H πολλή δουλειά «τρώει» την επιδερμίδα

h-polli-douleia-troei-tin-epidermida
ΤΡΙΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Επιστημονικές συμβουλές προστασίας της ομορφιάς σας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα οκτάωρο υψηλής καταπόνησης.

Λεπτές γραμμές, ρυτίδες χαλάρωση θαμπή και κουρασμένη όψη, είναι μερικά από τα ψεγάδια που αφήνει κάθε μέρα στο πρόσωπό σας ένα απαιτητικό επαγγελματικό οκτάωρο. Η ατμόσφαιρα του γραφείου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από ρύπους και τοξικές ουσίες, με τον κλιματισμό, την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες και το εργασιακό στρες, να σας οδηγούν στο τέλος κάθε ημέρας, όλο και πιο πρόωρα γερασμένες.Εδώ, ένας επιστημονικός οδηγός επιβίωσης της υγείας και της ομορφιάς της επιδερμίδας σας, ενόσω εργάζεστε πυρετωδώς.

Mειώστε τις ρυτίδες που προκαλεί ο κλιματισμός: Ο ξηρός αέρας του air condition αφυδατώνει σφοδρά το δέρμα. Το καταλαβαίνετε από τις πρώτες ώρες στο γραφείο, όταν το πρόσωπό σας στεγνώνει και «τραβάει» -κι αυτό είναι μόνο η αρχή. «Όσο πιο στεγνή παραμένει μια επιδερμίδα σε συστηματική βάση, τόσο πιο γρήγορα θα αποτυπωθούν τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο. Ο ξηρός αέρας, κυριολεκτικά ρουφάει την υγρασία της επιδερμίδας αφήνοντάς τη στεγνή και αναδεικνύοντας έτσι και την παραμικρή ρυτίδα», λέει η Dr. Dendy Engelman, διευθύντρια δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής στο Metropolitan Hospital της Νέας Υόρκης, και συμβουλεύει: «Εκτός από το να πίνετε δύο λίτρα νερού και να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του εργασιακού χρόνου, είναι απαραίτητο να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας τακτικά με ένα κατάλληλο προϊόν που πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας. Αναζήτησε φόρμουλες που περιέχουν “στεγανωτικά” στοιχεία όπως η γλυκερίνη, φυτικά έλαια (ιδανικά από αβοκάντο) και λιπαρά οξέα. Απαραίτητο είναι και ένα ενυδατικό σπρέι προσώπου, το οποίο μπορείτε να απλώνετε όσο συχνά θέλετε».

Τα κομπιούτερ και τα μάτια σας: Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τα μάτια συχνά κουράζονται, δεν λιπαίνονται σωστά και στεγνώνουν. Επίσης, μπορεί, ύστερα από ώρες να εμφανιστούν πρηξίματα και σακούλες στα βλέφαρα αλλά και ρυτίδες στο πόδι της χήνας. Η Dr. Engelman συμβουλεύει: «Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα μικρά γράμματα και ζαρώνετε ασυναίσθητα την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια ώστε να αντεπεξέλθετε στην ανάγνωση, προφανώς πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να επιβεβαιώσει μια επικείμενη πρεσβυωπία και να σας συστήσει τα κατάλληλα γυαλιά οράσεως. Αν δεν πάσχετε από πρεσβυωπία αλλά παρατηρείτε έντονη ευαισθησία και κούραση από τη χρήση της οθόνης του υπολογιστή, υπάρχουν ειδικά γυαλιά οράσεως ή προστατευτικά τζάμια οθόνης, τα οποία προστατεύουν τα μάτια σας από την ακτινοβολία».Σε κάθε περίπτωση, η Dr. Engelman προτείνει την χρήση ενός serum με αλόη, την οποία θα απλώνετε καθημερινά στα άνω και κάτω βλέφαρα, λίγο πριν φύγετε για το γραφείο: «Ένα τέτοιο serum, χάρη στη μη λιπαρή του σύσταση, βοηθά τα βλέφαρα να είναι ανάλαφρα και ζωηρά, ενώ ταυτόχρονα, η αποτοξινωτική και αντιρυτιδική του δράση παρέχει διαρκή προστατευτική και καταπραϋντική δράση κατά της δημιουργίας ρυτίδων».

 Το αντίδοτο στο εργασιακό στρες: «Ναι, το άγχος που βιώνετε κάθε ώρα και λεπτό μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία σας και στην αρτηριακή σας πίεση. Ωστόσο, ο συνδυασμός και των δυο, προκαλεί το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην όψη του προσώπου σας», λέει η Dr. Engelman και εξηγεί: «Τότε είναι που το δέρμα σας -λουσμένο στην κορτιζόλη και την αδρεναλίνη- αναστέλλει την παραγωγή ινοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που ευθύνονται για την έκκριση ινών ελαστίνης και κολλαγόνου. Έπειτα από μια διαρκή κατάσταση στρες, το αποτέλεσμα είναι μια επιδερμίδα πολύ πιο γερασμένη, κουρασμένη, άτονη, ευαίσθητη και ανοχύρωτη. Σ’ αυτή την εικόνα, έντονο παρασκηνιακό ρόλο παίζουν και οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιτίθενται με σφοδρότητα στα κύτταρα δημιουργώντας βλάβες ζωτικής σημασίας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο DNA της επιδερμίδας».Τι αντίδοτο υπάρχει για τέτοιες καταστάσεις; Η Dr. Engelman συστήνει τρία βασικά προϊόντα που πρέπει να υιοθετήσετε στη ρουτίνα προστασίας της επιδερμίδας σας ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Τα πρώτα δυο είναι ένας αντιοξειδωτικός ορός και μια κρέμα με Α-ρετινοειδή ή βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ για τοπική χρήση, τα οποία απλώνετε κάθε βράδυ ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα, στο πλαίσιο της φυσικής αποκατάστασης που συμβάλλεται τις ώρες ύπνου από τον οργανισμό. «Η συνέργεια αντιοξειδωτικού ορού και κρέμας με ρετινόλη βοηθά στη σταθεροποίηση των κυττάρων του δέρματος σε περιόδους στρες, ενισχύει δραστικά την άμυνά τους από τις ελεύθερες ρίζες και προάγουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου», τονίζει. Το τρίτο προϊόν είναι για το πρωινό ξύπνημα και αφορά σε μια κρέμα προσώπου με πεπτίδια: «Πρόκειται για μόρια λιπιδίων που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στη μεμβράνη κάποιων συγκεκριμένων κυττάρων, στα οποία οφείλεται η διατήρηση και η ανάπτυξη μιας επιδερμίδας που θέλει να νιώθει σφριγηλή, απαλή, λεία και ανθεκτική σε κάθε επίθεση από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες», τονίζει η Dr. Engelman.

THE BEAUTY TEAM