«Μην πιστεύετε τον Banksy»

banksy Chris Dorney
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η εταιρεία ευχετήριων καρτών απαντά στον αινιγματικό street artist με αφορμή τη νομική διαμάχη για το trademark των έργων του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Banksy άνοιξε το δικό του κατάστημα με «άθλιο merchandise» στο νότιο Λονδίνο, με αφορμή την νομική διαμάχη του με μια εταιρεία ευχετήριων καρτών. Σύμφωνα με την σχετικά ανακοίνωση του Banksy, πήρε την σχετική απόφαση μετά από προτροπή του δικηγόρου του και λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Ορισμένες φορές πας να δουλέψεις και είναι δύσκολο να ξέρεις τι θα ζωγραφίσεις, όμως τους τελευταίους μήνες κάνω πράγματα αποκλειστικά για να καλύψω κατηγορίες εμπορικών σημάτων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Δεν είναι πολύ ελκυστική μούσα» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο αινιγματικός street artist.

Μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook, η εταιρεία καρτών Full Colour Black, την οποία δεν κατονομάζει ο Banksy, απάντησε στους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη, υπογραμμίζοντας πως τα σχόλια του σχετικά με την «νόμιμη επιχείρηση» τους είναι «εντελώς αναληθείς», αλλά και πως δεν «παραβιάζουν τα δικαιώματά του με οποιονδήποτε τρόπο».

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν προσπαθήσει «πολλές φορές από το 2010» να έρθουν σε επαφή μαζί του για να του πληρώσουν τα σχετικά δικαιώματα από τις κάρτες τους, αλλά η πλευρά του Banksy φέρεται να «έχει αρνηθεί».

Cordon Press

«Ο Banksy ποτέ δεν διαθέτει τίποτα για τους θαυμαστές του. Όλοι αγαπούμε τα γκραφίτι του. Αυτός δεν θέλει να τα αποκτήσετε και ελπίζει να σας κοροϊδέψει και να πιστέψετε πως βλάπτουμε την επιχείρηση του. Δεν το κάνουμε αυτό» αναφέρει η απάντηση της Full Colour Black.

Όπως τονίζουν, ο Banksy επιχειρεί να πείσει το κοινό του πως η Full Colour Black είναι ένας «μεγάλος εταιρικός όμιλος», όταν στην πραγματικότητα η εταιρεία αποτελείται από τρία άτομα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Twitter

«Δείτε πέρα από τις επιδέξιες δημόσιες σχέσεις του. Είναι πέραν των δυνατοτήτων σας, όμως ζητά την συμπάθεια σας. Εάν θέλετε να ενισχύσετε τον αδύναμο, στηρίξτε εμάς. Εμείς θα συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε εκπληκτικό γκραφίτι» συνεχίζει η εταιρεία, καλώντας παράλληλα τον Banksy να μην «καταστρέψει την σπουδαία φήμη του» στην προσπάθεια του να κλείσει μια μικρή εταιρεία, αλλά και να «πει την αλήθεια».

«Πες στους εταιρικούς δικηγόρους σου να σταματήσουν να λένε ότι προσπαθούμε να αποκτήσουμε την επιμέλεια του ονόματος σου. Δεν το κάνουμε, ποτέ δεν το έχουμε κάνει και ούτε πρόκειται να το κάνουμε ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση της Full Colour Black, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις φιλανθρωπικές δράσεις τους Banksy.