Τα καλύτερα εστιατόρια σε μουσεία

ta-kalutera-estiatoria-se-mouseia

Το Le Georges Restaurant, Κέντρο Pompidou, Παρίσι

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Πλέον, τα εστιατόρια των μουσείων έχουν καθιερωθεί στο μυαλό πολλών ως ένας εξαιρετικός γαστριμαργικός προορισμός. Ας δούμε μερικά από τα πιο εκλεκτά…

Κάποτε θεωρούνταν ένα διάλειμμα ανάμεσα στα εκθέματα των μουσείων, παρά ως ένας γαστρονομικός προορισμός. Πλέον όμως, τα εστιατόρια των μουσείων έχουν καθιερωθεί στο μυαλό πολλών ως ένας εξαιρετικός γαστριμαργικός προορισμός. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά προσφέροντας σπιτικά και καινοτόμα μενού και οι καλοφαγάδες συρρέουν για να απολαύσουν και φαγητό, πέρα από τέχνη ή ιστορία.

Είτε μιλάμε για το Guggenhaim στο Μπιλμπάο είτε για χώρους τέχνης στη Νέα Υόρκη ή για οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τα εστιατόρια των μουσείων προσφέρουν ξεχωριστά μενού από διάσημους σεφ και εντυπωσιακή θέα. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω για να πειστείτε; Ας δούμε λοιπόν, σε ποια μουσεία ανά τον κόσμο συνδυάζεται ιδανικά… ο άρτος με τα θεάματα.

Café d’Art, Μουσείο Hara, Τόκυο

Κάποτε περιγραφόταν ως μια όαση στην τσιμεντένια ζούγκλα του Τόκυο. Το Café d’Art στο μουσείο Hara όμως, προτείνεται σε οποιονδήποτε λατρεύει τα γλυκά. Σεφ ζαχαροπλαστικής πειραματίζονται με διάφορα κέικ για να τα ταιριάξουν στο θέμα της κάθε έκθεσης. Το εστιατόριο άνοιξε το 1985 έχοντας θέα στον κήπο γλυπτικής του μουσείου και είναι ένα υπέροχο μέρος για να πιείτε μια σαμπάνια μετά από την επίσκεψή σας σε ένα από τα παλαιότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ιαπωνία.

Πληροφορίες: www.haramuseum.or.jp .

Caffè Storico, New York Historical Society, Νέα Υόρκη

Με θέα το Central Park και γεμάτο με μοντέρνα αντικείμενα, όπως τραπέζια με λευκό μάρμαρο και κίτρινους καναπέδες, το Caffè Storico είναι ένας κρυμμένος θησαυρός του New-York Historical Society. Προσφέρει cicchetti (μικρά σνακ που προσφέρονται σε τοπικά μπαρ της Βενετίας) όπως και σπιτικές συνταγές από τη Βόρεια Ιταλία. Κάποιες από αυτές είναι το ριζότο arancini, στριφτά garganelli και παπαρδέλες με πάπια ραγκού και τριμμένη σοκολάτα. Ένα δείπνο στο Caffè Storico υπόσχεται ένα γευστικό διάλειμμα από τα συνηθισμένα.

Πληροφορίες: www.nyhistory.org/dine .

Frank Restaurant, Πινακοθήκη του Οντάριο, Τορόντο

Το 2008 η Πινακοθήκη του Οντάριο καλωσόρισε το Frank Restaurant κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης από τον διάσημο αρχιτέκτονα Frank Gehry. Το επώνυμο εστιατόριο διαθέτει ένα μενού με διεθνείς πινελιές και επιλογές όπως βοδινό στη σχάρα με ελιές και κριτσίνια σκόρδου, όπως και δημιουργικές προσεγγίσεις σε κλασικά πιάτα. Ο απλός και σύγχρονος χώρος παρουσιάζει δουλειές από τον Αμερικανό ζωγράφο Frank Stella και διοργανώνει εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κρασιού κάθε μήνα.

Πληροφορίες: www.ago.net/frank/ .

Gather by D’Amico, Walker Art Center, Μινεάπολις, Η.Π.Α.

Κάθε μήνα το εστιατόριο Gather by D’Amico στο Walker Art Center έχει έναν προσκεκλημένο σεφ, που προσθέτει δύο υλικά της επιλογής του στο μενού, τα οποία θα εμφανίζονται κάθε Πέμπτη για τον υπόλοιπο μήνα. Την πρώτη Πέμπτη οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τους σεφ αυτοπροσώπως και να δοκιμάσουν πιάτα που προσφέρονται λίγες φορές. Πέρα από το μενού των προσκεκλημένων σεφ, υπάρχει και κουζίνα με περίφημο πιάτο τα παϊδάκια στη σχάρα και μια τρομερή θέα στη Μινεάπολις από την ταράτσα, όπου είναι το τέλειο σημείο για να δεις τον κόσμο να περνά τα καλοκαιρινά απογεύματα. Επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη, προτείνεται κράτηση.

Πληροφορίες: www.walkerart.org/visit/dining .

Le Georges Restaurant, Κέντρο Pompidou, Παρίσι

Το Le Georges Restaurant είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που σχεδιάστηκε από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Jakob + MacFarlane και βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Κέντρου Pompidou, γνωστού μουσείου σύγχρονης τέχνης του Παρισιού. Το Le Georges συνδυάζει ένα τεράστιο ροζ μπαρ με καλλιτεχνικά μεταλλικά σπήλαια και μια εξωτερική βεράντα που μπορεί να υπερηφανεύεται για την καλύτερη θέα στο Παρίσι. Η κουζίνα είναι γαλλική με ένα άρωμα Ασίας, με επιλογές όπως πικάντικο ταρτάρ, βοδινό κρέας στη σχάρα με σάλτσα béarnaise και τάρτα με λεμόνι και βατόμουρο για επιδόρπιο.

Πληροφορίες: www.beaumarly.com/georges/accueil .

M. Welles Dinette, MoMA PS1, Νέα Υόρκη

Το M. Wells στο MoMA PS1 είναι μια στυλιζαρισμένη καφετέρια που στεγάζεται σε πρώην δημόσιο σχολείο και είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον θα συναντήσετε στην περιοχή του Queens. Το εστιατόριο έχει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μενού που περιλαμβάνει τα πάντα, από σαλιγκάρια μέχρι μυελό των οστών και πουτίγκα αίματος και οι λεπτομέρειες είναι γραμμένες με κιμωλία σε έναν πίνακα που κρέμεται στην αίθουσα της τάξης.

Πληροφορίες: http://momaps1.org/about/mwells/ .

Nerua, Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο

Ο Josean Alija ξεκίνησε την καριέρα του στη μαγειρική σε ηλικία 17 ετών και εξάσκησε τις ικανότητές του στο ξακουστό El Bulli, οπότε δεν είναι άγνωστος ως προς τις αβάν-γκαρντ γαστρονομικές επιλογές του. Σήμερα είναι το κεντρικό πρόσωπο του εστιατορίου Nerua στο μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, μια βιομηχανική πόλη στη βόρεια Ισπανία που είναι γνωστή για τη βασκική κουλτούρα της. Με δημιουργίες όπως ψητή πάπια φουά γκρα με γλασαρισμένα καρότα και χτυπημένη καζεΐνη με παγωτό φράουλα και βιολέτα, το Nerua έχει κεντρίσει την προσοχή κοινού και κριτικών, και με το σχεδιασμό του Frank Gehry διαθέτει και κομψή και καλαίσθητη διακόσμηση.

Πληροφορίες: www.nerua.com .

Palettes, Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ

Σε αντίθεση με πολλά εστιατόρια σε μουσεία, το Palettes προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από κάθε σημαντικό έκθεμα. Δηλαδή περίπου τρία το χρόνο. Για παράδειγμα, ένα έκθεμα της Georgia O’Keeffe συνδυάστηκε με σούπα με μαύρα φασόλια, κίτρινη ντομάτα pico de gallo και κοτόπουλο τηγανισμένο σε βουτυρόγαλα, με ροδέλες κρεμμυδιού, φασόλια Anastazi και σάλτσα από φιστίκι.

Πληροφορίες: www.ktrg.net/palettes/ .

Terzo Piano, Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο

Στον τρίτο όροφο της Μοντέρνας Πτέρυγας του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο και με πανοραμική θέα στο Millenium Park, βρίσκεται το Terzo Piano. Με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Tony Mantuano, το εστιατόριο με μεσογειακές επιρροές αναδεικνύει τα προϊόντα των μεσοδυτικών πολιτειών. Ο Mantuano διατηρεί τα πιάτα απλά, όπως τη σαλάτα της άνοιξης με μπιζέλια, σπιτική pancetta, τριμμένο τυρί και βινεγκρέτ κρεμμυδιού ή χειροποίητα ζυμαρικά με κοκκινιστό κουνέλι, ξανθές σταφίδες, δυόσμο και παρμεζάνα. Η διακόσμηση του εστιατορίου με λευκά δρύινα πατώματα, ημιδιαφανείς πίνακες και μεγάλα παράθυρα, «αντηχεί» αυτή την αίσθηση της απλότητας.

Πληροφορίες: www.terzopianochicago.com/ .