Τέσσερις όμορφες μικρές ευρωπαϊκές πόλεις για τους λάτρεις του κρασιού

montepulciano-toskani-italia
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ένα ποτήρι καλό κρασί πάντα μας χαλαρώνει και είναι απολαυστικό. Πόσο μάλλον αν το απολαμβάνουμε σε μαγευτικό σκηνικό της περιοχής που το παράγει. Αν θέλετε να συνδυάσετε κι εσείς ταξίδι και κρασί στην επόμενή σας περιπέτεια, σας προτείνουμε τις παρακάτω περιοχές.

Montepulciano, Τοσκάνη, Ιταλία
Πάνω σε λόφο στα νοτιοανατολικά της Τοσκάνης, το μεσαιωνικό χωριό Montepulciano είναι must στάση. Κατοικείται από την εποχή των Ετρούσκων κρύβοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα πίσω από τα τείχη του και με θέα τους αμπελώνες που δίνουν τα επώνυμα DOC Vino Nobile di Montepulciano, κόκκινα κρασιά από σταφύλι sangiovese. Στους δρόμους του Montepulciano θα βρείτε πολλά μαγαζιά για ψώνια, ανάμεσα στα οποία και πολλές enotecas για να αγοράσετε το κρασία σας, ενώ για βόλτα σε οινοποιεία σας προτείνουμε το Poliziano και Avignonesi που αποτελούν τους κορυφαίους παραγωγούς στην περιοχή. Για φαγητό, στο La Grotta θα δοκιμάσετε τοπικές νοστιμιές με κρασιά της περιοχής, ενώ την καλύτερη wine list στα νότια της Σιένα θα τη βρείτε στο La Botte Piena στο χωριό Montefollonico, περίπου 10 λεπτά μακριά οδικώς.

Cassis, Προβηγκία, Γαλλία
Το Cassis βρίσκεται κοντά στη Μασσαλία και είναι ένα ψαροχώρι, με τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό να είναι γεμάτο πλαγιές με αμπελώνες. Με το τιρκουάζ της Μεσογείου και το ακρωτήρι Cap Canaille να κλέβουν τις εντυπώσεις, το μέρος σίγουρα θα σας εμπνεύσει. Στην περιοχή υπάρχουν λίγα οινοποιεία, αλλά οι ντόπιοι αγαπούν πολύ το κρασί τους, το οποίο ταιριάζει ιδανικά με την τοπική συνταγή για bouillabaisse με βάση το ψάρι. Τα λευκά κρασιά εδώ είναι φρέσκα και λαμπερά, ενώ τα ροζέ είναι όσο φρουτώδη και μεταλλικά θα περίμενε κάποιος από την περιοχή της Προβηγκίας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Château de Fontcreuse, όπως και τα ροζέ και λευκά  Clos Sainte Magdeleine.

Évora, Alentejo, Πορτογαλία
Περίπου 2 ώρες νότια της Λισαβόνας, η καλύτερη βάση για να εξερευνήσετε την ηλιόλουστη και πλούσια σε πολιτισμό και γαστρονομία περιοχή Alentejo είναι η Évora. Στην ιστορική αυτή πόλη θα βρείτε μερικά από τα πιο παλιά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ιβηρικής χερσονήσου, με πιο σημαντικά τον ρωμαϊκό ναό του 1ου αιώνα και τον καθεδρικό του 13ου αιώνα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μουσείο φελλών και να απολαύσετε γλυκά σε κάποια από τις πολλές pastelarias της πόλης. Όσον αφορά το κρασί, το FitaPreta Vinhos είναι ένα παλιό μοναστήρι που έχει μετατραπεί σε οινοποιείο, ενώ το Herdade do Esporão αποτελεί ένα από τα καινοτόμα οινοποιεία στην παραγωγή κρασιού με ντόπια σταφύλια.

Mád, Tokaj, Ουγγαρία
Η περιοχή Tokaj της Ουγγαρίας, με τις όμορφες πλαγιές της να καλύπτονται από αμπελώνες, φιλοξενεί ένα από τα πιο γλυκά κρασιά του πλανήτη, το tokaji. Παρασκευάζεται από τα τοπικά λευκά σταφύλια furmint, hárslevelű και muscat de lunel και το μικρό χωριουδάκι Mád είναι ιδανικό ορμητήριο για να επισκεφτείτε την περιοχή. Κάντε τη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο, όπου θα δείτε και σπάνια παραδείγματα αρχιτεκτονικής συναγωγών, και στη συνέχεια επισκεφτείτε μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες του Tokaj που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Δοκιμάστε οπωσδήποτε tokaji στο Oreg Király Dülö, οινοποιείο που μετρά αιώνες ζωής μέσα στην πόλη και προγραμματίστε κι ένα πέρασμα από το Royal Tokaji όπου θα ενημερωθείτε για την ιστορία της Ουγγαρίας στην οινοποιία και θα δοκιμάσετε τα κρασιά Essencia, τα οποία είναι όλα παραδοσιακά και γλυκά. Αν θέλετε να δείτε κάτι πιο μοντέρνο, κλείστε μια δοκιμή στο Lenkey για καλής ποιότητας ξηρά κρασιά και έπειτα επισκεφτείτε το Percze για ουγγαρέζικη κουζίνα με ντόπια υλικά.