επέστρεψε στο φλεγόμενο κτήριο για να σώσει την κιθάρα του. Όταν αργότερα έμαθε πως ο καβγάς μεταξύ των δύο ανδρών έγινε για τα μάτια μιας γυναίκας ονόματι Lucille, αποφάσισε να δώσει το όνομα της σε όλες τις κιθάρες του.

Η συγκεκριμένη κιθάρα, η οποία φέρει την υπογραφή του King, κλάπηκε το 2009 και γρήγορα διοχετεύτηκε στην αγορά συλλεκτών. Όταν ο τελικός αγοραστής αντιλήφθηκε την ταυτότητα της κιθάρας, την επέστρεψε στον θρυλικό μουσικό την ίδια χρονιά. Ο πλειστηριασμός των προσωπικών αντικειμένων του εμβληματικού μουσικού θα ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου.