Τα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας

ta-10-simantikotera-aksiotheata-tis-ispanias

Τα «κρεμαστά» σπίτια της Cuenca

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Αρχαία μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα, παραδοσιακά χωριά, «ζωντανές» πόλεις και πανέμορφες παραλίες… Η Ισπανία προσφέρει μια ποικιλία από τουριστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Από τα αρχαία μνημεία που άφησαν οι Ρωμαίοι και οι Μαυριτανοί, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα λευκά χωριά στην Ανδαλουσία και την αστική ζωντάνια της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, η Ισπανία προσφέρει μια ποικιλία από τουριστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Εκτός όμως από τα αξιοθέατα και τα τοπία χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα και ελκύουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών: Οι καταπράσινες εκβολές της Galicia δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές από τις ερήμους της Almería ή τα τραχιά βουνά της Σιέρα Νεβάδα.

Και έπειτα, υπάρχουν αμέτρητες «αστραφτερές» παραλίες που απλώνονται διάσπαρτα στις ισπανικές ακτές. Και ακόμη και αν το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες, πάντα μπορείτε να βρείτε μερικές πιο απομονωμένες και ήρεμες.

Ας δούμε λοιπόν τα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας…

Palacio Real-Μαδρίτη

Το Palacio Real (Βασιλικό Παλάτι) της Μαδρίτης, είναι η επίσημη κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, αν και χρησιμοποιείται μόνο για κρατικές τελετές ενώ των υπόλοιπο χρόνο είναι ανοιχτό στο κοινό. Το Βασιλικό Παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1738 και του 1755 και ο βασιλιάς Κάρλος Γ’ μετέφερε την κατοικία του εκεί το 1764. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν μέσα στα δωμάτια και τις αίθουσες του παλατιού και να θαυμάσουν την εξαιρετική διακόσμησή του.

Το κυνήγι του ταύρου-Παμπλόνα

Η Παμπλόνα είναι μια πόλη στη Navarra, γνωστή για το φεστιβάλ του San Fermin που διεξάγεται κάθε χρόνο από τις 6 μέχρι τις 14 Ιουλίου. Στο επίκεντρο του φεστιβάλ είναι το El Encierro, δηλαδή οι ταυροδρομίες, μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει τρέξιμο μπροστά από μια ντουζίνα ταύρων που έχουν αφεθεί ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης. Το ιδιόμορφο έθιμο γιορτάζεται από το 1591 και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, ενώ δε λείπουν και οι τραυματισμοί.

Παραλία La Concha-Χώρα των Βάσκων

Προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους με τους απότομους γκρεμούς και τα γύρω νησιά, η La Concha στο San Sebastian φημίζεται ως μια από τις καλύτερες αστικές παραλίες στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ισπανία. Μπορείτε να κάνετε surf, να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας σε αναζήτηση των καλύτερων εστιατορίων και φυσικά να απολαύσετε την πανέμορφη θέα του τοπίου.

Το Υδραγωγείο της Segovia

Το Υδραγωγείο της Segovia είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία που άφησαν οι Ρωμαίοι στην Ισπανία. Το αρχαίο υδραγωγείο μεταφέρει νερό για 16 χλμ. από τον ποταμό Frio μέχρι τη Segovia και χτίστηκε με περίπου 24 χιλιάδες τόνους γρανίτη χωρίς τη χρήση κονιάματος. Πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 50 μ.Χ. και εξακολουθούσε να παρέχει νερό στην πόλη ακόμη και κατά τον 20ο αιώνα.

Νησί Ibiza-Βαλεαρίδες νήσοι

Η Ibiza είναι μια από τις Βαλεαρίδες Νήσους στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ξέφρενα πάρτι σε όλη την Ευρώπη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται με τουρίστες να συρρέουν για να διασκεδάσουν στα νυχτερινά κλαμπ, τα beach bars και τα εστιατόρια.

Cuenca

Η Cuenca βρίσκεται μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαλένθια και είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης. Τα «κρεμαστά» σπίτια είναι χτισμένα ακριβώς πάνω στην άκρη του βράχου, σε μια απότομη πλαγιά, πάνω από το φαράγγι Huecar, κάνοντας την Cuenca μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ισπανίας και ένα «κόσμημα» στην επαρχία Castilla La Mancha.

Sagrada Familia-Βαρκελώνη

Η Sagrada Familia είναι μια μεγάλη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη και μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν όλης της Ισπανίας. Είναι ένα έργο του Antoni Gaudi, του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα που ασχολήθηκε με αυτό για περίπου 40 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1926. Η κατασκευή της βασιλικής ξεκίνησε το 1882 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

El Escorial, San Lorenzo de El Escorial

Το El Escorial βρίσκεται στους πρόποδες της Sierra de Guadarrama και ήταν το πολιτικό κέντρο της ισπανικής αυτοκρατορίας από τον βασιλιά Φίλιππο Β’. Ο βασιλιάς όρισε αρχιτέκτονα τον Juan Bautista de Toledo το 1559 και μαζί σχεδίασαν το El Escorial ως ένα μνημείο για τον ρόλο της Ισπανίας ως το επίκεντρο του χριστιανικού κόσμου και για να τιμήσει την ισπανική νίκη επί της Γαλλίας στη μάχη του Saint Quentin το 1557, που συνέπεσε με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Λαυρεντίου. Αποτελείται από δύο αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας: το El Real Monasterio de El Escorial και τη La Granjilla de la Fresneda. Σήμερα, το κτήριο λειτουργεί ως μοναστήρι, βασιλικό παλάτι, μουσείο και σχολείο.

Το τζαμί της Κόρδοβα

Το τζαμί της Κόρδοβα είναι ένα αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που ξεκίνησε γύρω στα 600 μ.Χ. (ως εκκλησία) και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί δείγμα «ένωσης» του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως: έχει 19 νάρθηκες και διπλή καμάρα με 856 κολώνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί βάσει διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς τον 13ο αιώνα, το τέμενος μεταβλήθηκε στον Καθεδρικό ναό της πόλεως και αργότερα ξανακτίσθηκε μερικώς.

Παλάτι Alhambra-Γρανάδα

Μισό οχυρό, μισό παλάτι και μισό κήπος, το Alhambra (Κόκκινο Φρούριο) βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με θέα την πόλη της Γρανάδας, στη νότια Ισπανία. Το παλάτι χτίστηκε τον 14ο αιώνα από Μαυριτανούς μονάρχες και σήμερα η Alhambra είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας με πολλούς να επισκέπτονται την πόλη, κυρίως για να δουν από κοντά αυτό το φρούριο. Το 1984 η Αλάμπρα, μαζί με τη Generalife και το Albaicín, αναγνωρίστηκαν ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.