Θέλετε να δείχνετε πιο όμορφη από αύριο; Κλείστε για 10 λεπτά Facebook και Instagram!

thelete-na-deixnete-pio-omorfi-apo-aurio-kleiste-gia-10-lepta-facebook-kai-instagram
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Πώς η αποχή από τα social media -και ο διαλογισμός- θα σας κάνουν να αγαπήσετε περισσότερο το...δέρμα σας.

Ζώντας σε μια κοινωνία που απορρίπτει ελαττώματα και ατέλειες, και προωθεί επιλογές γρήγορης επιδιόρθωσης, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της απογοήτευσης (κατάθλιψης;) εξαιτίας του τύπου της επιδερμίδας σας ή του μεγέθους των χειλιών σας. Και αυτό, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο: στην καλύτερη περίπτωση δημιουργείτε μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού σας (μιλώντας για τα φίλτρα εξωραϊσμού στις εφαρμογές των κινητών), ενώ στη χειρότερη, μπορεί να οδηγηθείτε σε παραμόρφωση της πραγματικής όψης σας (μιλώντας για ενέσιμες επεμβάσεις).

H Romila Mushtaq (γνωστή ως Dr. Romie), νευροψυχολόγος, συγγραφέας και life coach με εξειδίκευση στις συναισθηματικές διαταραχές, λέει: «Για κάθε γυναίκα που αισθάνεται μονίμως ανασφαλής ή ανικανοποίητη με την εικόνα του δέρματός της, όσες αισθητικές προσπάθειες κι αν κάνει για να καλύψει το πρόβλημα δεν θα πετύχει ποτέ το μεγάλο ζητούμενο: να αγαπήσει το δέρμα της. Γι’ αυτήν, η όψη της θα είναι διαρκώς το επίκεντρο του άγχους της και όσο τα πρότυπα ομορφιάς στα social media ανεβάζουν τον πήχη, τόσο η σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό θα διαρρηγνύεται».

 Η λύση βρίσκεται στον διαλογισμό: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπουν σε μια διαλογιστική κατάσταση, αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ακόμη και όταν βρίσκεστε στο ντους. Δεν αφορά το πού ή πώς το κάνετε, αλλά το πώς σας βοηθά να αισθάνεστε πιο άνετα και χαλαρά με τον εσωτερικό σας κόσμο», λέει η Dr. Romie.

Το άγχος για κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάζει η επιδερμίδα σας, από ξηρότητα και ωχρότητα έως μόνιμες ερυθριάσεις και ακμή, πιθανώς να είναι ο λόγος που τα δημιουργεί, και που καμία καλλυντική φόρμουλα ή αισθητική επέμβαση δεν έχει τη δύναμη να αντιστρέψει ολοκληρωτικά. «Ο τακτικός διαλογισμός αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να μειώσετε το στρες και να δώσετε στο δέρμα σας να αποκτήσει νέα προοπτική», τονίζει η Dr. Romie και αναφέρει τα αποτελέσματα μελέτης από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου αποδείχθηκε ότι μέσα από μια δεκάλεπτη ρουτίνα καθημερινού διαλογισμού επί οκτώ εβδομάδες, οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων έδειξαν τις σημαντικές μεταβολές που συμβαίνουν στη δομή του εγκεφάλου. «Η μείωση των στρεσογόνων συναισθημάτων βοήθησε την επιδερμίδα να παραμένει ήρεμη, ενώ διαμέσου των αναπνοών βελτιώθηκε εντυπωσιακά η διαδικασία αποτοξίνωσης του πεπτικού συστήματος (του δεύτερου εγκέφαλου του σώματος), με τελικό όφελος μια πιο τονωμένη, σφριγηλή και καθαρή επιδερμίδα», λέει η νευροψυχολόγος.

Το άλλο ενθαρρυντικό γεγονός που έδειξε η μελέτη είναι πως με τον διαλογισμό βελτιώνεται η κυκλοφορίας του αίματος στην επιδερμίδα, βοηθώντας τα κύτταρα να προσλαμβάνουν πλούσιο οξυγόνο και θρέψη. «Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ακόμη και για εκείνες τις γυναίκες με πολύ λιπαρή επιδερμίδα και βασανιστική ακμή», λέει η Dr. Romie και εξηγεί: «Οι ασκήσεις αναπνοών μέσω του διαλογισμού, χαρίζουν ένα αποτέλεσμα ηρεμίας στους μυς του προσώπου και καταπράυνσης της επιδερμίδας, οδηγώντας σε ένα είδος θεραπείας κατά της ακμής και των ερεθισμών από αλλεργίες ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες».

Κάντε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα: «Ο λόγος για τον οποίο τα social media είναι επιζήμια για τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη δική σας εικόνα, είναι ότι σας οδηγεί να συγκρίνεστε με πρότυπα ομορφιάς που πολλές φορές είναι ουτοπικά. Αυτός ο χιμαιρικός τρόπος σκέψης από πλευράς σας δεν προκαλεί τίποτε καλό, παρά μόνο ακόμη περισσότερο στρες. Άρα, επιπλέον ρυτίδες, σπυριά, κοκκινίλες και ξηρότητα. Και κατάθλιψη», τονίζει η νευροψυχολόγος και προτείνει: «Δεν περιμένω να διαγράψετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά ή να απενεργοποιήσετε εντελώς τους λογαριασμούς σας. Απλά, για το καλό της επιδερμίδας σας, μείνετε για δέκα λεπτά την ημέρα εκτός σύνδεσης από τα social media, και συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας κόσμο μέσω του διαλογισμού».

THE BEAUTY TEAM