Ποια είναι τα κατάλληλα καλλυντικά για το ευαίσθητο δέρμα σας;

poia-einai-ta-katallila-kalluntika-gia-to-euaisthito-derma-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ένας πρακτικός οδηγός για να επιλέξετε εκείνα που θα διατηρήσουν την ευαίσθητη επιδερμίδα σας απολύτως υγιή, ασφαλή, λεία και λαμπερή.

Με τόσες διαφορετικές υφές, αρώματα και φινιρίσματα να κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών, η περιποίηση της επιδερμίδας μπορεί να γίνει μια πραγματικά υπέροχη και απολαυστική εμπειρία. Για τις γυναίκες όμως που έχουν ευαίσθητο δέρμα, με αδύναμο φραγμό και αντιδραστικές νευρικές απολήξεις, ο διάδρομος με τα καλλυντικά μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο! «Αμέτρητες μάρκες ισχυρίζονται ότι προσφέρουν “εξαιρετικά αγνές” συνθέσεις, όμως πολλά προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και προκαλούν αντίδραση στο ευαίσθητο δέρμα, το οποίο παρουσιάζει ερυθρότητα, νυγμό και κνησμό», λέει η δερματολόγος Dr. Anne Farell, με 27ετή εμπειρία στην έρευνα και πρακτική στην παθολογία του δέρματος και ιδρύτρια μιας από τις πιο φημισμένες δερματολογικές κλινικές στην Αγγλία. «Ευάλωτο απέναντι στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, το ευαίσθητο δέρμα πορεύεται με αυτό το σύνθημα: όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο. Και χρειάζεται πραγματικά εξειδικευμένη φροντίδα, μα πάνω απ’ όλα, προσεκτική μέθοδο επιλογής, χρήσης, ακόμη και αποθήκευσης των προϊόντων», τονίζει η Farell.

Τα 3 βήματα που θα σας οδηγήσουν σε μια απολύτως ασφαλή επιλογή

«Για να προσφέρει στο ευαίσθητο δέρμα της όλη την απαραίτητη φροντίδα, κάθε γυναίκα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να έχει πάντα σε πρώτη θέση ένα απαλό γαλάκτωμα καθαρισμού ή ένα νερό micellar, μια ενυδατική υψηλής ανοχής και ένα αντιηλιακό με προστασία ευρέως φάσματος», λέει η Farell. Αν όμως το δέρμα σας αντιδρά ακόμα και στα πιο απλά προϊόντα, από πού πρέπει να ξεκινήσετε; Η ειδικός, εξηγεί:

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγετε: Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνουν κάποιους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, όπως «δοκιμασμένο σε ευαίσθητο και αλλεργικό δέρμα». Θα πρέπει επίσης να μην περιέχουν τους συνήθεις ενόχους που προκαλούν τα συμπτώματα υπερευαισθησίας, δηλαδή αρώματα, χρωστικές, λανολίνη, αλκοόλη.

Στα προϊόντα μακιγιάζ και στα βερνίκια νυχιών, να ελέγχετε πάντοτε ότι είναι «ελεγμένα για νικέλιο», καθώς αυτός είναι άλλος ένας ευαισθητοποιός παράγοντας που λίγες μόνο μάρκες λαμβάνουν υπόψη.

Λίγο πριν τα αγοράσετε: «Ο πιο ασφαλής τρόπος να είστε 100% σίγουρη για την ανοχή ενός προϊόντος είναι να το δοκιμάσετε 48 ώρες πριν το αγοράσετε», τονίζει η Farell. Εφαρμόστε μικρή ποσότητα στην εσωτερική μεριά του πήχη σας και καλύψτε την περιοχή με ένα αδιάβροχο επίθεμα. Μετά από δυο μέρες, ελέγξτε για τυχόν δερματικές αντιδράσεις: αν δεν υπάρχει καθόλου ερυθρότητα, μπορείτε ελεύθερα να το προμηθευτείτε και να χρησιμοποιήσετε άφοβα το προϊόν στο πρόσωπό σας.

Συντηρήστε σωστά τα καλλυντικά σας: Ακόμα και οι πιο αγνές συνθέσεις μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο δέρμα εφόσον δεν αποθηκεύονται κατάλληλα μετά από κάθε χρήση. Ο λόγος; Ένα φαινόμενο γνωστό ως «επιμόλυνση», κατά το οποίο σωματίδια του αέρα -δυνητικά ερεθιστικοί ή αλλεργιογόνοι παράγοντες- εισέρχονται στη συσκευασία μετά το άνοιγμα. Τα μικροσκοπικά αυτά ερεθιστικά και αλλεργιογόνα σωματίδια ενδέχεται να μολύνουν τα προϊόντα περιποίησης που με τόση προσοχή επιλέξατε.Μια συσκευασία, για να είναι συμβατή με το ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να κλείνει ερμητικά, δηλαδή να είναι αεροστεγής, με προστατευτικές βαλβίδες για την αποφυγή της μόλυνσης ή της οξείδωσης. Επιπλέον, θα πρέπει το προϊόν να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με τυχόν μεταλλικά εξαρτήματα, καθώς τα ιόντα μετάλλου μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. «Καλύτερος τόπος φύλαξης των προϊόντων σας, το ψυγείο», συμβουλεύει η Farell.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ