Μπήκαμε στα άδυτα του ΦΒΚ

fbk
ΤΡΙΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Σε αυτό το υπόγειο, κάτω από το δημοφιλές Frater&Soror, θες να μπεις τιμωρία και να μείνεις για καιρό.

Πώς είναι να τρως σε ένα υπόγειο, χωρίς παράθυρα, κατεβαίνοντας κάτι σκοτεινά σκαλιά κάτω από το αγαπημένο στέκι του Παγκρατίου Frater&Soror; Αν η κατάσταση σας θυμίζει λίγο ταινία τρόμου, έχετε πέσει έξω. Γιατί το ΦΒΚ, που άνοιξε πριν λίγες ημέρες επίσημα για τη νέα σεζόν, αποδείχτηκε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη, με ένα από τα πιο νόστιμα μενού που έχουμε δοκιμάσει φέτος.

Η κατάσταση εδώ είναι speakeasy και ανταποκρίνεται στην τάση που σε πολλές μητροπόλεις κάνει θραύση και θέλει εστιατόρια και bar «καμουφλαρισμένα» πίσω από μαγαζιά-βιτρίνες και που ο κόσμος τα μαθαίνει από στόμα σε στόμα, αναζητώντας τα σε περίεργα υπόγεια και διαδρόμους. Η ονομασία του, άλλωστε, εμπνευσμένη από το αρτικόλεξο ΦΒΚ (Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης) και την παλαιότερη αδελφότητα των αμερικανικών κολεγίων, το Phi Beta Kappa, όπου η λέξη «φιλοσοφία» αντικαθίσταται από τη λέξη «φαγητό», αρχίζει και παραπέμπει σε πιο «σκοτεινές» και «μυστηριακές» καταστάσεις.

Υπόγειο industrial φιλοσοφίας που με κάποιο τρόπο καταφέρνει να συνδυάσει κάτι από fine dining ατμόσφαιρα, με μια δόση σπιτικής οικειότητας 

Σε όλο αυτό προσθέστε και ένα μενού γευσιγνωσίας fine-dining φιλοσοφίας κι έχετε το πρώτο speakeasy fine dining εστιατόριο της πόλης, στο υπόγειο του Frater & Soror στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

Το ΦΒΚ αποτελεί τη νέα πρόταση των Λευτέρη Γεωργόπουλου και Θάνου Τσουνάκα (The Clumsies, Odori, Theory, Senios) σε συνεργασία με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο (Odori) και τον Γιώργο Γιγή, με τον βραβευμένο σεφ Δημοσθένη Μπαλόπουλο να βάζει ένδοξα την υπογραφή του στο μενού, το οποίο ακόμη και σήμερα, αρκετές ημέρες μετά την εμπειρία μας στο εστιατόριο και με καθαρό μυαλό, μας αναστατώνει όποτε το φέρουμε στο μυαλό μας.

Όλα ξεκίνησαν από την καραβίδα

Για να φτάσετε στο ΦΒΚ θα κατεβείτε τα σκαλιά από το Frater & Soror και θα συναντήσετε έναν industrial χώρο με αναφορές από τα 70’s και old school αισθητική, που με κάποιο τρόπο καταφέρνει να συνδυάσει κάτι από fine dining ατμόσφαιρα, με μια δόση σπιτικής οικειότητας και βιομηχανικά στοιχεία που προσδίδουν τη λεπτομέρεια στο χαρακτήρα του. Και κάπως έτσι, οι κολώνες από τσιμέντο, τα λευκά πλακάκια, το ψυγείο ωρίμανσης κρεάτων, τα στoιβαγμένα ξύλα και μια ιδιότυπη κάβα παίρνουν το ρόλο τους και πλαισιώνουν τα λιγοστά τραπέζια του εστιατορίου. Αν δεν γυρίσετε την πλάτη στην τζαμαρία, θα έχετε κιόλας την ευκαιρία να παρακολουθείτε την ανοιχτή κουζίνα, με τις σχάρες, τις ανοιχτές φωτιές, αφού όλα ψήνονται στο ξύλο, και τον Δημοσθένη Μπαλόπουλο με την ομάδα του να δρουν οργανωμένα, χωρίς να δημιουργούν άγχος στον επισκέπτη, προκειμένου να παρουσιάσουν το δικό τους επίτευγμα, που δίνει ζωή και γεύση στο ΦΒΚ: ένα καλά μελετημένο degustation μενού επτά πιάτων με διεθνή προσανατολισμό, με το καπνιστήριο και τη sous vide τεχνολογία να μαρτυρούν την αδυναμία του σεφ στις δημιουργικές τεχνικές, με εκλετές κοπές κρεάτων, εποχικές πρώτες ύλες και συνδυασμούς, άλλοτε πιο απλούς, άλλοτε πιο τολμηρούς, που τελικά αφήνουν ένα comfort αποτέλεσμα στον ουρανίσκο.

Από το amuse-bouche κιόλας φάνηκε η δημιουργικότητα, με τα σου παρμεζάνας με πράσινο μήλο και το συμιακό γαριδάκι τεμπούρα με καπνιστή μαγιονέζα, όπως και από το ψωμί με φυσικό προζύμι που συνδυάστηκε με βούτυρο με πορτοκάλι και μυρωδικά.

Η τερίνα-όνειρο

Από το μενού, πρώτη κατέφτασε η ελληνική ωμή καραβίδα, με πορτοκάλι, σαλάμι Δράμας, tempura και πεντανόστιμη σάλτσα μπισκ λαχανικών, με υπέροχο ζελέ πορτοκαλιού, σε έναν αρμονικό συνδυασμό που άφηνε και μια πικάντικη χροιά, ενώ ακολούθησε το κονσομέ μανιταριών με μανιτάρια που σωτάρονται σε γιαπωνέζικο ζωμό dashi, με ελαιόλαδο, λάδι από σάκε και μυρωδικά, αφήνοντας και πάλι μια όμορφη καπνιστή χροιά και μαρτυρώντας ξανά την αγάπη του σεφ για τις καπνιστές γεύσεις.

Η χοιρινή τερίνα που ήρθε στη συνέχεια με κουνουπίδι σε ζύμωση με μαγιονέζα με μείγμα μπαχαρικών vadouvan, σμέουρα, μυρωδικά και παρουσιασμένη σαν έργο τέχνης, ήταν ένα από τα highlight της βραδιάς, τόσο οπτικά, όσο και γευστικά. Κάπου εκεί αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι το ένα πιάτο ήταν καλύτερο από το άλλο και σταδιακά το μενού κλιμακωνόταν.

Το κουνουπίδι με καρότα κονφί, σάλτσα ανθότυρου Κρήτης με κουνουπίδι, σταφύλι, κάνναβη, γκρανόλα ήταν νόστιμο, με διαφορετικές υφές, αποδεικνύοντας ότι και τα vegetarian πιάτα μπορούν να σταθούν ισότιμα σε ένα μενού με κρέας και θαλασσινά.

O βραβευμένος σεφ Δημοσθένης Μπαλόπουλος και η ομάδα του κάνουν θαύματα στο υπόγειο του Frater&Soror

Επόμενο πιάτο ήταν το φαγκρί με μια πεντανόστιμη beurre blanc με πορτοκάλι, μαγιά, φύκια και συμιακό γαριδάκι, με αχλάδι ποσέ στην κορυφή, ενώ μετά ακολουθούσε το δίλημμα του κυρίως: καπνιστή στηθοπλευρά με πουρέ κόκκινου λάχανου ή ορτύκι με γλάσο σόγιας; Εμείς κινηθήκαμε προς την στηθοπλευρά Black Angus με κουλί μαϊντανού, πουρέ κόκκινου λάχανου, σιτάρι, κρέμα porcini, ξίδι από σμέουρα και σάλτσα κόκκινου κρασιού να προστίθεται επί τόπου, δίνοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα αρωμάτων και γεύσεων, σε ένα εξαιρετικό, τρυφερό κρέας.

Το επιδόρπιο, αν και όχι και τόσο instagram-ικό, συνδύαζε sabayon μήλου, καπνιστή butterscotch, πουρέ μήλου, crumble φουντουκιού και tuille καραμέλας, συνθέτοντας για εμάς το τέλειο γλυκό και ένα ακόμη highlight στις γεύσεις της βραδιάς.

Για τους λάτρεις του κρασιού, να πούμε ότι πρωταγωνιστές στο ΦΒΚ είναι τα φυσικά και βιοδυναμικά κρασιά από Μεσόγειο που θα βρείτε αποκλειστικά εκεί, με τη λίστα να επιμελείται ο Ηλίας Γεωργόπουλος, με ετικέτες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Τελειώνοντας η βραδιά κι αφού εξαλείψαμε και τα μινιαρντίζ, αυτό που μας έμεινε από την επίσκεψή μας στο υπόγειο του Frater&Soror ήταν ότι το ΦΒΚ κατάφερε με έναν δικό του τρόπο να συνθέσει μια fine dining εμπειρία με comfort αίσθηση και να μας χαρίσει γεύσεις που ο ουρανίσκος μας θα αναζητά για καιρό. Και ότι μπορείς να περάσεις ανέλπιστα καλά σε ένα υπόγειο.

Info
ΦΒΚ
Αμύντα 6, Αθήνα
698 880 1108
Ανοιχτά Τετάρτη - Σάββατο, κατόπιν κράτησης

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ