Θα αφήσετε την ορμονική ακμή να καταστρέφει την ομορφιά σας;

gunaika-omorfia-derma-ormones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Πάρτε τη λύση στα χέρια σας από σήμερα το πρωί, χωρίς φάρμακα και θεραπείες.

Εάν δεν είχατε ποτέακμή ως έφηβη αλλά τη βλέπετε να φουντώνει ξαφνικά στην ενήλικη ζωή σας, σημαίνει ότι έχετε πέσει θύμα της ορμονικής ακμής, μιας φλεγμονώδους νόσου, η οποία σημαίνει αυτό που εννοεί: ακμή που συνδέεται με τις διακυμάνσεις των ορμονών σας.

Τα κακά νέα; Σύμφωνα με στοιχεία της Mayo Clinic, εκτιμάται ότι το 50% των γυναικών ηλικίας 20 έως 29 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα ορμονικής ακμής, ενώ το ποσοστό πλησιάζει το 25% σε γυναίκες από 40 έως 50 ετών.

Τα καλά νέα τα φέρνει ο Dr. Samer Jaber, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και ιδρυτής της κλινικής Washington Square Dermatology: «Μπορείτε να απαλλαγείτε από την ορμονική ακμή, από αύριο το πρωί!».

 Αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 βήματα (από αύριο το πρωί):

Βήμα 1, η αναγνώριση της πηγής του προβλήματος: Αναζητήστε τα αίτια της δημιουργίας λευκών σπυριών, κύστεων και μαύρων στιγμάτων στο πρόσωπό σας κλείνοντας ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας. «Η διαγνωσμένη ύπαρξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών -από τον γυναικολόγο σας-, όπως και η αυξημένη τεστοστερόνη -από μια απλή εξέταση αίματος-, αποτελούν τα δύο κοινά ορμονικά προβλήματα που οδηγούν στην ακμή, με εξάρσεις που συνδέονται με ορμονικές διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου», λέει ο Dr. Jaber. «Ωστόσο, τα σημάδια ορμονικής ακμής που εμφανίζονται κυρίως στα ζυγωματικά και τα κάτω τμήματα του προσώπου, συμπεριλαμβανομένου του πιγουνιού και της γνάθου, μπορούν να μειωθούν σημαντικά έως και να εξαφανιστούν εάν κάνετε δεύτερη φύση σας μια συγκεκριμένη ρουτίνα, που ξεκινά από τον καθαρισμό και την απολέπιση και ολοκληρώνεται μέσα από την κατάλληλη διατροφή. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται».

Βήμα 2, ο επιμελής καθαρισμός: Λόγω των πολλών διακυμάνσεων στα επίπεδα ορμονών κατά την εφηβεία, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την εμμηνόπαυση, το δέρμα σας τείνει παράγει περισσότερο σμήγμα το οποίο τελικά έχει ως αποτέλεσμα την ακμή. «Όσο διατηρείτε το πρόσωπό σας καθαρό από ρύπους και λιπαρότητα, τόσο επιτρέπετε στην επιδερμίδα σας να αναπνέει σωστά και να θεραπεύεται. Επιλέξτε ένα τζελ με αντισηπτική και καταπραϋντική δράση, που βοηθά στο μετριασμό των ερεθισμών και της ερυθρότητας ενώ διατηρεί τη φυσική ισορροπία του δέρματος και καθαρίζετε με αυτό το δέρμα σας δυο φορές τη μέρα. Ιδανικά συστατικά για ένα τέτοιο καθαριστικό κατά της ορμονικής ακμής θεωρούνται τα αγνά έλαια αλόης βέρα, λεμονιού, περγαμόντου, γκρέιπφρουτ και κέδρου», συμβουλεύει ο Dr. Jaber.

Βήμα 3, η απολέπιση με τα κατάλληλα οξέα: Το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ είναι εξαιρετικά ήπια απολεπιστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε ταχύτερα από την ενοχλητική ορμονική ακμή. Περιέχουν AHAs και BHAs που μειώνουν δραστικά τη λιπαρότητα και αποκαθιστούν τα επίπεδα pH του δέρματός σας. Χρησιμοποιήστε αυτά τα οξέα φροντίδας του δέρματος για να απολεπίζετε το πρόσωπό σας κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.

Βήμα 4, η καληνύχτα με έλαιο τεϊόδεντρου: Αμέσως μετά την απολέπιση, αναμείξτε μερικές σταγόνες από το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο με ένα έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο, αργκάν, αγριοτριανταφυλλιά ή αγνό παρθένο ελαιόλαδο) και απλώστε το στα προβληματικά σημεία. «Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα από τα πιο ευεργετικά συστατικά για τη θεραπεία της ακμής, επειδή έχει μια μοναδική ιδιότητα να καταπολεμά τα βακτήρια που πυροδοτούν τις φλεγμονές της επιδερμίδας και να πολλαπλασιάζει την κυτταρική ανάπλαση κατά τη διάρκεια ενός ισορροπημένου νυχτερινού κύκλου ύπνου», τονίζει ο Dr. Jaber.

Βήμα 5, η εστίαση στη διατροφή: Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες μπορούν να οδηγήσουν σε τρελούς πόθους για λιπαρές ή ζαχαρώδεις τροφές, όμως αυτές είναι που κάνουν την ακμή σας χειρότερη. «Αντίθετα, οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνουν και τις φλεγμονές και δρουν ευεργετικά κατά της ορμονικής ακμής. Γάλα αμυγδάλου και σόγιας, τοφού, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και λευκά κρέατα -ψάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα-, πρέπει να είναι η κύρια βάση του μενού σας», τονίζει ο ειδικός και προσθέτει: «Καταναλώνετε πάνω από δυο λίτρα νερού ημερησίως για την αποτελεσματικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού και την μείωση των δερματικών φλεγμονών».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ