Κριτική ταινίας:«Star Trek Into Darkness»

kritiki-tainiasstar-trek-into-darkness

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Τέσσερα χρόνια μετά την ανανεωτική και καινοτόμα προσαρμογή του Star Trek από τον J.J.Abrams, η θρυλική Σάγκα συνεχίζεται με ένα νέο θεαματικό επεισόδιο, το «Star Trek Into Darkness» που καταφθάνει δυναμικά στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

«Star Trek Into Darkness»

Για πρώτη φορά, οι οπαδοί του μύθου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα επεισόδιο της Σάγκα σε τρισδιάστατη απόδοση, με ποικίλα οπτικά εφέ ενισχυμένα, επιπλέον, από την τεχνολογία IMAX. Οι εικόνες που παράγονται είναι καθηλωτικές και απογειώνουν το θεατή παρασύροντάς τον σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης στο διάστημα.

Το 2009 ο σκηνοθέτης είχε βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας οδύσσειας που ζητούσε απαιτητικά μια συνέχεια. Το «Star Trek Into Darkness» είναι έτοιμο να τη δώσει, στέκοντας αξιοπρεπώς, με τον ίδιο ανανεωτικό αέρα που χαρακτήριζε το αμέσως προηγούμενο επεισόδιο.

Βρίσκουμε ξανά τον Κρις Πάιν στη θέση του φοβερού Κυβερνήτη Κερκ και το Ζάκαρι Κουίντο στο ρόλο του μυστηριώδους Σποκ. Τα δύο πρόσωπα δείχνουν να έχουν ωριμάσει, έχοντας διάφορες ανησυχίες να τους απασχολούν.

Η αυστηρή λογική (Σποκ) και το συναίσθημα ή το ενστικτώδες (Κερκ) βρίσκονται σε μια διαρκή διαμάχη δημιουργώντας κάποιους προβληματισμούς πάνω σε ζητήματα ισορροπίας.

Η σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου φιλμ, η φιλία τους δοκιμάζεται και τελικά ενδυναμώνεται μέσα από τις διάφορες περιπέτειες που θα περάσουν μαζί. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία στο Σποκ να αποκαλύψει μια άλλη πλευρά του εαυτού του, βαθιά ανθρώπινη και ανυποψίαστη από όλους, συνθέτοντας μια ταυτότητα ημι-ανθρώπινη και ημι-«βουλκάνια».

Οι ικανότητες και οι δυνάμεις του Κερκ δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς ένας επικίνδυνος εχθρός απειλεί με την παρουσία του την οργάνωση και διασπείρει το χάος. Ο εχθρός είναι επικίνδυνος επειδή, πρώτα από όλα, είναι κρυφός. Το πλήρωμα του Enterprise θα αναγκαστεί «να τα βάλει» με αμείλικτους τρομοκράτες που βρίσκονται στην καρδιά του και στοχεύουν στον αφανισμό όλων. Το βασικό κίνητρο δράσης του Κερκ θα είναι, τώρα, η εκδίκηση και η εξουδετέρωση του τρομερού αντιπάλου που έχει ξεπεράσει κάθε όριο..

Το concept του εσωτερικού εχθρού, του εχθρού «εκ των έσω», το αληθινό πρόσωπο του οποίου πρέπει να βγει άμεσα στο φως, τροφοδοτεί την ίντριγκα με περισσότερη πρωτοτυπία και δυναμισμό τοποθετώντας τη στο «παρόν».

Η έννοια της τρομοκρατίας έρχεται πάλι στην επιφάνεια, όπως σε αρκετές άλλες πρόσφατες ταινίες επιστημονικής φαντασίας («The Dark Knight», «The Dark Knight Rises», «Iron Man 3») ή και στο «Zero Dark Thirty» όπου κατέχει κεντρική θέση. Γίνεται έντονα αισθητό ότι η τρομοκρατία αποτελεί μια εμμονή, μια μόνιμη φοβία του σύγχρονου κόσμου και η Αμερική είναι από τους πρώτους που θέλει να βγάλει στο φως, εξολοθρεύοντας κάθε τρομοκράτη.

Κάτω από αυτήν την οπτική γωνία, η ταινία της Bigelow «Zero Dark Thirty» μπαίνει σε ένα σημασιολογικό παραλληλισμό με το «Star Trek Into Darkness», με το «dark» να αντηχεί ως σημείο σύνδεσης. Δύο ταινίες, τόσο διαφορετικές στο είδος, που άπτονται, όμως, ενός κοινού θέματος ή επιχειρήματος: τη φωτεινότητα, τη διαύγεια, όλα τα πρόσωπα και οι τρομοκράτες πρέπει να ανασυρθούν από τη σκιά και να έλθουν στο φως, ενώ η εκδίκηση και η τιμωρία θα χρησιμεύουν ως «εργαλεία» για το κοινό καλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο J.J.Abrams δίνει και μια προτεραιότητα στο διάλογο.

Ο J.J.Abrams, δημιουργός της σειράς «Lost» και σκηνοθέτης του «Mission Impossible III» και του «Star Trek», αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες, ενορχηστρώνοντας με μαεστρία πολύ-σύνθετες σκηνές δράσης. Μας κατακλύζει με εικόνες ποικίλης φύσεως και χρωματισμών, με παραφορτωμένα ντεκόρ, τοποθετεί οθόνες παντού, γυάλινες επιφάνειες, χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών πλάνα και καταφέρνει να είναι πρωτότυπος, μέσα στην αταξία, διασκεδαστικός, ελαφρύς και αστείος ταυτόχρονα.

Παίζουν: Κρις Πάιν, Ζάκαρι Κουίντο, Ζόι Σαλντάνα, Άλις Ιβ, Σάιμον Πεγκ, Άντον Γιέλτσιν, Τζον Τσο, Μπρους Γκρίνγουντ, Καρλ Ούρμπαν, Μπένεντικτ Κούμπερμπατς, Πίτερ Ουέλερ. H ταινία προβάλλεται από την UIP.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ