Ταξίδι στην Γκόα: πέντε λόγοι να το βάλετε στόχο

gkoa-india
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Με καινούργια ξενοδοχεία, νέες πτήσεις, καθαρότερες παραλίες και αναπτυσσόμενη foodie σκηνή, ίσως είναι καιρός για ένα ταξίδι στην Γκόα της Ινδίας, κι ας μην κάνετε γιόγκα.

Στα νοτιοδυτικά παράλια της Ινδίας, η Γκόα είναι το μικρότερο κρατίδιο της χώρας, δημοφιλές ανάμεσα στους κύκλους της γιόγκα, αλλά και στους σύγχρονους «χίπιδες», οι οποίοι έβρισκαν καταφύγιο εκεί, στη σκιά των κοκοφοίνικων, για να κάνουν διαλογισμό. Δεν χρειάζεται, όμως, να είστε γιόγκι ή χίπης για να την επισκεφτείτε, ειδικά τώρα που το μέρος αρχίζει και αναπτύσσεται. Οι παρακάτω λόγοι θα σας πείσουν να βγάλετε εισιτήριο.

Γκόα δεν είναι μόνο παραλίες
Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε πέρα από τις χρυσαφένιες της παραλίες κι οι ταξιδιώτες ολοένα και το συνειδητοποιούν. Εκκλησίες και μοναστήρια που έχουν μπει στη λίστα της Unesco με τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με σημαντική την εκκλησία του Bom Ιησού, στην οποία βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Francis Xavier, αλλά και το πολύχρωμο χάος του Panaji που είναι η πρωτεύουσα, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που πρέπει να δείτε. Χάρη στις ξεναγήσεις σε αυτή την πλευρά της Γκόα και σε e-bike tours που πραγματοποιούνται σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, γίνεται ακόμη πιο εύκολο να γνωρίσετε το μέρος.

Το Postcard Moira μέσα στη φύση

Ανοίγουν συνεχώς νέα ξενοδοχεία
Τον Δεκέμβριο πρόκειται να ανοίξει το Hilton Goa Resort πάνω από τις όχθες του ποταμού Nerul, αποτελώντας την ιδανική βάση για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το μέρος, πέρα από τις παραλίες. Έχουν ήδη, όμως, ανοίξει διάφορα ξενοδοχεία, με την Postcard Resorts’ να μετρά ήδη τρία: το Postcard Moira, το Postcard Velha και το Postcard Cuelim. Για την απόλυτη πολυτέλεια, το Taj Fort Aguada Resort & Spa κοντά στις οχυρώσεις του φρουρίου του 16ου αιώνα, ενώ τo Cabo Serai το οποίο άνοιξε στα μέσα του 2019 προσφέρει διαμονή σε πολυτελείς σκηνές και πανέμορφα αγροτόσπιτα. Δύο νέες boutique βίλες του Ama Stays & Trails’ στο Candolim είναι επίσης ιδανικές επιλογές για όσους βρεθούν στην ινδική πόλη. 

Bungee jumping στη λίμνη Mayem

Δίνει έμφαση στην περιπέτεια
Τον Αύγουστο του 2018, η Ινδία αποκάλυψε το δεύτερο σημείο bungee jumping, 55 μέτρα πάνω από τη λίμνη Mayem στη βόρεια Γκόα για όλους αυτούς που αναζητούν αδρεναλίνη και περιπέτεια. Για όσους προτιμούν το parasailing, τα καλύτερα σημεία είναι τα Bogmalo, Calangute, Colva, Majorda and Anjuna και είναι πλέον και δυνατό να δοκιμάσει κανείς flyboarding στην Baina beach, ενώ η Majorda και το Candolim είναι δύο φανταστικοί προορισμοί για windsurf και kitesurf. Κι αν θέλετε κι άλλες αποδείξεις ότι η Γκόα δεν είναι μόνο παραλίες, κατευθυνθείτε στο Φαράγγι Upper Sauri.

Οι περισσότερες παραλίες πλέον στην Γκόα είναι πεντακάθαρες

Οι παραλίες της είναι καλύτερες από ποτέ
Αν παρ’ όλ’ αυτά, οι παραλίες είναι το κύριο ενδιαφέρον σας, να σας πούμε ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια που αντιμετώπιζε το μέρος στο παρελθόν έχει πλέον βελτιωθεί χάρη στους καθαρισμούς που πραγματοποιήθηκαν από καινοτόμα σχήματα, όπως το Drishti Marine, ένα πρακτορείο διαχείρισης ιδιωτικών παραλιών, και πολλά άλλα. Το συγκεκριμένο, όμως, έστησε ένα pop up bar αποβλήτων, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να πάρουν δωρεάν μπίρα ή κοκτέιλ, αν παραδώσουν 10 καπάκια από μπουκάλια, 20 γόπες ή 5 πλαστικά καλαμάκια που βρήκαν στην παραλία. Και κάπως έτσι, τα κρυστάλλινα νερά της περιοχής έχουν και την παραλία που τους αξίζει, ενώ το μέρος έχει μεταμορφωθεί σε κορυφαίο προορισμό καταδύσεων. Δημοφιλείς παραλίες είναι η Baga Beach με την πλούσια θαλάσσια ζωή της, αλλά και οι παραλίες γύρω από το νησί Grande, όπου θα δείτε και το ναυάγιο του SS Rita, ενός βρετανικού εμπορικού πλοίου.

Γαστρονομία που εξελίσσεται σας περιμένει στην Γκόα

Δεν θα πεινάσετε ποτέ
Οι πιατέλες θαλασσινών με φρέσκο καλαμάρι και τα φθηνά μπουκάλια μπίρας Kingfisher είναι μια εκδοχή της γαστρονομικής κατάστασης εκεί. Η γαστρονομική σκηνή, όμως, της Γκόα όλο και εξελίσσεται με ταχύτητες φωτός και οι επιλογές των ταξιδιωτών είναι πολλές και εκλεκτές. Μια από αυτές είναι το εστιατόριο La Plage στην παραλία Ashvem, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακή, τοπική κουζίνα με γαλλική χροιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε την υπέροχη βιρμανική κουζίνα στο Bomra’s στο Candolim. Για φαγητό και μουσική ενδείκνυται το Royal Enfield Garage Café Goa στην Arpora, όπου θα δοκιμάσετε τα πάντα, από μπέργκερ μέχρι spring rolls με θαλασσινά, και θα τα απολαύσετε.