Κι όμως, ο πολύς καλλωπισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία

gunaika-omorfia-spa-katharismos-prosopou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις 4 εξαιρετικά επιβλαβείς παρενέργειες από τα καλλυντικά που απλώνετε κάθε μέρα στο πρόσωπο και στα μαλλιά σας.

Σε έναν κόσμο όπου η ζωή πολλών γυναικών κρίνεται από το πόσο καλή εικόνα προβάλλουν στις αναρτήσεις τους στα social media, υπάρχει μια διαρκής έμφαση στο υπερβολικό μακιγιάζ. Αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μια ανάλαφρη βάση και μια πινελιά μάσκαρα αρκούν για να ζωντανέψουν ικανοποιητικά την εικόνα του προσώπου σας σε κάθε περίσταση, ενώ ταυτόχρονα φωνάζουν ότι η καθημερινή εφαρμογή make-up με βαριές υφές και αλλεπάλληλες στρώσεις, κρύβει αρκετούς κινδύνους όχι μόνο για την επιδερμίδα αλλά και για την υγεία σας -κυριολεκτικά μιλώντας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι εκτός από την πιθανή εμφάνιση οφθαλμικών λοιμώξεων, αλλεργιών του δέρματος, ακμής και γενικών ερεθισμών, υπάρχουν ακόμη πιο επιζήμιες παρενέργειες. O καθηγητής δερματολογίας και επιστημονικός διευθυντής της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, Dr. Warren Heymann, τις αναλύει.


Πονοκέφαλοι: Χημικά όπως η διαζολιδινυλουρία και η DMDM ​​υδαντοΐνη, αμφότερα τα οποία τείνουν να απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη, είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε πολλά καλλυντικά προϊόντα και χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακό συντηρητικό. «Αυτές οι χημικές ουσίες είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι προκαλούν πονοκεφάλους, ερεθισμούς των βλεννογόνων και βλάβες στα μάτια», λέει ο καθηγητής.

Προβλήματα μαλλιών: Προϊόντα όπως gel, σπρέι, serum, σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών, περιέχουν αρκετές επιβλαβείς χημικές ουσίες, οι οποίες πρόσκαιρα δίνουν το υπέροχο στυλ που ζητάτε, αλλά τελικά καταστρέφουν τα μαλλιά σας μακροπρόθεσμα. «Η εκτεταμένη χρήση χημικών προϊόντων styling μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα, ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής, αραίωση μαλλιών και ακόμη και μαζική απώλεια», τονίζει ο Dr. Heymann.

Υπογονιμότητα: Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και τα αποσμητικά απορροφώνται άμεσα από το δέρμα σας, οπότε είναι πολύ πιθανό οι χημικές ουσίες που υπάρχουν εκεί μέσα να διαρρέουν βαθύτερα στον οργανισμό σας. Μια μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας διαπίστωσε ότι χημικά συστατικά όπως βουτυλοπαραμπέν, μεθυλοπαραμπέν, αλουμίνιο σε σκόνη, ceteareth-20 και βενζυλική αλκοόλη -τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία περιποίησης της επιδερμίδας ακόμη και σε προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί φυσικά-, επηρεάζουν δυσμενώς την ομαλή λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ορμονική ανισορροπία: «Η παρατεταμένη χρήση απολεπιστικών προϊόντων κατά της ακμής όπως και αποσμητικών, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ενδοκρινικό σύστημα και να παρεμβαίνει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα», λέει ο καθηγητής και εξηγεί: «Η τρικλοσάνη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε αυτές τις κατηγορίες καλλυντικών, είναι μια χημική μικροβιοκτόνα ένωση, η οποία απορροφάται και συσσωρεύεται στο σώμα επηρεάζοντας τον θυρεοειδή αδένα και προκαλώντας ανισορροπία στις ορμονικές εκκρίσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις που σχετίζονται με το θυρεοειδή, όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι, αύξηση σωματικού βάρους και κατάθλιψη».

THE BEAUTY TEAM