Πάμε πίσω στο καλοκαίρι και την Ίο

ios-tsoukalas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Μιας και το καλοκαίρι δεν λέει να μας αφήσει, εμείς συνεχίζουμε να το αναπολούμε, γι’ αυτό και «πεταγόμαστε» μέχρι την Ίο, το «παρεξηγημένο» νησί των Κυκλάδων, που μόλις τα πλήθη απομακρυνθούν, ξαναβρίσκει την ιδιαίτερη ομορφιά του, μέσα από τις φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ίος αποτελεί ένα «παρεξηγημένο» νησί, αφού για πολλούς είναι συνώνυμο της διασκέδασης, της εκτόνωσης, της νεολαίας, των πάρτι, έχοντας περάσει από την παλιότερη πιο «ροκ» περίοδό της, στην πιο μαζική. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Μόλις τα πλήθη απομακρυνθούν είναι ένα πανέμορφο νησί, με γραφική Χώρα, όμορφες παραλίες, εκκλησάκια, παραδοσιακούς ανεμόμυλους, μικρούς οικισμούς και μια γνήσια κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, που αν είστε τυχεροί να την απολαύσετε σε… νηνεμία, θα ανακαλύψετε το πραγματικό πρόσωπό της.

Ο ταλαντούχος φωτογράφος, Τάσος Τσουκαλάς, κατάφερε να αποδώσει με τις φωτογραφίες του την απλή, νησιώτικη ομορφιά της, τον κυκλαδίτικο αέρα της που την κάνει πιο μαγική και την ησυχία της, όταν καταφέρνει να «ξεκουραστεί» από τον καλοκαιρινό όχλο.

Η υπερυψωμένη, όμορφη Χώρα της Ίου χαρακτηρίζεται από ανεμόμυλους, εκκλησίες και φυσικά πλήθος από στενάκια, μπαράκια, εστιατόρια και τουριστικά μαγαζιά.

Για όσους δεν ξέρουν πού βρίσκονται.

Το Αμοιραδάκειο Μέγαρο βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας και φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Δημαρχείο.

Ο προϊστορικός οικισμός του Σκάρκου, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Ίου και φανερώνει έναν από τους πιο σημαντικούς πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.

Η υπέροχη θέα από ψηλά, με μαγευτικό ορίζοντα.

Η παραλία της Αγίας Θεοδότης, με τη μεγάλη και πλατιά αμμουδιά της.

Προς παραλία Τζαμαρία, μόλις μερικά μέτρα από το τέλος της παραλίας του Γιαλού στο λιμάνι.

Και η παραλία Κουμπάρα με τα ρηχά, κρυσταλλένια της νερά.

Η γραφική παραλία του Βαλμά, που ονομάστηκε έτσι από μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες του νησιού.

Στον Μυλοπότα με στυλ.

Οι εκκλησίες, τα εκκλησάκια και τα τοξωτά καμπαναριά δεν λείπουν από την Ίο. Εδώ, το καμπαναριό της Αγίας Ειρήνης στη Χώρα φωτίζεται από τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Oμήρου. Εκεί είναι και ο τόπος ταφής του σημαντικού αυτού ποιητή, δημιουργού της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Την προτομή του θα τη βρείτε στο λιμάνι.

Χαλάρωση στο Μαγγανάρι.

Άλλο ένα από τα πολλά εκκλησάκια του νησιού, στο Μαγγανάρι.

Στο… Φαρ Ουεστ της Ίου.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν το δρόμο τους.

Στην… «Οία» της Ίου, 4 εκκλησάκια στη σειρά, με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Όταν ο ήλιος και το καλοκαίρι δύουν, τα λόγια περισσεύουν. 

Λίγα λόγια για τον Τάσο Τσουκαλά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε τελείως ερασιτεχνικά, με διάφορες κόμπακτ οικογενειακές φωτογραφικές με φιλμ, συντροφεύοντάς τον στις εφηβικές του διακοπές.

Tο 2003 παρακολουθεί τα διετή σεμινάρια φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου (1 χρόνο πρακτική σκοτεινού θαλάμου) με δασκάλους τον Νίκο Ανδρικόπουλο και τον Νίκο Δημολίτσα.

Έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές εκθέσεις (Ash in Art 2004, Ομαδική Αποφοίτων Ζωγράφου -Βίλα Βουγά- 2007, Basement Art Gallery 2007, Vault Theatre/30 χρόνια Ζωγράφου 2012, Gallery Art Zone 2018).

Περισσότερες φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.

https://www.tasostsoukalas.com

https://500px.com/ttsoukalas1978

https://www.instagram.com/tasos_tsoukalas_photos_/

https://www.facebook.com/tsoukalasphotos/?hc_ref=ARQ0xYhIZvZBV24HSwmx7-EM8If024jf4y9yIZT8dQLn3MoBznU4vrj-DyaIr_hxh1E

https://www.flickr.com/gp/61206119@N05/9awM7a

https://gurushots.com/anastasios.tsoukalas?tc=96d53818799bcd8ffe95425aee6721bb&fbclid=IwAR2i6PspQwgTZsQS3jTkfhoROcNrPg1XYQKvuS1G405S2-jGAxZyepSl2C4

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ