Μάρθα Φριντζήλα: «Ο μύθος είναι η μόνη μας άμυνα στο βάσανο της ύπαρξης»

martha-frintzila-o-muthos-einai-i-moni-mas-amuna-sto-basano-tis-uparksis-moni-mas-amuna-sto-basano-tis-uparksis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Η Μάρθα Φριντζήλα θα μοιραστεί στις 10 Ιουλίου τη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου, με τη Μαρία Φαραντούρη και τις Mazaher Ensemble και ανάμεσα στις πρόβες της, μιλά στο click@Life.

Μια συναυλία με τις Mazaher Ensemble, τις εκπροσώπους της θεραπευτικής μουσικής Zar από την Αίγυπτο, τη σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και τη Μάρθα Φριντζήλα, θα σηματοδοτήσει τη λήξη του Θερινού Σχολείου, που οργανώνει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας.

Κάπου ανάμεσα στις πρόβες της, η Μάρθα Φριντζήλα μας μίλησε για τη θεραπευτική μουσική Zar, την Αθήνα, τον ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα και τα παραμύθια.

Ετοιμάζετε μια συναυλία στο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με τη Μαρία Φαραντούρη και τις Mazaher Ensemble. Τι θα περιλαμβάνει;

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας καλωσορίζουμε τις Mazaher Ensemble με κάποια τραγούδια παραδοσιακά, αλλά αρκετά πειραγμένα, καθώς και με τραγούδια - ύμνους που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει και ακυκλοφόρητα τραγούδια. Μας συνοδεύουν: ο Παναγιώτης Τσεβάς στο πιάνο και το ακορντεόν, ο Χάρης Λαμπράκης στο νέι, ο Αντώνης Μαράτος στο μπάσο και το ούτι, ο Κώστας Νικολόπουλος στις κιθάρες και το λαούτο και ο Βασίλης Μαντζούκης στα κρουστά. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανήκει στις Mazaher, με τις οποίες θα συμπράξουμε στο τέλος της συναυλίας.

Ποιο είναι το κοινό σας σημείο στις μουσικές κουλτούρες τόσο της Μαρίας Φαραντούρη όσο και της μουσικής Zar;

Ο βυθός από όπου αντλούμε δύναμη για την τέχνη μας. Η ίδια η ζωή δηλαδή, με τα μυστήριά της.

Στόχος της τελετουργίας του Zar είναι η αρμονική συμβίωση με τις πνευματικές δυνάμεις που κατοικούν μέσα μας. Πόσο σημαντικό είναι σήμερα να ασχοληθούμε με την ενδοσκόπηση και γιατί πιστεύετε, ότι οι περισσότεροι το έχουμε παραμελήσει αυτό;

Το σημαντικό είναι να μην είμαστε μόνοι μας. Να καταφέρουμε να ζούμε και να δημιουργούμε με άλλους. Και μόνο όταν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας μπορεί να συμβεί αυτό. Αυτό που έχουμε παραμελήσει είναι η ανάγκη μας για Τέχνη και Παιδεία.

Είστε πολυπράγμων άνθρωπος. Δράτε ως στιχουργός, ερμηνεύτρια, σκηνοθέτιδα και ηθοποιός. Τι θα λέγατε ότι εκφράζει τον βαθύτερο εαυτό σας καλύτερα;

Κάθε ένα από αυτά καλύπτει και μια αδυναμία μου ή ανάγκη, βαθιά ή επιφανειακή. Δε θα μπορούσα να κάνω μόνο ένα από αυτά. Σίγουρα κάποιο δευτεραγωνιστεί όταν κάποιο άλλο πρωταγωνιστεί. Αλλά είναι πάντα εκεί.

Ποια είναι η δική σας «άμυνα» απέναντι στην άγρια πραγματικότητα;

Ο ρομαντισμός και ο μύθος.

Ποια η σχέση σας με την Αθήνα; Πάθους ή μίσους;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ζω κι εργάζομαι στην Αθήνα. Δύσκολα θα μετακόμιζα σε άλλη πόλη κι ακόμα δυσκολότερα θα πήγαινα σε κάποιο χωριό. Η ζωή μου ταιριάζει με τους ρυθμούς της Αθήνας.

Είχατε αναφέρει σε μια συνέντευξή σας ότι «ζείτε μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας». Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια στη ζωή μας;

Ο μύθος είναι η μόνη μας άμυνα στο βάσανο της ύπαρξης. Η ζωή χωρίς αυτόν είναι μαρτύριο.

Είχατε πει ότι «στο θέατρο δεν είμαι τόσο “παιχνιδιάρα” όσο στο τραγούδι». Τι σας κάνει τόσο ζωντανή στη σκηνή;

Έχω ως όχημα την μουσική κι έτσι είμαι πιο ελεύθερη. Στο θέατρο υπηρετώ ένα έργο και έναν ρόλο και έχω όλη την ευθύνη του. Μεγαλώνοντας όμως, τα καταφέρνω να μην παίρνω τον εαυτό μου τόσο στα σοβαρά και στο θέατρο. Δεν είναι εύκολο.

Και μια ευχή για το μέλλον;

Καλά μυαλά…

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]